VÍDEO Gran acollida de públic al concert de «Cançó d'amor i de guerra» de Puig-reig

El director tècnic de la Simfònica de Cobla i Corda ha destacat a NacióBerguedà la col·laboració amb la Polifònica de Puig-reig amb la qual ja van omplir el pavelló fa un any amb "Tossudament Llach"

10 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:48h
'Cançó d'amor i de guerra' a Puig-reig.
'Cançó d'amor i de guerra' a Puig-reig. | SCCC
La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquimia, en col·laboració amb l’Auditori de Girona, ha presentat "Cançó d'Amor i de Guerra" a Puig-reig. A "Cançó d'Amor i de Guerra", la Simfònica de Cobla i Corda compta amb la col·laboració de solistes catalans de primera línia com Marta Mathéu, Roger Padullés i Toni Marsol, en els papers principals, i amb la Polifònica de Puig-reig en les parts corals, dirigits musicalment per Francesc Cassú. Unes 750 persones han assistit al pavelló d'esports de Puig-reig aquest dissabte per assistir al que, sens dubte, ha estat el concert estrella d'una Festa Major molt marcada per la música. 

Després de Girona, Viladecans i Terrassa, la versió íntegra d'aquesta sarsuela catalana per excel·lència i una de les peces més grans i emblemàtiques de la lírica catalana s'ha pogut veure per primera vegada al Berguedà. Prohibida inicialment per la censura de l’època, "Cançó d’Amor i de Guerra" se situa en un poble del Vallespir durant la Revolució Francesa i reflecteix el complicat moment històric, social i individual que es va viure en aquesta zona a finals del segle XVIII.

El director tècnic de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Jaume Lleixà, ha destacat a NacióBerguedà la col·laboració amb la Polifònica de Puig-reig amb la qual ja van omplir l'any passat el pavelló d'esports amb el concert de "Tossudament Llach". "Una vegada més tenim el privilegi de comptar amb la col·laboració de la Polifònica de Puig-reig, un dels millors cors de Catalunya amb solistes de primer nivell", ha explicat Lleixà. 

Al novembre la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Polifònica tancaran aquesta col·laboració que els ha dut a enregistrar i a  portar a l'escenari "Tossudament Llach", "Cançó d'Amor i de Guerra" i "Llull". "Farem dos concerts recopilatoris i un disc per tancar tres anys d'una col·laboració que ha estat molt positiva", ha afirmat Jaume Lleixà. 

L'impulsor de la Simfònica, Josep Lagares, ha remarcat que "Cançó d’Amor i de Guerra" representa l'anhel "més noble dels pobles i de les persones per la seva llibertat i l’autodeterminació en moments de convulsió". 

 


El darrer enregistrament de "Cançó d’Amor i de Guerra" es va fer l'any 1974, amb Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero en els papers protagonistes i l’Orfeó Gracienc a les parts corals, sota la direcció d’Antoni Ros-Marbà. Més de 40 anys després d’aquell històric enregistrament, la Simfònica ha treballat de valent per apropar de nou l’obra al públic. "Amb uns mitjans reduïts, hem pogut dignificar una obra musical preciosa, coneguda per moltes generacions de catalans", ha  manifestat Lleixà.

En aquesta nova versió de "Cançó d’Amor i de Guerra", composta per Rafael Martínez Valls l'any 1926, s'han recuperat dos números totalment inèdits que estaven escrits en les partitures originals però que no s'havien enregistrat, i també s’han inclòs per primera vegada els textos parlats de l’obra, el que permet al públic seguir el fil argumental de l'obra. Per aquest treball, la Simfònica ha comptat amb l'assessorament del productor artístic berguedà Joan Casas, que va fer l'edició crítica l'any 2006.

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya és un projecte únic que combina l’experiència i el coneixement dels mestres de La Principal de la Bisbal, amb la força i la il·lusió dels joves talents de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines.

La formació va néixer l'any 2008, impulsat per l'empresa gironina Metalquimia i per la Fundació Metalquimia, com a projecte musical innovador, amb l'objectiu de crear una orquestra simfònica catalana de gran format, que unís els instruments de corda i percussió d’una orquestra simfònica convencional i el personalíssim so dels instruments de vent de la cobla. D'aquesta manera, es van fusionar els vents de La Principal de la Bisbal i la corda i percussió de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, el projecte pedagògic de l’Orquestra de Cadaqués, per crear finalment la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.
Arxivat a