L'Ajuntament de Berga vol impulsar un pla de restauració a llarg termini per preservar la imatgeria de Patum

La regidora Mònica Garcia confia a convocar una plaça de restauradora fixa abans d'un any

28 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:29h
Sala on s'exposen les figures de la Patum.
Sala on s'exposen les figures de la Patum. | Aj.Berga
La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que l'Ajuntament de Berga té la voluntat de desenvolupar un pla de restauració perquè es pugui preservar tota la imatgeria de la festa a llarg termini. Això, ha dit, es podrà fer en el moment en què el consistori tingui en plantilla una restauradora fixa. Segons ha avançat Garcia, l'objectiu és convocar la plaça en el termini màxim d'un any. "S'està treballant ja fa uns mesos per convocar una plaça estructural que sigui de restauradora, perquè entenem que, a part de les figures de la Patum, també tenim altres béns que s'han de conservar i restaurar, i aquesta persona tindria feina per tot l'any", ha exposat Garcia.

"Quan es baixa un vestit al Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT) de Terrassa per ser restaurat, el trasllat el fan la tècnica de l'àrea i la regidora; aquest i altres treballs relacionats amb la restauració i conservació del patrimoni patumaire, serien tasques per a una restauradora que tingués plaça fixa", ha exemplificat Mònica Garcia. 

La restauració que es fa cada any de les comparses de la Patum se centra aquesta vegada en solucionar els problemes de floridures provocats per la humitat de la Casa de la Patum. Garcia ha recordat que això farà que enguany "no s'hagin pogut cuidar tant els aspectes exteriors de les comparses". Les filtracions i humitats de l'edifici, on es guarda la comparseria des de l'any 2007, van causar l'any passat danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floridures, unes afectacions que ara s'han de restaurar de cara a la propera Patum. "La humitat que ara s'ha estabilitzat va causar floridures, un cop estabilitzades les condicions ambientals i de temperatura de la casa de la Patum, s'han iniciat els treballs de restauració a les estructures amb afectacions", ha apuntat Mònica Garcia.

"El temps que hem tingut per estabilitzar la Casa de la Patum i iniciar la restauració, no ha estat el temps que teníem altres anys per intervenir en la part externa de la comparseria. L'any passat, per exemple, es va arreglar una imperfecció a la cara de la geganta vella", ha recordat la regidora. 
 
La restauradora de la Patum Gemma Rodríguez va alertar a finals d'abril del risc que corrien les figures de la Patum i la resta de patrimoni físic de la festa a la Casa de la Patum. Un fet que va derivar, des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Berga, en la proposta de creació d'una comissió per buscar un nou espai per a les comparses "a mitjà termini". En l'últim Patronat de la Patum, Gemma Rodríguez va mostrar diverses fotografies de les afectacions a les comparses i l'informe tècnic que s'ha fet per l'episodi d'humitats.

NacióBerguedà va tenir accés fa dues setmanes al contingut de l'informe tècnic, encarregat pel consistori, on es feia una cronologia de les afectacions i actuacions de millora, un repàs de l'estat actual de la comparseria i de l'espai, i propostes i recomanacions per evitar que el patrimoni de la festa continués en perill. "Pensem que el període electoral va magnificar aquesta notícia", ha puntualitzat Garcia. "L'equip de govern va explicar en el seu moment, tant en el ple de l'Ajuntament de Berga com al Patronat de la Patum, que és l'òrgan màxim de representació de la festa, la proposta de restauració de la comparseria. Es va exposar quin era l'estat de la imatgeria i que proposava la restauradora", ha manifestat la regidora. 

"Com si que un podia dir que la guita el 2015 no aguantava els fuets perquè la papada li queia per culpa de l'aigua que havia suportat durant un passacarrers, ara mateix no hi ha aquesta notícia, no es pot dir que les figures estiguin tan afectades com per no poder ser funcionals", ha afegit Garcia. 
Arxivat a