El consell comarcal farà dos dies més de recollida d'orgànica i envasos als comerços de Berga

Representants de la UBIC s'han reunit aquest mes amb responsables de l'àrea de Medi Ambient i de la presidència del consell comarcal que gestiona el servei

30 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:08h
Porta a porta a Berga (arxiu).
Porta a porta a Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà farà dos dies més de recollida d'orgànica i envasos als comerços de Berga. Així ho han explicat fonts de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) després d'una reunió amb representants de l'ens comarcal. L'ampliació es farà de manera exclusiva per al comerç de manera que ara l'orgànica es recollirà cinc dies, i no quatre (dilluns, dijous, divendres, dissabtes i diumenges), i els envasos tres dies en comptes de dos (dilluns, dijous i diumenges). 

Representants de la UBIC s'han reunit aquest mes amb responsables de l'àrea de Medi Ambient i de la presidència del consell comarcal que gestiona el servei. La reunió es va demanar per a avaluar els efectes de la implantació del sistema porta a porta que s’ha portat a terme els darrers cinc mesos. Es tractava de fer arribar als responsables polítics la valoració i les demandes concretes dels socis de la UBIC, de manera que hi han assistir membres de la junta dels comerciants, el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, i el president comarcal Josep Lara. 

Entre els temes que s'han posat sobre la taula s'hi han comptabilitzat els canvis anunciats en la recollida de residus durant la setmana de Patum; la recollida d'orgànica i envasos als comerços; i els actuals problemes amb la recollida puntual de qualsevol fracció - en moments en què un comerç genera més residus dels que és capaç d'encabir al local - i l'ús de la deixalleria. 

Els comerciants, encapçalats pel seu president Xavier Orcajo, han expressat entre altres, "la problemàtica" que la recollida del diumenge suposa pels establiments. No els resulta operativa perquè molts d'ells, com per exemple les carnisseries, estan tancats; i, per tant, "la resta de dies generen un volum important d'envasos i de matèria orgànica que s’acumula i genera problemes sanitaris". És per aquest motiu que la seva demanda ha estat la d'augmentar un dia la recollida, cosa que s'ha acordat. Es reforçarà la recollida d'aquestes dues fraccions, incrementant-se en dos dies la recollida (només per als comerços). Són mesures que s'aplicaran tan aviat com el consell comarcal ho aprovi i ho pugui gestionar. Els comerciants estan convençuts que "el compromís és ferm" i adverteixen que insistiran "perquè s'acceleri la implantació".

El responsables del consell comarcal han descartat, d'altra banda, donar una clau d'accés a les àrees tancades als comerciants per casos puntuals en els que es produeix una quantitat d'alguna fracció (cartó, resta, entre altres) i hi ha un problema d'espai. Perquè han considerat que les illetes "estan dimensionades per un nombre concret de veïns i quedaria saturada ràpidament".  
Arxivat a