La biennal d'art romànic buscarà posar en valor el patrimoni del Berguedà «amb els ulls de Picasso»

Es presentaran 20 exposicions i intervencions que, des de diferents formats, mostraran l'art i la vida dels temps romànics, i també hi haurà 50 espectacles de música, teatre, contes i visites guiades

12 de juny del 2019
Actualitzat el 13 de juny a les 18:38h
Presentació de la Biennal del Romànic del Berguedà.
Presentació de la Biennal del Romànic del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà acollirà els pròxims mesos una biennal dedicada al romànic des d'un punt de vista contemporani i que agafa Picasso com a inspiració. Les exposicions i activitats d'arts escèniques i musicals se centralitzaran al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i a tot un conjunt d'esglésies romàniques patrimonials de la comarca: Sant Quirze de Pedret, Sant Sadurní de Rotgers, Sant Vicenç d'Obiols i Sant Vicenç de Rus. El president de Civitas Cultura, Toni Puig, ha explicat aquest dimecres que el certamen busca posar al mapa del país el romànic berguedà des d'una nova mirada. Es presentaran 20 exposicions i intervencions que, des de diferents formats, mostraran l'art i la vida dels temps romànics. També hi haurà 50 espectacles de proximitat de música, teatre, contes i visites guiades.

La inauguració de la programació d'actes tindrà lloc dissabte 29 de juny, a partir de dos quarts de 6 de la tarda, amb el concert de la Coral Cantiga, una de les més destacades del país. 

La "Biennal de Romànic amb els ulls de Picasso" constarà de multitud d'activitats i exposicions a les esglésies romàniques del Berguedà que es portaran a terme del 29 de juny al 26 d'octubre i que pretenen posar en valor el patrimoni cultural de la comarca. Toni Puig ha ressaltat que la xarxa romànica del Berguedà és "de primer nivell al país" i "encara poc coneguda": un conjunt de monestirs i esglésies, algunes preromàniques, conserven viva la memòria de la gestació i el naixement de Catalunya. La historiadora Dolors Santandreu ha posat l'accent en el fet que el Berguedà té més d'un centenar d'esglésies romàniques. "És una de les comarques que en té més", ha exposat Santandreu. "Volem potenciar el romànic no només des d'una mirada de passat, sinó des de la visió moderna dels ulls de Picasso i la contemporaneïtat", ha dit Toni Puig. "La nostra proposta és agafar el romànic perquè ens parli a partir d'alguns temes com el poder o la naturalesa", ha afegit el president de Civitas Cultura. Des de reproduccions de Picasso per fixar-se en el seu subratllat d'ulls, perquè l'artista malagueny universal va fer estada a Gósol l'estiu de 1906, fins a imatges que penjaran de les parets de les esglésies romàniques, per parlar de poder o naturalesa. Com la fotografia de Manel Esclusa "del metre quadrat on van assassinar Salvador Puig Antich" i que es penjarà a Sant Quirze de Pedret.

També es comptarà amb els rostres romànics d'América Sánchez i amb l'obra de sis fotògrafes que faran una mirada al romànic des del món contemporani o "una crítica amable" a una extraordinaríssima exposició que el bisbat de Vic va fer a l'Abat Oliba en el mil·lenari de la seva designació com a bisbe. "Tenien la bíblia que va impulsar Abat Oliba al segle XI, les miniatures són increïbles, sobretot les que presenten la guerra en aquella època, i en presentarem 20 reproduccions a la biennal", ha dit Puig. 

La biennal agafa Picasso com a figura de partida, degut a que aquest va baixar el 1906 a l’estació de Guardiola per fer una estada a Gósol. En tornar a París, va incorporar el romànic al seu art, com per exemple el de la Mare de Déu de Gósol conservada al Museu Nacional d’Art de Catalunya. "Des del seu exemple, la biennal mira el romànic per descobrir-hi visió pel com volem viure i conviure en la Catalunya que estem reinventant", ha afirmat Puig. 
 
Les activitats es centraran en les cinc esglésies que el Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona va restaurar i que gestiona des del 2018 l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, a través de l'associació Civitas Cultura (Sant Sadurní de Rotgers, Sant Quirze de Pedret, Sant Vicenç de Rus, Sant Vicenç d'Obiols i el Monestir de Sant Llorenç). Amb la voluntat de promocionar i valoritzar el patrimoni romànic, tant dins com a fora del Berguedà, segons ha manifestat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, diferents entitats públiques sumaran esforços "per ampliar aquest projecte" que pretén anar més enllà d'una programació temporal d'activitats. 
 

El logotip de la biennal del romànic. Foto: ADBerguedà

 
D'una banda, es compta amb la participació de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà que aposta per aquest projecte amb l'aportació de 10.000 euros, aconseguits a través de la Diputació de Barcelona. D'altra banda, des del Consell Comarcal del Berguedà ja fa dos anys que es treballa amb l'aproximació de diferents recursos culturals i històrics de la comarca a les escoles. A través d’aquest projecte aquest mes de maig de 2019 més de 250 alumnes de 7 centres educatius comarcals han visitat diferents esglésies romàniques.
 
Aquest any 2019 és l'any del Turisme Cultural a Catalunya i la Biennal del Romànic entra de ple en aquesta celebració, que suposa el suport en la difusió per part de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat.

L'artista Salvador Vinyes ha creat un logo per representar aquesta programació i que vincula romànic i Picasso a través del traç d'uns ulls. "Per mi és una imatge i un símbol contundent amb impacte", ha explicat Vinyes. "És un símbol de marca que esprem que continuï vigent quan se celebrin la 25a i la 50a edició de la biennal", ha elogiat Toni Puig. 

A la tardor l'empresa Liven - que l'any passat va celebrar l'última edició del seu certamen literari - també posarà en marxa un certamen de creativitat gràfica i il·lustració pensat per infants i joves de la comarca, anomenat "Amb ulls de nens, mirada jove", segons ha avançat Verónica Ballesteros, directora de màrqueting i vendes de Liven. 

Donar el conèixer el romànic berguedà 
 
Tot i que les activitats de la Biennal es centraran cinc espais romànics, aquesta acció vol posar en valor el patrimoni romànic del Berguedà, fent especial esment a les esglésies romàniques que són visitables de forma regular (les mencionades anteriorment més Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Lillet i Santa Maria de Serrateix). Per aquest motiu, a través de la participació de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, s'ha editat també un vídeo que vol donar a conèixer aquest conjunt d'esglésies romàniques visitables posant l’accent que són espais on hi passen coses a part de les visites convencionals. El vídeo servirà per promocionar la viennal però també per donar a conèixer les esglésies a més llarg termini i promocionar-ne les visites i activitats.
 
Aquesta serà la primera edició de la biennal però hi ha la voluntat que es vagi repetint i ampliant programació en properes edicions.