L'aclamada trompetista Andrea Motis protagonitzarà el concert de Patum a ritme de jazz: «És tot un repte»

L'Andrea Motis Quintet i la banda del Memorial oferiran una peça del compositor Sergi Vergés, mentre que el salt complet de Patum de la segona part s'interpretarà amb nous arranjaments

12 de juny del 2019
Actualitzat el 13 de juny a la 1:43h
Foto de grup de la banda del Memorial Ricard Cuadra i l'Andrea Motis Quintet després de l'assaig de dissabte.
Foto de grup de la banda del Memorial Ricard Cuadra i l'Andrea Motis Quintet després de l'assaig de dissabte. | Pilar Màrquez Ambròs
Diversos rituals es repeteixen una vegada i altra quan s'acosta Patum. Un dels més esperats la setmana abans de Corpus és, sens dubte, el concert del Memorial Ricard Cuadra. Un recital de melodies patumaires que cada any, i ja en fa 22, esdevé únic i que només pot escoltar-se el dissabte del cap de setmana dels Quatre Fuets a la plaça de Sant Pere i, dos dies abans, al Centre Artesa Tradicionàrius (CAT) de Barcelona. Enguany, les melodies patumaires passaran pel sedàs del jazz particular de la jove saxofonista, trompetista i cantant de jazz Andrea Motis i del seu quintet. Les dates per no perdre-se'l són el dijous 13 de juny, a dos quarts de 10 del vespre al CAT, ubicat a la vila de Gràcia, i el dissabte 15, a les 10 del vespre, a l'eix neuràlgic per excel·lència de la Patum, la plaça de Sant Pere.

NacióBerguedà ha parlat amb la saxofonista Andrea Motis durant l'assaig que el seu quintet va protagonitzar dissabte passat amb la banda del Memorial Ricard Cuadra. La banda del Memorial Ricard Cuadra, sota la direcció de Sergi Cuenca, i l'Andrea Motis Quintet han assajat junts a l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), durant bona part d'una tarda, per preparar el concert, que cadascuna de les formacions també testa per la seva banda. "La meva relació amb la Patum és molt nova perquè no l'he visitat mai, la banda del memorial convida sovint músics al recital i aquesta vegada se'ls va acudir que fos més jazzístic. Des que m'ho van proposar porto tot l'any en contacte amb les músiques de la Patum i amb la seva història, he estat escoltant-les, mirant de què es tractava per versionar-ne la música en mode jazz, fer una adaptació d'una selecció de temes, reconvertint aquestes melodies a la nostra manera", ha relatat Andrea Motis.
 
"La música de la Patum et transporta molt directament a l'imaginari tradicional català. Té una identitat molt particular que prové d'aquí", ha afirmat Motis.

A la primera part del concert es comptarà amb la participació de l'Andrea Motis Quintet, un grup format per la coneguda cantant, trompetista i compositora, juntament amb Joan Chamoro (contrabaix), Ignasi Terraza (piano), Josep Traver (guitarra) i Esteve Pi (bateria). En aquesta primera part també s'interpretarà una peça, amb la Banda del Memorial Cuadra, del compositor Sergi Vergés, director de la Big Band del Conservarori Superior del Liceu. Una peça que s'ha posat en comú en l'assaig d'aquest dissabte passat. 
 

Moment de l'assaig. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Per nosaltres el concert de la Patum és tot un repte. Som un grup que normalment fa el seu propi repertori i aquí hem hagut de fer una proposta determinada. Les persones que vinguin al concert es trobaran unes versions jazzístiques d'una música tradicional que segurament coneix bé, hem fet unes versions amb molt d'estima i crec que podran reconèixer-hi la nostra identitat com a músics però sense perdre de vista les cançons i els ritmes de la Patum", ha manifestat Andrea Motis. Motis ha elogiat la peça del compositor Sergi Vergés, que promet ser un dels plats forts del recital.

Nous arranjaments de Sergi Cuenca i Robert Agustina

A la segona part del concert s'interpretarà un salt complet de Patum amb final de Tirabols. Enguany els arranjaments són nous i han anat justament a càrrec dels músics i compositors berguedans Robert Agustina i Sergi Cuenca. "Normalment toquem els arranjaments de Lambert, però aquest any hem renovat aquesta segona part", ha afirmat Sergi Cuenca. "Tocarem els mateixos Tirabols que toquem els últims anys, en Robert Agustina ha arreglat el Patumaire, així donem una mica de joc a la segona part", ha afegit Cuenca. 

"En aquesta segona part, ens hem atrevit una mica més del normal. L'hem transgredit amb l'estructura i ritme habitual perquè sigui tocada per concert", ha explicat. 
 

Assaig del Concert de Patum, amb Andrea Motis, en una aula de l'Escola de Música de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


De la primera part, Cuenca també ha coincidit a destacar la peça del compositor Sergi Vergés."Està molt bé, és una obra en què penso que tothom té el seu moment, tothom se sent quan s'ha de sentir, és molt agradable de tocar i molt agradable de sentir", ha descrit. "L'obra del Vergés està tan ben escrita perquè tothom la pugui tocar tan còmodament, que ha estat molt fàcil", ha afirmat Cuenca. 

Sergi Cuenca torna momentàniament a dirigir el Concert de la Patum, després que l'any passat s'agafés un any sabàtic, perquè es trobava immers en la producció del musical "El Rey León" a Madrid, i amb d'altres projectes teatrals, musics i operístics sobre la taula. Ara bé, aquesta serà l'última ocasió. Malgrat tot, Cuenca continuarà vinculat al Memorial Ricard Cuadra, per exemple amb la confecció d'arranjaments. 
Arxivat a