El Berguedà s'apunta de nou al Benvinguts a Pagès

La iniciativa, que tindrà lloc l'1 i 2 de juny, permet experimentar la vida a pagès, tastar i accedir a una oferta de productes agroalimentaris de temporada

Redacció
29 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:20h
Presentació del Benvinguts a Pagès al Berguedà.
Presentació del Benvinguts a Pagès al Berguedà. | ADBerguedà
El "Benvinguts a Pagès" suma més de 2.700 visites al Berguedà en les tres edicions anteriors en una experiència autèntica que permet experimentar la vida a pagès, tastar i accedir a una oferta de productes agroalimentaris de temporada i de proximitat excepcional i omplir el rebost.
 
Des del principi l'Agència de Desenvolupament del Berguedà és l'entitat que gestiona aquest projecte a la comarca que  desestacionalitza el turisme i potencia el redescobriment del territori en una experiència rodona, que també dona l'oportunitat a la població local a descobrir la producció del nostre territori i posar en valor la feina dels pagesos.
 
Enguany es manté el nombre d'explotacions que es poden visitar i que conformen un ampli ventall de productes de la terra. Vaques, xais, gallines, formatges, carns, embotits i blat de moro escairat en seran alguns dels protagonistes, que es podran descobrir de més a prop en les 2 explotacions de la Cooperativa de Ramaders de Muntanya del Berguedà, a Cal Serrador, al Xai de Ferreres, la Federació de Bruna dels Pirineus, a Formatges Cuirols i a l’Escairador.
 
Aquestes explotacions es podran visitar el dissabte de 10 del matí a 2 de la tarda i de 4 a 7 de la tarda. Diumenge es mantindran aquests horaris, però en alguns casos a la tarda no es podrà visitar. Caldrà doncs mirar l'horari en el fulletó o trucar prèviament a l'explotació.
 
Cal destacar que per tal de sensibilitzar als visitants i que la convivència de visitants i agricultors i ramaders sigui sostenible, es volen fomentar comportaments responsables dirigits a tot tipus de visitants, ja que preval el benestar dels animals i els cultius dels pagesos, la gent del territori que hi viu, etcètera. Per això,  aquest any en el fulletó hem posat 10 missatges en positiu que fomentin aquests comportaments i altres activitats en el medi natural.
 
El cap de setmana de portes obertes de la pagesia catalana ajuda a redescobrir l’origen dels productes que consumim cada dia i que inclouen visites gratuïtes a les granges, la participació de restaurants i allotjaments i la programació d’activitats.
 
Una oferta per a totes les edats
 
L'esdeveniment es dirigeix a un públic divers i transversal. Des del públic familiar, en què els nens i nenes són protagonistes tot descobrint l'origen dels aliments i tenen contacte amb els animals, al públic foodie, que buscar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny, que són de proximitat i sense intermediaris. Les visites guiades gratuïtes s’ofereixen sense reserva prèvia i acaben amb un tast de productes que els visitants poden adquirir, tot seguit, i emportar-se a casa.

A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat, el públic pot planificar les visites per territoris o bé per productes i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites. Aquest any s'incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L'oferta de productes de proximitat i de temporada d'horta, fruita, verdura, làctics, cereals, carn, peix, oli, mel, i cereals, entre d'altres, és molt complerta. L'experiència obté una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9. 
 
 
Des del seu inici a l'any 2016 van participar 5 explotacions ramaderes i agrícoles amb un total de 580 visites. Al 2017, hi hagué 9 explotacions ramaderes i agrícoles amb un total de 1.116 visites. Al 2018, 7 explotacions ramaderes i agrícoles amb un total de 1.046 visites.

Al 2019, la participació és de 7 explotacions i s’espera superar de nou les 1.000 visites.