La canalització de la fibra òptica dins del polígon de la Valldan no es farà

Un servei similar es donarà per radiofreqüència a un preu més baix i a una velocitat òptima per a la majoria d'empreses, ha explicat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau

Aida Morales
25 de febrer del 2015
Actualitzat el 26 de febrer a les 18:21h
Polígon Industrial de la Valldan
Polígon Industrial de la Valldan | Generalitat

La canalització prevista de la banda ampla dins del Polígon Industrial de la Valldan de Berga, finalment, no es portarà a terme per motius de viabilitat del projecte. Per contra, però, i per garantir un servei similar, l'Ajuntament de Berga ha proposat un sistema de radiofreqüència, amb capacitat d'entre 100 i 300 megabytes simètrics, que permetria a les empreses poder optar a velocitats similars a les de la fibra òptica

En aquest sentit ho ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Berga, Juli Gendrau. Segons ell, “ara no és hora de fer un aeroport sense avions”, en referència a que canalitzar la banda ampla per l'interior del polígon representa un cost molt important d'instal·lació, així com unes tarifes mensuals que sobrepassen les possibilitats de la majoria de les empreses. D'altra banda, el projecte de 'fibra òptica virtual', com se l'anomena popularment, garanteix unes condicions molt similars a les de la fibra òptica tradicional, per un preu molt més baix. 

L'Ajuntament va realitzar aquesta nova proposta a l'Associació de Propietaris del Polígon de la Valldan en una reunió el passat 11 de febrer. Una alternativa, però, que les diferents empreses hauran de valorar en els propers dies. Concretament, el consistori proposava que l'empresa Berguedà Telecom S.L., recentment constituïda, pogués oferir 100 megabytes simètrics a través de les ones, emetent des de la Figuerassa de cara al futur. 

En un principi, sembla que la idea ha estat ben rebuda per part dels empresaris del polígon, així com de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB). El seu president, Josep Fígols, ho ha considerat una “alternativa” per obtenir un servei similar per uns 100 euros al mes, lluny de les tarifes que paguen les empreses que actualment funcionen particularment amb fibra òptica al polígon. No obstant això, ha criticat que s'hagi "perdut molt de temps” amb les promeses de l'Ajuntament “per arribar a la conclusió que no es fa”. En aquest sentit, Fígols ha afirmat que, si no era viable fer-ho, això s'hauria d'haver vist feia temps, i ha lamentat que s'hagi anat prorrogant. 

D'altres empresaris s'han alegrat de la proposta concreta “amb preus i dades”, ja que afirmen que sempre s'havia parlat de la fibra òptica en general. Tot i que també veuen la sol·lució en clau electoralista. Segons han explicat a aquest diari, dubten que la proposta no hagi vingut després que Telefònica valorés el rendiment que hi podria treure, considerant-lo poc, i lamenten que la fibra òptica finalment no es tiri endavant, ja que “hagués sigut un reclam”. Tot i això, afirmen que es conformen si hi ha un servei decent, malgrat que no és el que haguessin volgut.

Prova pilot i possible banda ampla 'aèria'

Per aclarir els dubtes i donar informació a les empreses que es vulguin acollir al servei de radiofreqüència, es realitzarà una prova pilot amb una de les societats del polígon perquè les altres puguin veure'n el funcionament. Segons el president de l'ACEB, es té previst que durant el mes de març del 2015 es facin les primeres proves.

D'altra banda, i si les empreses requerissin més velocitat, l'empresa gestora de les ones els podria realitzar programes especials i, si en el futur es volgués fer estesa de fibra òptica, han explicat que una de les opcions que hi ha sobre la taula seria fer-la aèria, de manera similar de com es troben els cables de telèfon. 

Millores al polígon 

Gendrau també ha recordat que, durant aquest 2015, es realitzaran diverses obres de millora a la zona industrial. De fet, hi ha més de 200.000 euros pressupostats que aniran destinats a canviar l'enllumenat i a arreglar qüestions viàries. A més, també hi ha una subvenció de la Diputació de Barcelona que es destinarà a reconvertir els vials. 

En un principi, els empresaris veuen amb bons ulls aquestes millores previstes, tot i que han volgut donar un toc d'atenció perquè es portin a terme i no quedin en paper mullat. “Tot això que estem parlant, es preveu, diuen que es farà, esperem que no quedi en futurologia”, han declarat. 

Fibra òptica a la ciutat de Berga

On la fibra òptica sí que arribarà, serà a la ciutat de Berga a partir d'aquesta primavera, quan Telefónica començarà a instal·lar la xarxa arreu de la ciutat. De fet, l'Ajuntament de Berga ja va emetre l'autorització per demanar la llicència d'obres a la darrera junta de govern.
Arxivat a