Testimonis reals, protagonistes al Conductàlia de Berga sobre distraccions al volant

Per primer cop, hi ha intervingut una jove que havia assistit al Conductàlia com a alumna i que, posteriorment, va patir un accident

Redacció
29 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:26h
Participants al Conductàlia de Berga.
Participants al Conductàlia de Berga. | Cedida
350 joves de quart d’ESO de diferents instituts del Berguedà han omplert aquest matí el Teatre Municipal de Berga per assistir a la cinquena edició del Conductàlia, una jornada per promoure la seguretat viària, que és organitzada pel Montepio amb la col·laboració de diferents cossos de seguretat i emergències, associacions de víctimes d'accidents de trànsit i Ajuntament de Berga. En aquesta ocasió, el tema central de la jornada han estat les distraccions de conductors i vianants i s'ha donat especial protagonisme a les vivències personals dels ponents, alguns d'ells víctimes d'accidents de trànsit i altres, molt familiaritzats amb aquestes situacions a causa de la seva professió.
 
Conductàlia ha començat amb una escena teatralitzada a càrrec de la Companyia Nocturna i Mossos d'Esquadra en què s’ha pogut veure com un policia donava la notícia de la mort d'un jove en accident de trànsit a la seva família. Després s'ha fet l'obertura oficial de la jornada amb la intervenció de Llorenç Juanola, president del Montepio, que ha definit Conductàlia com "un punt de trobada amb els joves que esteu en edat de començar a conduir, perquè pugueu escoltar recomanacions, consells i experiències de professionals de cossos d'emergències i seguretat, però també de víctimes d'accident de trànsit, que us ajudin a reflexionar sobre la importància de cada decisió que preneu com a conductors, copilots o vianants". Després, Roser Valverde, regidora a l'Ajuntament de Berga, ha recomanat als joves que siguin conscients "dels riscos" i que "aprofiteu molt l'experiència d’avui i reflexioneu sobre la importància de les vostres conductes en la seguretat viària".
 
En el torn de ponències, hi han intervingut representants del Servei Català de Trànsit, Policia Local de Berga, Bombers, Mossos d'Esquadra, Sistema d'Emergències Mèdiques, Institut Guttman i Stop Accidentes. I, com a novetat, hi ha participat també Núria Roca, una jove de Gironella que fa uns anys va assistir al Conductàlia com a alumna i que, posteriorment, va patir un accident en moto. Entre altres coses, ha explicat que "el primer record que tinc és despertar-me a l'hospital set dies després de l'accident" i ha estat molt taxativa demanant als joves assistents "si beus, no condueixis".
 

Mireia Sanz, un dels testimonis de Conductàlia. Foto: Cedida

 
Les conseqüències que un accident pot tenir per a famílies senceres i tot l'entorn de la víctima, l'experiència d'agents que han de visitar les famílies per donar-los la mala notícia, el risc d'anar pel carrer amb auriculars sense prestar prou atenció, de no portar l'equipament de seguretat en pujar a una moto, o de distreure's amb el mòbil o el navegador, han estat alguns dels temes més remarcats pels ponents.
 
Ha clos la jornada Juli Gendrau, Director del Servei Català de Trànsit, que ha recordat que "u de cada quatre accidents de trànsit són causats per distraccions, majoritàriament el mòbil". També ha remarcat que l’any 2017, el 17% de noies i el 15% de nois morts en accident a Catalunya havien consumit drogues o alcohol. L'objectiu del Conductàlia és, tal com ha recordat Gendrau, arribar a un escenari de víctimes zero en accidents de trànsit.
Arxivat a