Berga defensa l'escola pública en l'últim ple del mandat

El plenari ha aprovat per unanimitat una moció de la CUP que reclama a l'Estat que permeti votar als regidors amb permisos de maternitat o paternitat

06 de juny del 2019
Actualitzat a les 23:38h
Lectura de la moció per la línia de P3 a l'escola de Sant Joan.
Lectura de la moció per la línia de P3 a l'escola de Sant Joan. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha viscut aquest dijous al vespre l'últim ple ordinari del mandat 2015-2019. El plenari ha aprovat per unanimitat la moció del grup de defensa de l'educació pública del Berguedà  en defensa de l'escola pública i per la segona línia de P3 a l'escola de Sant Joan, i una moció que exigeix a l'Estat que es permeti votar als plenaris, mitjançant delegació, els regidors amb permís de maternitat o paternitat. 

Una membre de l'AMPA de l'Escola de Sant Joan ha intervingut al ple per demanar a l'Ajuntament de Berga que "defensi la tasca integradora de l'escola pública" i que vetlli "perquè es compleixin els acords del conveni als quals s'ha compromès el departament d'Educació", que ha d'incloure la possibilitat d'ofertar una segona línia de P3 de cara al curs 2020-2021. Les famílies del centre educatiu, de les quals hi havia una petita representació entre el públic, asseguren que "hi estaran a sobre" per tal que el conveni promès es desenvolupi en les condicions que pertoquen.
 

Membres de l'AMPA de l'Escola de Sant Joan i l'alcaldessa Montse Venturós entre el públic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La setmana passada els alcaldables van reunir-se amb un representant del departament d'Educació per intentar aconseguir que es mantingués la segona línia de P3. Si bé això no es va aconseguir, sí que es van posar les bases per tal de signar un conveni que comprometrà el govern català a invertir en les escoles públiques de Berga. 
 

El regidor d'Educació, Eloi Escútia, en la seva intervenció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La moció ha estat votada per tots els partits polítics presents a la sessió. Tant Ramon Minoves (PDECat) com Ramon Camps (ERC) han defensat el bon paper de l'AMPA de l'Escola de Sant Joan a l'hora de mobilitzar-se per aquesta línia i n'han elogiat el compromís. Per la seva banda, el regidor d'Educació, Eloi Escútia (CUP), ha posat de manifest "la fermesa" demostrada per la comunitat educativa, i ha volgut "fer evident que aquesta lluita per l'escola pública de qualitat no es pot fer sense una bona inversió de material i dotació de professorat". 

Vot al plenari pels regidors amb permís de maternitat o paternitat

El plenari també ha aprovat una moció de la CUP on es reclama a l'Estat que permeti votar als plens els regidors amb permís de maternitat o paternitat. Concretament, la moció demana al Govern de l'estat espanyol que promogui l'acord per tal de fer efectiu el dret de regidores i regidors que s'acullin a permisos de maternitat i paternitat, d'exercir la seva obligació de votar en els plens de les corporacions locals, mitjançant la delegació en favor d'altres membres del consistori.

D'altra banda, la moció també preveu que el consistori adopti el compromís d'impulsar la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) vigent a Berga, per tal de traslladar a l'àmbit local l'efectivitat immediata d'aquest dret, o adoptar les mesures per tal que els regidors i regidores en situació de permís per paternitat o maternitat puguin exercir el seu dret a vot sense haver de fer-ho presencialment, mitjançant el vot electrònic o qualsevol altre sistema no presencial. A més, el text exigeix als grups parlamentaris presents a les cambres legislatives que "es predisposin amb la sensibilitat i receptivitat" per arribar a un consens que permeti impulsar aquesta normativa". 
 

El ple de Berga amb la cadira buida de l'alcaldessa inhabilitada en la bancada on s'asseuen els regidors del govern de la CUP. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Al Parlament de Catalunya això que demana la moció ja és possible. L'administració catalana ha tirat endavant una reforma perquè els diputats i diputades puguin delegar el vot en cas de gaudir de permís de maternitat o paternitat. 

El ple acomiada 12 dels 17 regidors d'aquest mandat

El ple ha acomiadat aquest vespre 12 regidors dels 17 regidors que ja no repetiran en la propera legislatura. Es tracta de Mònica Garcia, Oriol Camps i Francesc Ribera Titot (CUP), Jordi Travé, Antoni Biarnés, Ramon Minoves, Maria Antònia Ortega, Pau Bessa i Francesc Xavier Francàs (PDECat), Jordi Pujals (ERC), Rosalia Monroy (PSC) i Joan Torres (ICV). D'aquests, se n'han absentat tres per diferents motius: Francàs, Monroy i Torres. 

El plenari també ha donat llum verda a la proposta per a la modificació i pròrroga del Protocol d’Adhesió al Circuit de la Xarxa Espais Escènics Municipals de la Diputació de Barcelona, que serà vigent fins al 31 de desembre de 2020. 

En els últims minuts de la sessió, al torn de precs i preguntes, diversos regidors s'han volgut pronunciar per acomiadar-se amb un petit parlament de la corporació. L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha dirigit una agraïment a tot el plenari i a tots els regidors i regidores que han passat aquest mandat per la sala de plens. "Alguns han marxat per decisió pròpia però altres han estat obligats per la decisió arbitrària de la repressió de l'estat", ha dit en referència a l'alcadessa legítima Montse Venturós. També ha llançat "un agraïment molt especial" als treballadors de l'Ajuntament de Berga, als de BRG i als de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, encara òrgan municipal. Ha posat èmfasi en l'hospital, perquè ha recordat "que els seus treballadors han estat portant la seva activitat en unes circumstàncies especialment difícils pel que és la sanitat pública del país" i "per circumstàncies molt concretes". 
 

L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, durant el plenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Camps ha tingut un record per tots aquells que han aconseguit "aixecar cada dia la persiana de la institució i de tots els seus ens" amb esforç. Perquè, ha dit, "els últims anys, ens han tocat viure èpoques de penúries econòmiques i materials". 

Roser Valverde (CUP) ha fet una menció "en nom de la CUP, no només dels regidors sinó de tota l'assemblea" a la "feina feta" per Mònica Garcia, Oriol Camps i Francesc Ribera Titot, representants municipals que no continuaran exercint la pròxima legislatura. 

Ramon Minoves (PDECat) ha assegurat que ha estat "una legislatura marcada pel procés i pels mandats que van sortir del procés i que tots els grups de caràcter independentista vam assumir". "És veritat que l'alcaldessa ha estat la Montserrat Venturós, però la resta de companys també hem donat suport i hem estat facilitant que es poguessin tirar endavant aquestes polítiques que, en algun moment, han estat de desobediència", ha remarcat. A més, ha fet un agraïment "als treballadors de la casa" i ha defensat que, des del PDECat, han volgut fer sempre "una oposició constructiva". 
 

La bancada de regidors del PDECat de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Antoni Biarnés (PDECat), que també ha volgut dirigir un agraïment a l'equip de govern i a la resta de grups de l'oposició, ha estat més crític i ha aprofitat la seva última intervenció per demanar per l'estat del vehicle d'ADF de què disposa l'Ajuntament de Berga, que encara no ha passat l'ITV, segons ha apuntat. El regidor Eloi Escútia ho ha atribuït "al fet que en passar la inspecció tècnica se li van detectar defectes lleus que calia solucionar". "No és un model convencional i es van haver de sol·licitar les peces", ha dit. L'alcalde accidental Oriol Camps ha emfatitzat en què "és un automòbil que el 2015 vam rescatar de dos metres i mig de pols d'un magatzem municipal". Per acabar, Biarnés ha fet un prec perquè "en el proper mandat es faci una quantificació de les necessitats de futur en matèria de cura de la gent gran" per l'envelliment cada vegada més important de la població. 

Ramon Camps (ERC), que sí que continua al ple els propers quatre anys, ha donat les gràcies a tots els regidors que han passat per l'ajuntament aquest mandat "per la dedicació" a la ciutat i a aquesta tasca. 
 

Regidors d'Esquerra durant el plenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a