PSC i els independents donen la iniciativa a Esquerra i es mostren oberts a pactes a Bagà

El republicà Joan Oña va estendre la mà la setmana passada a les dues formacions per formar un govern conjunt

04 de juny del 2019
Actualitzat a les 21:45h
Ajuntament de Bagà.
Ajuntament de Bagà. | Arxiu
El panorama polític continua obert a Bagà una setmana després dels resultats de les eleccions municipals. El candidat d'Esquerra, Joan Oña, que ha estat la llista més votada al poble amb 5 regidors i el 38,89% dels vots ja va estendre la mà la setmana passada a les dues formacions restants Compromís per Bagà (PSC) i Bagà Endavant per formar un govern conjunt. De moment, les forces polítiques baganeses estan pendents de reunions i la iniciativa és en mans d'ERC. 

La formació de Compromís per Bagà (PSC), que va perdre la majoria absoluta, passant de 7 a 4 regidors i que va quedar-se amb el 37,06% dels suports, es mostra receptiva a acords. La candidata Maria Viso ha afirmat a NacióBerguedà que, amb els resultats a la mà, "la pilota és a la teulada d'Esquerra". Viso ha ressaltat que el seu grup "ha d'assimilar els resultats i parlar-ne" i ha afegit que estan oberts a escoltar i considerar "amb la mà estesa" les propostes que els arribin del grup de Joan Oña, amb qui ja hi ha hagut alguna conversa.

Pel que fa als resultats dels comicis, Maria Viso atribueix els resultats negatius "a un cúmul" de circumstàncies. Per una banda, Viso ha recordat que Nicolás Viso, l'actual alcalde, és "una figura molt important" al poble, que per bé que els "donava tot el suport" a la candidatura ja no l'encapçalava. Per l'altra, la candidata de Compromís per Bagà també ha considerat que "la situació del país" hi pot haver influït. Maria Viso és justament filla de l'històric alcalde, que ocupava el càrrec des de 2004 i que després de quinze anys, i d'haver patit problemes de salut l'últim any, no concorria en aquests comicis. 
 

L'alcaldessa accidental i candidata de la llista adscrita al PSC, Maria Viso. Foto: Cedida


L'agrupació d'electors Bagà Endavant, encapçalada per Pep Llamas, va aconseguir dos regidors i el 21,5% dels vots als comicis de fa vuit dies. Llamas ha assegurat a aquest diari que no es tanquen "absolutament a res" i que "tot és negociable". Segons Pep Llamas, que aquest mandat ha estat cap de l'oposició, les línies vermelles del seu grup serien en relació als socialistes i no pas a ERC. "Vull veure que hi ha algun tipus de canvi o si pretenen una continuïtat, aquesta seria la nostra línia vermella", ha explicat Llamas. 

Aquest dimarts al vespre la formació Bagà Endavant es reunirà amb els integrants de la llista d'Esquerra Republicana en el marc del procés de negociació postelectoral al poble. 

Pep Llamas fuig, a més, de la definició de força "clau" quan se li planteja el paper que pot fer Bagà Endavant amb un panorama absolutament obert davant l'absència de majories clares. "Nosaltres som nova política i aquesta definició no va amb nosaltres, per nosaltres el que és clau és el que ho fa bé pel poble, el nostre gran avantatge és que per negociar no ens ha de trucar ningú de Barcelona", ha dit Llamas.
 

Pep Llamas, candidat de Bagà Endavant (arxiu). Foto: Aida Morales


"Des de Bagà Endavant ens devem a la gent del poble que ha treballat per redactar Projecte Bagà de manera transversal sense colors polítics; i als gairebé 300 vots assolits", ha remarcat. "Hem començat a cosir allò que els partits van trencar a Bagà, per tant creiem que ja hem guanyat, independentment dels resultats", ha explicat Llamas. Pep Llamas ha assegurat que, per sobre de tot, el seu objectiu és donar suport a qui es comprometi a tirar endavant els eixos principals del seu programa. "L'endemà dels comicis vam poder dir bon dia a tothom i amb la cara alta, no sé si tothom va poder-ho fer. Ens ubiquen a l'antiga Convergència però no és cert, jo vaig presentar-m'hi el 2015, però hi vaig renunciar fa prop de tres anys i ho sap tothom, no estem vinculats a partits de cap mena", ha reivindicat el cap de llista de Bagà Endavant.  

"Hem de pensar que menys de 50 vots van fer canviar tot l'arc del plenari de Bagà. Esquerra va superar el PSC per 30 vots i nosaltres ens vam quedar a només 16 vots del tercer regidor, cosa que hagués provocat un empat a quatre entre Esquerra i PSC", ha analitzat Llamas. La constitució dels nous ajuntaments, quan tot haurà d'estar decidit, serà el dissabte 15 de juny. 
 

Junts per Bagà liderada per Joan Oña. Foto: Cedida