El Berguedà acull amb èxit la primera jornada de cites ràpides per trobar personal d'hostaleria

La valoració de candidats i empresaris ha estat molt positiva

NacióBerguedà
04 de juny del 2019
Actualitzat a les 22:22h
Jornada de cites ràpides d'hostaleria al Berguedà.
Jornada de cites ràpides d'hostaleria al Berguedà. | ADBerguedà
El primer Speed Dating (cites ràpides) d'hostaleria del Berguedà s'ha realitzat aquest dilluns a l'Hotel Berga Park de Berga. Candidats i empresaris s’han pogut conèixer de primera mà asseguts en un sofà. Només amb una hora, sis empresaris del sector de l’hostaleria han pogut conèixer a 13 candidats i candidates per treballar als seus establiments. La metodologia de l'Speed Dating ha consistit, en aquest cas, en què les persones candidates tenien cinc minuts per presentar-se i posar-se en valor com a treballador, a la vegada que els empresaris s'emportaven una primera impressió de tots els candidats i podien fer-los preguntes.
 
Moltes de les persones que han presentat la seva candidatura, han passat per un procés de formació previ que ha inclòs treballar el seu currículum o l'entrevista per competències i l'anomenat Elevator Pitch, sobre la presentació d'un projecte. Tres càpsules formatives que han permès als candidats elaborar una presentació atractiva i concisa, podent sintetitzar les seves presentacions i exposició del currículum en tan sols cinc minuts. 
 
Els sis empresaris que han participat en l'experiència tenen previsió d'incorporar a noves persones a curt o mig termini i tots n'han sortit amb una valoració molt positiva. Ferran Rial, de l'Hostal de Muntanya de Castellar de n’Hug, ha considerat que "és un bon lloc de trobada per les dues bandes" i que el format de l'Speed Dating és positiu per "no col·lapsar-te" ja que implica un procés breu de coneixença. 
 
Per la seva banda, Marc Travé, responsable del restaurant Cal Travé de Berga, i Oriol Guix, del Camping Repòs del Pedraforca, han destacat l'entusiasme i les ganes de treballar que presentaven els candidats. Altres empresaris posaven el relleu la diversitat de perfils que es presentaven, tant pel que fa a les posicions d'ajudant de cuina com de cambrer. A més, el que molts trobaven a faltar és que diverses de les persones que es presentaven no tenien carnet de cotxe. Per la ubicació d'alguns dels seus establiments, afirmaven, que aquest resulta necessari o en alguns casos, fins i tot, imprescindible. 
 
Les persones que presentaven les candidatures, inicialment confessaven molt nervioses, però a mesura que coneixien els empresaris s'han relaxant i finalment s'han mostrat satisfets del seu paper. Algun d'aquests candidats han posat en relleu la rapidesa i la síntesi de la iniciativa. També han donat valor al fet de realitzar aquesta primera trobada "en un espai agradable i distès". Diversos dels candidats han valorat molt positivament el simple fet de poder intercanviar opinions amb empresaris, si bé de fet d'altres confiaven en aconseguir també la feina. La jove Rahma El Abidi ha explicat, per exemple, que li ha resultat "molt útil" per agafar experiència. El Abidi ha trobat a faltar "una mica de temps" per connectar amb la persona, si bé ha fet una valoració positiva. "És una manera molt bona de poder conèixer i donar-se a conèixer", ha coincidit Ivo Lazaro, un altre dels candidats. "No els donen el currículum abans, per tant tampoc hi ha un prejudici previ", ha valorat Lazaro. Una altra candidat Sara Garrido ha manifestat que "és un bon procés" per buscar feina, si bé el primer contacte amb els empresaris et posi "nerviós" al principi. 
 
La directora d'Organització de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Anna Romero, ha considerat que aquest tipus d’experiències són molt positives perquè d'aquesta manera s'aconsegueix trencar amb les dinàmiques clàssiques dels processos de selecció, i fa que les persones - candidats i empresaris - es trobin "en un ambient més relaxat i tranquil". "Els empresaris han pogut veure des de joves sense experiència fins a personesa amb experiències que han fet un canvi durant un temps i que ara tenen ganes de tornar al sector", ha destacat. Per a Anna Romero, aquestes són mesures que "faciliten en gran mesura la intermediació laboral".