El repic del Tabal anuncia que s'acosta la Patum enmig d'un ambient festiu i càlid

El ple de Berga aprova celebrar la festa amb solemnitat i en fa públics els guardons

02 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:22h
El tabaler envoltat d'infants al barri vell.
El tabaler envoltat d'infants al barri vell. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquest migdia el Tabal ha recorregut carrers i places de Berga anunciant que un any més s'acosta la Patum. Al punt de les 12 el tabaler Xavi Prat Maldonado ha sortit de sota l'Ajuntament de Berga marcant el ritme més ancestral de la Patum i proclamant oficialment l'inici del cicle patumaire. Abans, s'ha celebrat el ple de l'Ascensió, que ha aprovat unànimament la celebració de la festa entre els aplaudiments dels veïns i veïnes que han omplert la sala de sessions. El Corpus berguedà d'enguany tindrà lloc del 19 al 23 de juny. 
 
Una de les imatges del plenari ha estat l'absència de l'alcaldessa Montse Venturós a la bancada de regidors. Venturós va ser reescollida a les urnes tot just fa una setmana, però fins que no es proclamin els ajuntaments no pot recuperar oficialment la vara de batllessa, a causa de la inhabilitació de l'octubre passat per l'afer de l'estelada. Montse Venturós sí ha estat present entre el públic. Encara que el consistori celebrarà un plenari més, el pròxim dijous, abans de la presa de possessió dels nous governs locals, l'acte d'aquest diumenge ha tingut certa sensació de comiat. Només 5 dels 17 regidors del ple continuaran el pròxim mandat. 
 
L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha encapçalat la sessió plenària, al costat de Mònica Garcia, regidora de Patum. Cap dels dos repetirà mandat. Hi ha hagut tres absències, les del regidor d'Esquerra, Jordi Pujals, el d'ICV, Joan Torres i la del PSC Rosalia Monroy. Tot el ple ha guardat, a l'inici, un minut de silenci per als presos polítics i tots els regidors presents s'han posat dempeus per mostrar un cartell a favor de la seva llibertat. 
 

La regidora de Patum Mònica Garcia i l'alcalde accidental Oriol Camps durant el ple. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Patum d'enguany apostarà per promoure consums menys abusius d'alcohol i, a més, vol reivindicar-se com a feminista i lliure de violències sexistes. El cartell anunciador de la festa escollit per votació popular, doncs, no podria ser més apropiat. Amb el lema 'Elles, lliures i rebels' ha aconseguit 481 vots (29,4%) i és obra d'Albert Escànez Manubens

Com marca la tradició, els caps de colla i els administradors han firmat el llibre de registres de la Patum, una tradició que data de 1619 i que va recuperar-se el 1993. Els administradors d'aquest 2019, que representen els antics quatre barris de la ciutat, són Tània Espel i Jordi Cuartielles (Fonolls o Capdamunt de la Vila), Núria Güell i Pau Sabé (Esclafidors rebentats o Sant Pere), Maria Cinta Farguell i Joan Cortina (Esclafidors embotits o Carrer Major) i Queralt Guiu i Marc Altarriba (Ravenisses o Raval). 
 

Els administradors durant el ple de l'Ascensió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Reconeixement patumaire

Durant el plenari s'ha realitzat també la proposta per determinar les persones que rebran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement a la seva implicació en les tasques d’organització de la festa durant deu i vint-i-cinc anys, respectivament. Enguany, dissabte de Corpus s'atorgaran 27 títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d’Honor.

En el cas dels títols de Patumaire, es tracta de Laia Cortés Soler, Dolors Garcia Gresa, Ramon Prat Barons, Adrià Casals Casas , Jordi Cuartielles Guiu, Marc Villegas Subirats, David Tristany Gamez, Marc Fíguls Casas, Queralt Montaña Bernal, Josep Canudas Villegas, Adrià Gasau Saló, Griselda Martínez Albadalejo, Jordi Rafart Novell, Josep Fornell Cazorla, Marc Olalla Algilaga, Martí Camprubí Badia, Maria Montserrat Vima Ribó, Xavier Gonzalvo Breganciano, Noelia Carrascosa Vizuete, David Bozoch Algilaga, Ester Noguera Hidalgo, Ot Vilella Corominas, Ivan Camps Puga, Elena Baraut Murria, Íngrid Baraut Murria, Joan Salas Santandreu i Guillem Tristany Cara. 

Pel que fa als Patumaires d'Honor aquests seran Ivan Alsina Galán, Marina Badia Subirana, Montserrat Camps Cervera, Aleix Canudas Velilla, Josep Guijarro Fernández, Òscar Guijarro Fernández, Jordi Hernando Tubau, Francesc Martínez Zamora, Eric Sendra Caldera, Mireia Torrentallé Sansa, Antoni Ventura Rou, Vanessa Torres Prat, Eleuteri Adelantado Guitart, Lluís Yun Duran, Jordi Elias Parallès, Marc Noguera Perarnau, Jordi Freixa Serra i Miquel Amado Camprubí. 

D’altra banda, també es realitzarà un reconeixement pòstum a Joan Trullàs i Vivó, músic i compositor berguedà que va compondre la música del ball de les Maces de la Patum de Berga l'any 1953. 

Canvi de Tabal

Un cop han tocat les 12 i ha sonat el ball de l'Àliga a la plaça de Sant Pere, el tabaler ha enfilat barri vell amunt, cap a la Pietat. Ha estat de baixada que s'ha viscut una de les anècdotes de la jornada: la pell que dona el so característic al símbol patumaire s'ha esquinçat i el recorregut ha quedat aturat uns minuts. Els membres de la comparsa han anat a buscar un segon Tabal a la Casa de la Patum per continuar amb un itinerari per Berga molt marcat per la il·lusió dels més petits, delerosos de tocar el ritme de Patum i acostar-se a Xavi Prat per fer-s'hi fotos i emprovar-se el seu característic barret. 
 

El tabaler pendent que el rellotge de l'església marqués les 12 per començar el seu recorregut per carrers i places. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'alcaldessa i la regidora Mònica Garcia col·locant el cartell de la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El macer i regidors durant el plenari de l'Ascensió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Nens i nenes tocant el Tabal aquest migdia a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El tabaler somrient al barri vell. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El tabaler a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Canvi de Tabal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


 

Arxivat a