Berga és el segon municipi de Catalunya on més creix la participació

Els votants augmenten al Berguedà i a la resta de Catalunya a les municipals, mentre que es mantenen al conjunt de l'Estat

26 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:33h
Una votant en un centre de votació de Berga, aquest 26-M.
Una votant en un centre de votació de Berga, aquest 26-M. | Pilar Màrquez Ambròs
La participació s'ha enfilat 7,87 punts a Berga en el cas de les eleccions municipals, respecte als comicis anteriors, la segona pujada més important del país, després de Montblanc (Conca de Barberà) amb 8,3 punts més. La capital del Berguedà registra una participació del 38% a les 2 de la tarda quan fa quatre anys la participació a la mateixa hora era del 30,13%. 
 
Un total de 12.270 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge a la ciutat de Berga. En total, hi ha 23 meses electorals repartides entre els diferents centres de votació. Els col·legis electorals establerts al municipi són: l'Oficina d’Hisenda, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, l'Escola Municipal de Música, el Pavelló de Suècia, l'Oficina de BRG Serveis, l'Hotel d’Entitats, l'IES Guillem de Berguedà, l'Escola Santa Eulàlia, l'Escola La Valldan i Cal Rosal. 

El 2015 a Berga va registrar-se una de les participacions més baixes que es recorden a les municipals. A les 8 del vespre de les municipals de fa quatre anys només havien votat el 54,58% dels veïns i veïnes censats a la capital de comarca. 

La participació també puja a la resta de la comarca
 
A Gironella, la participació registrada a les 2 de la tarda s'enfila 5 punts fins al 40,51%, mentre que al 2015 a la mateixa hora havia votat només el 35,12% del cens. A Puig-reig, també augmenten (però menys) les persones que han votat durant el matí i el migdia. En aquest cas, el percentatge de participació és del 34,93% mentre que fa quatre anys era del 31,63%. 
 
A Bagà la xifra de participació és del 40,04%, quan fa quatre anys se situava només lleugerament per sota, en el 39,01%. En aquesta població de l'alt Berguedà, la participació puja per la mínima (0,98 punts). 
 
La participació s'enfila tres punts a les municipals arreu del país i es dispara a les europees

La participació ha pujat més tres punts en el cas de les eleccions municipals, respecte als comicis anteriors, del 2015, i més de nou punts en el cas de les europees, segons els primers avenços del Ministeri de l'Interior. A Catalunya, amb dades del 84% de les meses, la participació a les 14h és del 35,63% a les municipals i del 35,06% a les europees. Al conjunt de l'Estat, en canvi, la xifra ha estat del 35,14 a les municipals, pràcticament la mateixa que fa quatre anys.  

La participació a les darreres eleccions municipals a Catalunya (2015) a la mateixa hora va ser del 32,17 % mentre que en el cas de les europees (2014) va assolir el 24,20%.

El caràcter extraordinari d'aquests comicis del 26-M, en què coincideixen municipals i europees, ja feia preveure una major mobilització de votants. I és que només s'ha donat tres cops a la història a Catalunya i Espanya: el 1987, el 1999 i enguany. L'increment, però, ha estat especialment fort a Catalunya, cosa que es podria explicar pel clima polític català, la coincidència amb el judici de l'1-O, i la presència de presos i exiliats a les llistes.

Aquesta coincidència d'un cop cada 20 anys no només tindrà efectes, però, en la participació. També en tindrà en el recompte. La diferència d'horaris i normatives entre els estats fa preveure que els resultats de les municipals es començaran a saber a partir de les 21 h i a ritme lent, mentre que en el cas de les europees no s'esperen per abans de les 23 h. El seguiment del recompte, minut a minut i al detall, el podreu seguir a NacióDigitalon podreu consultar també el nombre de regidors electes en directe. 

Ampliarem la informació. 

Arxivat a