JuntsxCat és primera força al Consell Comarcal del Berguedà però Esquerra li trepitja els talons

​Esquerra s'imposa en 19 dels 40 consells comarcals, JxCat és partit majoritari en 16 i el PSC en 5 més

27 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:37h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Junts per Catalunya - Junts ha estat la força més votada a la comarca del Berguedà, tot i la davallada. Junts per Catalunya - Junts ha obtingut 6.969 suports, mentre que l'any 2015 l'antiga federació de CiU n'obtenia 7.561 vots. Amb 68 regidors i el 31,79% de vots a tota la comarca, aconsegueix ser primera força al Consell Comarcal del Berguedà, però passa de 9 a 7 consellers.

Esquerra creix rotundament en vots, passant dels 4.796 vots de 2015 a 6.224 vots. Obté el 28,39% dels vots i tindrà 6 consellers comarcals, els mateixos que ara, tot i que que amb una aritmètica molt diferent que fa que l'escenari de govern quedi obert i pendent de pactes i aliances.  

La CUP obté un conseller comarcal més, passant de 2 a 3 amb 16 regidors a tota la comarca i una gran pujada de vots, de 2.437 l'any 2015 a 3.784 suports. Aconsegueix un 17,26% dels suports. A més, entren representades a l'òrgan comarcal les set Agrupacions d'Electors del Berguedà després dels bons resultats de Patrocini Canal (Som Avià), del triomf de l'agrupació d'electors Som Poble de la Nou de Berguedà, que els ha permès ocupar les cinc cadires de la bancada consistorial, i dels bons resultats a Borredà. 

En conjunt, l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, que apleguen les formacions d'independents d'Avià, Bagà, Guardiola de Berguedà, Sagàs, Capolat, Borredà i la Nou de Berguedà, sumen 1.763 vots i treuen dos consellers comarcals. 

Per la seva banda, el PSC obté 1.592 vots, el 7,26% de percentatge de vot i 1 conseller comarcal després que Esquerra hagi trencat l'hegemonia del partit a Bagà i que un històric com Joan Roma no repetís a Borredà, on ni tan sols hi havia llista dels socialistes. El 2015, els socialistes van sumar 1.951 suports, el 10,06% de percentatge de vot a la comarca. 

Valoració de les forces polítiques

Per evitar que un hipotètic pacte d'Esquerra amb altres forces, li arrabassi el govern malgrat ser primera força, JxCat haurà d'asseure's a teixir aliances. Tot i així, el president comarcal del PDECat, Jordi Selga, ha explicat a NacióBerguedà que "el mapa de forces al consell comarcal no és molt diferent de fa quatre anys, encara que hem perdut dues conselleries". Selga ha recordat que l'any 2015 CiU es presentava encara com una federació i va obtenir 7 consellers per CDC i 2 per Unió. Finalment, va acabar pactant la governabilitat del consell comarcal amb el PSC.

En aquesta ocasió, JuntsxCat sumava amb demòcrates en dues poblacions (Cercs i Castell de l'Areny), però Selga creu que l'escenari no és comparable perquè el pes de Demòcrates a dues poblacions "és molt inferior" que el que ostentava Unió a tota la comarca. 

El president d'Esquerra comarcal, Isaac Lozano, ha valorat positivament la composició del consell comarcal amb l'entrada de dos consellers de l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, la pujada de la CUP i la baixada del PSC de 2 a 1 consellers. "La gent ens demana un canvi, i això s'ha vist reflectit amb la disminució de consellers de l'espai de convergència. Hem passat de 55 regidors a nivell comarcal a 77, haurem d'intentar portar aquest canvi endavant", ha assegurat. Esquerra, doncs, s'asseurà a parlar amb altres forces però posa una línia vermella: "No ens asseure'm a parlar amb ningú míniment pròxim a les forces del 155", ha dit Lozano. 

Esquerra guanya en 19 dels 40 consells comarcals de Catalunya

ERC guanya clarament en 19 dels 40 consells comarcals de Catalunya i se situa com a primera força en vots i nombre de consellers, segons ha anunciat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch.

El conseller, també encarregat dels processos electorals, ha detallat que ERC ha guanyat en 12 consells comarcals més que el 2015 tenint en compte ara en tenia 7. En segona posició hi ha JxCat que perd 13 consells comarcals ja que en aquestes eleccions municipals és la força més votada en 16. Per la seva banda, el PSC guanya en 5 millorant els 4 que havia aconseguit fa quatre anys. Pel que fa al nombre de consellers, es produeix un empat en 6 consells comarcals. En total hi ha 1.028 consellers en els 40 consells comarcals. Per primera vegada no s'ha constituït el consell comarcal del barcelonès que s'ha dissolt per llei.

Dels 6 consells comarcals en què es produeix un empat a consellers, en 5 casos l'empat és entre ERC i JxCat (Conca de Barberà, Moianès, Pla de l'Estany, La Selva i l'Urgell). I al consell comarcal del Tarragonès l'empat es produeix entre ERC i el PSC.

Podeu consultar els resultats a tots els consells comarcals aquí