El Berguedà rep 1,2 milions d'euros per potenciar els recursos situats prop del Llobregat

Bagà, Cercs, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, Puig-reig i Montmajor obtenen subvenció del fons Feder

11 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:04h
Torre de l'Amo de Viladomiu Nou.
Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. | Arxiu
El Berguedà rebrà 1.244.502,84 euros del fons europeu de desenvolupament regional (Feder) per a recursos a l'entorn del riu Llobregat. La candidatura que englobava set municipis de la comarca amb projectes per valor de 2.988.720,82 euros ha estat acceptada definitivament en una resolució del 4 de juny. Les onze accions proposades tenen per objectiu potenciar els recursos patrimonials i paisatgístics al voltant de la Via Blava del Llobregat. El Feder cobreix el 50% del cost de les actuacions, mentre que els municipis han de buscar finançament per la resta. Entre altres, a través del 25% del pla de foment del turisme de la Diputació. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha valorat molt positivament que la comarca hagi aconseguit de nou l'ajut del fons Feder. "Sempre que arriben diners amb aquestes quanties per ajudes locals són molt benvingudes. El Feder cobreix el 50% i els ajuntaments han de buscar la resta de finançament. Nosaltres ens hem compromès a buscar finançament a través del pla de foment del turisme de la Diputació", ha dit Lara. "Tenint en compte que el Berguedà és un territori relativament petit de 40.000 euros, l'ajuda dels Feder és una injecció important pel territori que ajuda a dinamitzar els municipis", ha reiterat el president comarcal.

"Els últims anys el consell comarcal ha estat capaç d'aglutinar projectes, cal tenir en compte que la quantia mínima per concursar als ajuts Feder és d'1 milió d'euros i que és molt difícil que un consistori del Berguedà pugui participar amb aquesta quantia; per tant que una administració superior com el Consell pugui agrupar aquests projectes és molt important", ha manifestat Lara. El procés de licitació i adjudicació de les obres es farà des del Consell Comarcal del Berguedà. Els projectes han d'estar executats abans del 31 de desembre del 2020. 

A banda de destacar la capacitat d'entesa dels ajuntaments malgrat els diferents colors polítics, Josep Lara també ha volgut ressaltar la importància de la feina que realitzat els tècnics de l'ens. "Són molt bons i creuen en aquests recursos", ha afirmat. 

Recursos al voltant del riu Llobregat

Els projectes que es desenvoluparan amb la nova injecció dels Feder van a parar en recursos del voltant del riu Llobregat. Es tracta de la restauració del Castell de Palau a Bagà, el projecte d'estabilització i sosteniment de la Mina de Petroli de Riutort de Guardiola de Berguedà, l'itinerari exterior de la ruta del Cretaci del Centre d'Interpretació Dinosaures de Fumanya als municipis de Fígols i Cercs, la remodelació de l'Església Vella de Santa Eulàlia de Gironella, la millora dels tancaments de l'edifici: (BCIL) Torre de l'Amo de Viladomiu Nou del municipi de Gironella, el projecte de consolidació del Pont Vell de Gironella, la urbanització per a la creació del Parc i Mirador sobre el riu Llobregat a l'entrada sud de Gironella, l'adequació de la segona planta del Museu d'Art del Bolet per a activitats de divulgació del món del bolet de Montmajor, la rehabilitació i condicionament de l'Edifici Batan i de les Cardes per a convertir-lo en "Centre d'Entitats" a la Colònia Pons de Puig-reig i la millora paisatgística i arranjament del camí d’accés a la Torre Nova de Cal Pons del municipi de Puig-reig.

Així com també l'ampliació de l'enllumenat públic a la zona del Bosquet de Cal Pons i del camí d'accés a la torre Nova del municipi de Puig-reig. 

Inversió al Berguedà

El Berguedà ha rebut diferents ajuts dels Feder els últims anys, així com ajudes del pla de foment del turisme. A la candidatura que s'acaba de resoldre per l'impuls dels recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà de 1,2 milions d'euros, s'hi suma també el Feder resolt al 2017 de valorització del patrimonial industrial al Berguedà que va enfilar-se a 975.949,58 euros. En aquest sentit, Josep Lara també ha destacat els plans de foment de territori de turisme aconseguits els últims anys per valor de 596.218,15 euros (146.218,15 euros que van resoldre's el 2017 i 350.000 euros l'any 2018). 

"En definitiva són 2.816.670,57 euros aconseguits de subvenció entre Feder i pla de foment. A banda, cal sumar-hi el 25% que la Diputació amb què la Diputació contribueix al primer Feder que serien uns 487.974,78 euros", ha afegit Josep Lara que ha destacat el paper que, els últims anys, ha tingut el Consell en sumar i agrupar projectes per a la comarca per fer-los possibles a través d'ajuts i subvencions d'altres ens i institucions supramunicipals.