Clàudia Sabata, bronze al quilòmetre vertical de la Zegama-Aizkorri

El banyolí Oriol Cardona s'imposa a la cursa vertical de la mítica prova basca

Redacció
03 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:31h
Clàudia Sabata puja al podi de la cursa vertical de Zegama.
Clàudia Sabata puja al podi de la cursa vertical de Zegama. | Zegama-Aizkorri
La berguedana Clàudia Sabata ha pujat al podi aconseguint una tercera posició al quilòmetre vertical de la divuitena edició de la mítica Zegama-Aizkorri. Sabata va fer un registre de 48' i 26''. Una altra berguedana, Maria Beringues, va acabar desena amb un temps de 54' i 56''. 

La guanyadora del quilòmetre vertical va ser la local Ainhoa Sanz, amb un temps de 42' i 20''.  En segon lloc, es va classificar la també corredora basca, Natalia Gómez, que va fer 2' i 32'' més que Sanz. En categoria masculina, Oriol Cardona va ser el gran triomfador de la quilòmetre vertical de la cursa basca. 

Kilian Jornet, campió de la Zegama-Aizkorri per novena vegada

Per la seva banda, Kilian  Jornet ha estat campió de la marató de Zegama. Aquest 2019 Kilian Jornet ha decidit competir únicament en tres curses de muntanya. Menys quantitat no és sinònim, en absolut, de menys qualitat: aquest cap de setmana el corredor català ha demostrat estar en plena forma i s'ha imposat per novè cop en una de les seves curses predilectes, la Zegama-Aizkorri.

La prova basca ha demostrat un cop més que és una referència indiscutible per als amants de les curses de muntanya d'arreu del món amb una nova edició amb milers de persones animant a tots i cadascun dels corredors durant el recorregut d'una cursa en què el millor atractiu per aplegar cada any alguns dels millors especialistes del món és precisament l'entrega imparable de l'afició.

Kilian Jornet ha tornat a ser el més ràpid a la marató de 42 quilòmetres i 2.736 metres de desnivell positiu amb un registre final de 3:52:47. Després de dos anys d'absència, Jornet ha demostrat que és l'indiscutible dominador de la cursa basca, que aquest cop ha substituït l'habitual fang i pluja per una intensa calor i un sol radiant durant tota la jornada de competició: "Ha sigut una cursa molt dura, el principal rival ha estat la calor. Sens dubte, ha provocat que la duresa de la prova s'incrementés".
 

Kilian Jornet, animat pel públic enfervorit de la Zegama-Aizkorri. Foto: Sergi Colome/Salomon


Jornet ha llançat la cursa ràpidament des de l'inici al costat del nord-americà Andy Wacker, a qui de mica en mica ha deixat enrere per passar en solitari pels dos punts més emblemàtics de la prova, el Sancti Spiritu (km 19,6) i Aizkorri (km 22). En el darrer tram de la prova el ceretà ha gestionat l'avantatge sobre els seus rivals, en una lluita per la segona posició que finalment s'ha endut el polonès Bartlomiej Przedwojewski (3:55:36) davant Thibaut Baronian (3:56:20), amb el rècordman de la prova Stian Angermund-Vik en la 4a posició: "Hem sortit molt ràpid i tenir por de pagar-ho a la segona part de la cursa, però he aconseguit gestionar-ho bé. De tota manera, Zegama no la fem els corredors sinó que la fa tot el públic i l'organització, que la converteixen en una cursa molt especial".

Kilian Jornet tornarà a competir el proper mes d'agost per partida doble: a la Sierre Zinal el dia 11 i a la Pikes Peak el dia 25.

Oriol Cardona completa un gran cap de setmana

El corredor banyolí ha acabat la cursa en una meritòria sisena posició, just per darrere d'un immens Alejandro Forcades, que ha aconseguit un top 5 després de debutar l'any passat a Zegama amb un 18è lloc. En categoria femenina Gisela Carrión s'ha quedat a poc més de dos minuts de pujar a un podi integrat finalment per Eli Anne Dvergsdal, Elisa Desco i Amandine Ferrato.
 

Oriol Cardona, vencedor del km vertical de la Zegama-Aizkorri 2019 Foto: Sergi Colomé - Salomon


Sigui com sigui, brilla amb llum pròpia el paper d'Oriol Cardona que el divendres havia aconseguit un nou triomf en el quilòmetre vertical de la Zegama-Aizkorri després de completar els 3 km i 1.015 metres de desnivell positiu en 36:12. Un magnífic triomf davant Antonio Alcalde i Alain Santamaría després de ser segon al mateix recorregut l'any passat i també el 2016.

La berguedana Clàudia Sabata també ha destacat amb una tercera plaça en aquesta prova superada només per la local Ainhoa Sanz i Natalia Gómez.