Un llibre recull els 150 anys d'història de les colònies industrials del Llobregat

Els autors de la publicació són Albert Balcells i Rosa Serra

Redacció
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:07h
 El vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona ha acollit la presentació del llibre aquesta setmana.
El vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona ha acollit la presentació del llibre aquesta setmana. | Diba
"Les colònies industrials de la conca del Llobregat. 150 anys d’història" és un llibre que aborda una de les etapes més assenyalades del riu com a motor de progrés. El vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona n'ha acollit la presentació. L'acte ha comptat amb la presència del president en funcions de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i dels autors del llibre, Albert Balcells i Rosa Serra.
 
Durant la seva intervenció, Castells ha afirmat que "la Diputació de Barcelona es compromet a mantenir la memòria i el paper de les colònies industrials, a donar suport als ajuntaments i als agents territorials perquè segueixin tenint un paper en el desenvolupament dels pobles i ciutats dels quals van ser, un segle enrere, motors i impulsors econòmics".
 
Les colònies industrials són uns conjunts que neixen, creixen i es desenvolupen de maneres molt diverses, amb un espai patrimonial de primer ordre i, alhora, complex. Una història extraordinàriament rica i plural que conforma la personalitat del nostre país.
 
Els darrers 150 anys d'història de l'extens territori que va des del naixement del riu Llobregat, a Castellar de n'Hug, fins a la seva desembocadura, al Prat de Llobregat, han estat marcats pel ritme de transformació i urbanització de les colònies industrials. Ni va haver 63. El tema d’aquest volum, de prop de 500 pàgines, són les colònies industrials i mineres al Llobregat i als seus afluents, amb algunes referències comparatives amb el Ter.
 
Tal i com ha comentat la historiadora Rosa Serra "les colònies van fer créixer els pobles. Es va urbanitzar el territori i van millorar les infraestructures. Van modernitzar el país". Serra ha afegit que les fotografies han tingut un paper molt destacat en el llibre: "els canvis i el pas del temps es perceben molt bé, tant en els paisatges com en les persones". 
 
Minuciós i detallat, el llibre aborda els orígens, el desenvolupament i la transformació de les colònies industrials, així com les seves característiques i l’impacte econòmic, social i urbanístic que van tenir. Segons Albert Balsells, el treball és "una visió lateral de les colònies, amb les seves llums i les seves ombres".
 

El llibre recull 150 anys d'història sobre les colònies industrials. Foto: Diba

 
L’estudi de les colònies industrials ha tingut en compte aspectes ben diversos com ara els pobles i ciutats on es van assentar, les generacions d’empresaris i de famílies treballadores, les llargues jornades de treball, les reivindicacions, les festes, els peculiars habitatges, les esglésies, casinos i teatres que incloïen, l’esport i el lleure que s’hi practicava, el pes de la religió i l’anarquisme, l’impacte mediambiental, entre altres. Així Rosa Serra ha destacat que "els veritables protagonistes van ser els treballadors anònims, que amb el seu esforç volien que les generacions següents assolissin un estatus benestant".
 
Les colònies industrials són un dels elements patrimonials principals que formen part del turisme industrial que promou la Diputació de Barcelona en la seva política de difusió i divulgació del turisme de proximitat i de coneixement del patrimoni històric recent. Per això, el president en funcions de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha clòs l'acte afirmant que "la història de les colònies no ha acabat, perquè continuen lligades al territori, generant prosperitat a través d'altres activitats turísiques".