Berga implicarà els bars en futures campanyes contra l'alcohol i perseguirà la venda sense llicència

L'Ajuntament es compromet a extremar la vigilància pel que fa a la venda il·legal de begudes alcohòliques a la fira de Patum

04 de juny del 2019
Actualitzat el 05 de juny a les 10:59h
Una de les ampolles d'aigua de la campanya 'Patumaigua'.
Una de les ampolles d'aigua de la campanya 'Patumaigua'. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga implicarà a bars i restaurants a l'hora de tirar endavant iniciatives de prevenció pel consum d'alcohol durant la Patum de l'any 2020. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha defensat que amb la iniciativa de regalar 15.000 ampolles d'aigua, subvencionar còctels amb sucs naturals i posar biquinis a un euro, el govern de la ciutat està complint "amb el deure de la institució". Tant Garcia com el col·lectiu de bars i restaurants, molestos per no haver rebut tota la informació sobre la campanya Patumaigua abans que s'anunciés, han fet una valoració positiva de la reunió que han realitzat aquest migdia. En la reunió, la cap de la Policia Local, Josefina Vizuete, també els ha assegurat que s'incrementarà la vigilància pel que fa a la venda d'alcohol sense llicència a la fira que s'instal·la al Vall per Patum, una altra de les preocupacions del sector. 

"La reunió amb els bars ha anat bé, se'ls hi ha donat tota la informació sobre la campanya Patumaigua i sobre les recomanacions de prevenció del consum d'alcohol i altres substàncies que l'ajuntament segueix directament de la Generalitat i d'acord amb el que recomanen les directrius del segell Q de festa! per a la prevenció i la reducció de riscos en el context de l'oci nocturn", ha relatat la regidora Garcia. L'Ajuntament de Berga descarta que siguin els mateixos establiments els que puguin oferir aquestes aigües gratuïtes, però està obert a parlar d'altres eines com la formació per implicar-los en les campanyes de prevenció. "Han entès que el que estem fent no és un negoci, sinó que estem donant un servei i s'han ofert a parlar en un futur per col·laborar en alguna de les qüestions de la campanya", ha dit la regidora. 

La trobada, que s'ha allargat unes dues hores i ha permès tractar la campanya Patumaigua, així com altres qüestions que afecten el sector durant el Corpus berguedà, ha deixat satisfets la majoria de restauradors assistents, una quinzena de propietaris d'establiments, majoritàriament de la zona del Vall. "Sabem que fa dos anys que hi ha aquesta campanya a favor dels consums menys abusius i hi estem a favor, l'any passat ja es van posar fonts amb aigua gratuïta, però també volíem que comptessin amb nosaltres", ha explicat un portaveu. "S'havia dit que no hi havíem volgut col·laborar i això no era cert, hi estem súper disposats. Hem vist que hi havia un problema en la forma de comunicació cap als establiments i ho hem exposat", ha afegit en nom del sector.

Entre altres mesures, es crearà una base de dades de locals de Berga per tal de contactar amb bars i restaurants de forma més directa en aquest tipus de qüestions que afecten a tothom. "Havíem parlat amb alguns bars i els havíem ofert formació sobre dispensació de begudes alcohòliques; però és cert que no hem parlat amb tots, perquè no tots els establiments estan associats a la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Berga o al gremi de restauració", ha exposat Garcia.

Venda il·legal, una preocupació que s'arrossega

Els propietaris de bars i restaurants han aprofitat per mostrar preocupació per altres problemàtiques de seguretat i sobre la venda il·legal de begudes alcohòliques per Patum, un problema recurrent i sobre el qual s'ha assegurat que s'augmentarà la vigilància policial. Josefina Vizuete ha tractat amb ells qüestions de seguretat i prevenció d'actituds il·lícites. "Hi ha firaires que demanen llicència per vendre un determinat producte i a l'hora de la veritat també venen begudes alcohòliques, se'ns ha dit que s'augmentarà el control i la vigilància sobre aquesta qüestió", ha dit el portaveu del col·lectiu.

"Sabem que, com amb el tema dels locals que apareixen per Patum és una qüestió difícil de regular, però ens han assegurat que n'estaran més pendents", ha reiterat aquest portaveu. "És una preocupació que s'arrossega i que s'intentarà solucionar", ha dit.

Berga ja ha tingut des de 2016 els bars il·legals en el punt de mira, si bé s'ha demostrat que és una pràctica difícil de frenar. D'ençà que es pot obrir un establiment amb una simple autorització, el que pot fer l'Ajuntament de Berga és anar-hi, veure si es compleix amb allò que es sol·licita, i donar 10 dies perquè respongui. Però el termini de 10 dies permet a aquestes persones no respondre, perquè quan passa el termini, la festa també s'ha acabat. 
Arxivat a