Montse Venturós: «Si hi hagués un múltiple empat, caldria explorar totes les opcions de pacte»

La candidat de la CUP a l'alcaldia de la capital del Berguedà respon les preguntes fetes pels lectors de NacióBerguedà

24 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:45h
La candidata de la CUP, Montse Venturós.
La candidata de la CUP, Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
Dies enrere el diari Nació Berguedà va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin preguntes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Berga. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès per preguntar als o a les alcaldables. Nosaltres hem fet de corretja transmissora i els les hem traslladat i aquestes són les respostes.

La candidata de la CUP, Montse Venturós (Berga, 1985), respon en aquest qüestionari les preguntes dels nostres lectors:

- Executaran el projecte de canalització de la claveguera on aboquen aigües grises moltes cases i blocs de pisos directament a la Riera de la Rasa dels Molins? En quin punt està? Què ho frena? Ho executaran amb immediatesa?

- Sí, aquest projecte ja es va aprovar de manera definitiva durant el 2016. Ara mateix s'estan realitzant els darrers tràmits dels expedients corresponents a les expropiacions que manquen per realitzar i ja es podria licitar l'obra que hauria de començar durant el darrer trimestre de l'any en curs. 

- Pactaran si tornen a quedar en minoria?

- Basem els pactes d'aquestes legislatura, evidentment en l'àmbit programàtic. Ara fa quatre anys teníem molt clar que la feina que volíem fer, si es podia, havia de ser en solitari perquè el plantejament era de canvi de paradigma en el treball intern. Sempre hem dit que estem oberts a parlar amb totes les persones que basin la seva idea de ciutat en uns mínims que són els nostres eixos programàtics i el codi ètic. 

- A qui prefereixen si és necessari un pacte: a ERC o a Junts per Berga?

- En el mateix sentit que la pregunta anterior. És una qüestió programàtica clarament. 

- Si guanyen qui posaran al capdavant de la regidoria de Cultura?

- Durant aquesta legislatura hem dividit la legislatura entre l'àrea de Cultura pròpiament dita, on s'hi apleguen la pràctica totalitat de les disciplines artístiques, la programació teatral, la cultura popular als carrers, etcètera. I per altra banda, tot el que fa referència a Patrimoni Cultural que entenem que és una altra part que necessitava de molta empenta. En cas de guanyar, les persones designades per aquestes regidories serien la Roser Valverde i l'Ivan Sánchez. 

- Per què no s'implanta d'una vegada el sistema d'identificació d'ADN? Hi estan a favor? Les mesures que s'hagi pogut adoptar fins ara no han tingut resultat. Aquesta de l'ADN sí que en dóna. Es pot costejar o amb les sancions econòmiques o amb treballs socials dels infractors recollint els excrements. 

- Ja estem implementant les primeres mesures de la campanya "Berga Ciutat Amiga dels Animals de Companyia" que pretén sensibilitzar els propietaris de gossos, que està impulsada per les àrea de Medi Ambient i Promoció Econòmica, Urbanisme i Educació de l'Ajuntament ¡ que contempla 18 accions consensuades amb la UBIC i les associacions de veïns,  entre les quals s’inclouen: 

Accions de convivència: Campanya de censat de gossos i gats, els propietaris d'animals censats rebran una targeta identificativa que els permetrà obtenir bosses per recollir excrements gratuïtes en uns 80 establiments de Berga i una ampolleta per diluir orins a les façanes; col·locació en una desena d'espais de Berga (zones verdes i eixos comercials)  infraestructures de prevenció d'excrements i orina de gossos (una espècie de mini pipicans i pals per orinar que absorbeixen els líquids i les olors).

Accions de divulgació: Elaboració de cartells, fulletons informatius i elements viaris de senyalització, i campanyes de conscienciació al Consell Escolar, i als centres educatius de la ciutat, i activitats i tallers formatius adreçats a propietaris d'animals.

Accions de neteja: Manteniment acurat de les zones verdes i la via pública i aplicació de pintures repel·lents d'orins en façanes d'edificis. 

Accions coercitives: Increment de la vigilància per assegurar que es compleix l'Ordenança Municipal Reguladora de la Tinença d'Animals Domèstics; i modificació de l’ordenança per incrementar notablement les multes a qui no reculli els excrements, a la vegada que prohibirem abocar sofre o altres productes químics tòxics a la via pública que poden afectar animals o persones.

Creiem que les mesures han de ser al màxim de pedagògiques i que la via punitiva seria el darrer graó, facilitant que cadascú es faci responsable dels seus animals, amb l'Ajuntament posant a la seva disposició moltes eines i recursos, per fer de Berga una ciutat agradable per tothom, qui té animals de companyia i qui no en té.  

- Sobre els reductors de velocitat que hi ha instal·lats a alguns carrers de Berga, caldria substituir-los per altres menys agressius. Alguns podrien incomplir la normativa, que ja és prou confusa. Potser els polítics no han tingut en compte com repercuteixen en els serveis d'emergència, i més concretament amb les ambulàncies. Faran alguna actuació per millorar-los i/o eliminar-los?"

- Certament hi ha alguns reductors que són molt grans, però tots ells estan fets seguint la normativa. S'intenta buscar alternatives en els llocs on es pugui, com per exemple posar arbrat viari, que entre moltes altres coses dóna sensació d'estrènyer visualment el carrer (efecte túnel) i això fa que la gent corri menys. Fàcil de comprovar a la Valldan: els cotxes ara hi corren menys.

- Berga va ser la primera ciutat de fora l'àrea metropolitana a tenir un pla local contra la LGTBfobia. En la darrera legislatura s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creieu que és prioritari desenvolupar? com ho faran per implementar-lo si governen?

- El Pla Local contra la LGTBfòbia està caducat d’ençà del 2013. Durant aquesta legislatura en hem unit a la Xarxa de municipis LGTBI per tal de coordinar esforços i fer una aliança LGTBI en tots els sentits. Per altra banda, Berga s’ha mobilitzat davant de cada atac homòfob a la ciutat de Berga. En els propers mesos, cal posar en marxa el Pla Local LGTBI que pretén posar en marxa tot un seguit de mesures de drets i igualtats de les persones del col·lectiu a Berga, i per altra banda, erradicar les violències LGTBIfòbiques. També el pla intern a l'Ajuntament de Berga per a les treballadores i treballadors. 

Cal tenir en compte que durant aquesta legislatura s'ha posat en marxa el Pla d’Igualtat intern de l'Ajuntament, així com el Protocol d'Abordatge a l'Assetjament, amb les comissions corresponents i constituïdes. 

- Com creu que es pot solucionar el que passa als jardins del passeig de la pau? S'han convertit en una zona de consum d'alcohol diari, i comportaments poc cívics? Què hi està passant?

- En aquest sentit, s'han fet diferents actuacions pel que fa referència a la instal·lació de lavabos públics, que ja s'estan tramitant. És una qüestió que creiem que cal treballar des de la via de la mediació i no des de la via punitiva que en aquests casos no acaba comportant cap resultat de cap mena. 

- El mal estat de les voreres és evident, però s'hi afegeix un altre problema: Les rajoles lluents que fan caure més d'una persona, sobretot quan plou que sembla una pista de gel, per no dir les del carrer Major que semblen de vidre. Els demano si pensen fer alguna cosa en aquesta qüestió, per exemple comprar rajoles gravades? [La lectora que formula la pregunta ens explica que va patir un traumatisme per aquesta raó].

- Aquest darrer hivern, l’Ajuntament de Berga ja va adquirir una retexturitzadora de paviments. S'estan fent treballs en aquest sentit per tal d'intentar pal·liar aquestes problemàtiques en diferents punts de la ciutat que s'han detectat. 

- A quina mesa de Berga exerceix el seu vot?

- A BRG, a la Plaça Maragall. 

- Han prescindit d'actuacions necessàries de ciutat com l'adequació dels carrers davant de la prioritat del pagament del deute? Entén les crítiques en aquest sentit?"

- Evidentment que entenc les crítiques en aquest sentit. Jo també soc veïna de Berga i també pateixo les conseqüències d'aquestes mancances. Com ja hem comentat en nombroses ocasions, la situació de l'Ajuntament de Berga era molt difícil a l'inici. De mica en mica s'ha pogut anar redreçant la situació, per això ara ja tenim un pla de millora i manteniment dels carrers fins el 2021. 

Hem fet diverses actuacions en la línia de poder mantenir la institució dempeus. Bàsicament hi havia tot un seguit de problemàtiques d'anys enrere que s'havien de poder afrontar per no posar encara més en risc la situació de l’Ajuntament de Berga. Hem prioritzat intentar tancar aquests projectes que, molts d'ells, són expedients de dècades o molts anys enrere. Les urbanitzacions dels Pedregals i Torrent de Santa Eulàlia, el Conservatori, l’Institut Serra de Noet, la Claveguera, etcètera.  

- Respectaran que la llista més votada pugui governar?

- Respectarem el que diu la llei electoral i no farem coses rares ni pactes antinatura per mantenir el càrrec. Si hi ha un guanyador amb una majoria clara, ha de governar. Si hi hagués un múltiple empat a tres o quatre bandes, caldria explorar totes les opcions de pacte.

- Com valora la tasca dels caps tècnics de l'ajuntament? És efectiva? Existeix un problema endèmic pel qual hi ha projectes que hi queden encallats o als quals es posa pals a les rodes des dels serveis tècnics?

- El problema endèmic no passa pels tècnics municipals sinó per no tenir el personal disponible a l’Ajuntament de Berga durant els darrers anys, no podent fer front a la multitud de peticions que entren a la institució. Amb tot, el pla de sanejament aplicat ha permès només aquest 2018, de fer més de 22 processos de selecció de personal, motiu pel qual mica en mica, podrem veure com aquesta situació es va revertint. 

- Per quina raó com alcaldessa ha aconseguit el traspàs del Hospital de Berga a la Generalitat, garantint ne que continuï sent públic, quan tots els seus antecessors no se'n van sortir mai i ho van intentar tots?

- Aquesta pregunta no li puc respondre, bàsicament perquè jo no era en les legislatures passades i desconec a quins acords o no es va intentar d'arribar amb la Generalitat en anteriors ocasions. El que sí que és cert, és que era una de les prioritats del mandat i que ho vam treballar amb cos i ànima i encara més cert és que ens hem de felicitar com a comarca per aquesta fita assolida. 


Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a