Unes cent cinquanta persones es reuneixen a Berga per protestar contra el judici de l'1-O

El manifest unitari d'entitats i partits ha titllat el procés judicial "d'escarni i atemptat a la democràcia i als drets civils i polítics"

12 de juny del 2019
Actualitzat a les 21:07h
Manifestants a la plaça de Sant Pere de Berga.
Manifestants a la plaça de Sant Pere de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 150 persones s'han reunit a la plaça de Sant Pere de Berga per protestar contra el judici de l'1-O, que aquest dimecres ha quedat vist per sentència. Amb el lema "Llibertat, l'autodeterminació és un dret" s'ha cridat a la mobilització en diferents punts de Catalunya. Els presos polítics han rebut el suport i els aplaudiments de nombrosos ciutadans i polítics de la capital del Berguedà que s'han reunit al punt de les 8 del vespre per reivindicar la seva llibertat i per denunciar el procés judicial "com un escarni i un atemptat a la democràcia i als drets civils i polítics". L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, partits polítics sobiranistes i CDRs del territori han signat un manifest que ha posat l'accent en un "judici que no hauria ni d'haver començar perquè suposa una vulneració flagrant dels drets fonamentals".
 
A la plaça s'hi han pogut veure tant membres de l'actual plenari de Berga, de partits com la CUP, PDECat, ERC o ICV, com algunes de les persones que assumiran dissabte el càrrec de regidor, entre les quals l'alcaldessa Montse Venturós. L'encarregada de llegir el text ha estat la periodista berguedana Sílvia Culell. El manifest ha recordat que la tardor del 2017 no va haver-hi violència a Catalunya i que cal no oblidar que "una llei, pel fet de ser llei, no vol dir que sigui justa" i que "tots els ciutadans tenim el dret a oposar-nos a aquelles lleis que considerem injustes". "Cal dir ben fort que no ens penedim de res del que vam fer, i que ho tornarem a fer tants cops com calgui", s'ha reiterat. 
 

La presidenta d'Òmnium Berguedà Montserrat Soler al costat de la periodista Sílvia Culell. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Un estat democràtic hauria d'estar preparat perquè se'l qüestioni i l'estat espanyol ha demostrat sobradament que no ho està. Davant d'aquest fet, no podem sinó demanar l'anul·lació del judici. Volen criminalitzar la dissidència i atemorir tot aquell que no només cregui que la independència és la millor opció, sinó que també la vulgui aconseguir mitjançant procediments democràtics i pacífics", ha expressat Culell en la lectura. 

En acabar, a Berga, s'han pogut escoltar crits per la llibertat dels presos polítics i s'ha entonat el Cant dels Segadors. També hi ha hagut un llarg i sonor aplaudiment. 

Les mobilitzacions al país arriben després que els presos polítics i la resta de processats en el marc del judici de l'1-O hagin tingut l'última paraula al Tribunal Suprem. Les intervencions han tingut un marcat caràcter polític i tots els acusats han instat l'Estat a no intentar resoldre el conflicte polític català per la via judicial. 
 

Vista general de la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a