Dos alumnes berguedans, premiats a El Tinter de les Lletres Catalanes

Es tracta d'Iker Pastrana Pérez de l'Escola Alfred Mata de Puig-reig, i d'Esther Ebale Altimir de l'Institut Serra de Noet de Berga

Redacció
04 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:25h
Els premiats berguedans del guardó Tinter de les Lletres Catalanes són Esther Ebale i Iker Pastrana.
Els premiats berguedans del guardó Tinter de les Lletres Catalanes són Esther Ebale i Iker Pastrana. | Cedida
Més de 160.000 alumnes d'arreu dels Països Catalans han participat enguany al certamen El Tinter de les Lletres Catalanes, que agrupa els premis literaris d'autors d'entre 6 i 18 anys, Sambori i Pissiganya. Són 30.000 alumnes més que en l'edició anterior, un fet que el converteix en el premi literari escolar amb més participació d'Europa. Els guanyadors de la final de Catalunya s'han donat a conèixer a la Festa del Tinter, celebrada aquest divendres a l'Auditori del Conservatori del Liceu, a Barcelona. Enguany, dos joves berguedans han estat premiats amb aquests guardons. Es tracta d'Iker Pastrana Pérez de l'Escola Alfred Mata de Puig-reig amb el relat "Una història súper esbojarrada", amb un tercer premi en la categoria de cicle mitjà de primària, i d'Esther Ebale Altimir de l'Institut Serra de Noet de Berga amb el relat "Corres", amb un segon premi en la categoria de segon cicle de secundària. 

En la festa del Tinter s'han donat a conèixer els guanyadors de Catalunya de la 13a edició del Premi Sambori de narrativa i la 8a del Pissiganya de poesia, dos guardons que tenen com a objectiu potenciar la creativitat d'infants i joves i reconèixer els valors emergents de les lletres catalanes. Un total de 30 alumnes acompanyats de les seves famílies i representants dels centres educatius han rebut el reconeixement d'Òmnium Cultural. 

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 20 mesos, ha fet arribar una carta per felicitar a tots els participants i ha posat en valor la llengua catalana com a eina essencial de la cohesió social: "Una salutació especial a tots els que, com jo, no teniu el català com a llengua materna: tenim tots els accents per gaudir, mentre fem del català punt de trobada". Per la seva banda, Marcel Mauri de los Rios, vicepresident d'Òmnium, ha clos l'acte assegurant que "és escrivint i llegint que aconseguim societats millors i ser persones lliures i crítiques". 
 
El president de l’entitat "malgrat la distància", i el vicepresident Mauri, no han volgut deixar d'agrair a mestres i professionals la seva tasca i la seva entrega "sempre al servei d’aquest gran consens que és el model d’escola catalana", ha dit Cuixart.

A tots els alumnes Jordi Cuixart els ha recordat que "aprendre significa créixer, i créixer és atrevir-se a preguntar-s’ho tot" i per a fer-ho “el Tinter és un estímul preciós". "Que mai res, ni ningú, ens impedeixi ser lliures: lluitar pels nostres somnis sense cap por!", ha sentenciat Cuixart en una edició marcada de nou per la seva absència.
 
L'acte ha girat al voltant de la figura de l'escriptora Teresa Pàmies. Aquest any es commemora el centenari del seu naixement.  
 
El Premi Sambori Òmnium de narrativa ha arribat a la 13a edició i ha comptat amb la participació de més de 150.000 alumnes de 1.239 centres educatius de primària, secundària i batxillerat de Catalunya, Catalunya Nord, Andorra i la Franja. A Catalunya, en total, hi han participat més de 46.000 alumnes. El Premi Pissiganya de poesia ha celebrat la 8a edició i hi han participat més de 13.000 alumnes de Catalunya de 142 centres educatius diferents.
Arxivat a