Esquerra presenta els 25 candidats amb què aspira a consolidar una nova «hegemonia» a la comarca

Ramon Camps defensa que Berga ha de capitanejar la comarca i defensar-ne els interessos, mentre que Josep Maria Altarriba posa l'accent en "el canvi de tornes" amb l'espai convergent

23 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:24h
Els alcaldables d'Esquerra amb el president comarcal Isaac Lozano.
Els alcaldables d'Esquerra amb el president comarcal Isaac Lozano. | Pilar Màrquez Ambròs
Esquerra Berguedà ha mostrat múscul comarcal aquest dijous, en un acte a la plaça del Forn de Berga, amb una àmplia representació dels 25 alcaldables que presenta als comicis municipals del 26-M en aquest territori. Un dels candidats republicans que ha parlat ha estat l'alcaldable per Berga, Ramon Camps, que ha assegurat que la ciutat ha de capitanejar la comarca i defensar-ne els interessos. "La feina que deixem de fer com a capital, genera problemes a la comarca", ha lamentat Camps. "Crec que Berga no ha anat mai a Barcelona a exigir que es faci el polígon d'Olvan, i això no pot ser", ha exposat Ramon Camps. En l'acte també hi han intervingut altres alcaldables com Josep Maria Altarriba de Puig-reig, Josep Subirana, cap de llista d'Avià i candidat a les europees, Ana Simon de Vallcebre, i Maria del Mar Monell de Montmajor.

Ha estat Josep Maria Altarriba qui ha posat en valor el pes d'ERC en els comicis del 26-M al Berguedà. "Som a tres dies d'unes eleccions municipals, som a tres dies de tornar a fer un pas més per consolidar l'hegemonia d'Esquerra a la nostra comarca", ha dit Altarriba. Josep Maria Altarriba ha recordat el bon paper del partit a les eleccions espanyoles, "on Esquerra va guanyar a gairebé tots els municipis". "Entenem que aquest és el camí, nosaltres sabem on anem, sabem qui som, sabem els anys que fa que marquem un camí i així es com hem de continuar", ha afirmat. "Diumenge cal fer el pas que confirmi el que ja es va deixar entreveure a les eleccions generals, que confirmi que hem trencat una etapa d'hegemonia convergent", ha expressat. 

El candidat puigreigenc ha fet memòria "de l'època" en què hi havia "una hegemonia del món convergent gairebé arreu del Berguedà". "A les anteriors municipals, va haver-hi 25 candidatures de CiU i 19 d'Esquerra, i ja havíem fet molts passos de gegant per aconseguir-ho", ha destacat Altarrriba. Però enguany - ha etzibat - hi ha hagut "un canvi de tornes". 

"Hi ha 25 candidatures d'Esquerra Republicana dels 31 municipis que té el Berguedà, i 18 candidatures del PDECat, Junts per Catalunya, la Crida... no sabem ben bé què, però aquest és segurament el motiu pel qual hi ha hagut aquesta davallada", ha apuntat Josep Maria Altarriba que aspira a mantenir-se l'alcaldia un segon mandat i que per aconseguir-ho rivalitzarà diumenge amb la llista de Junts per Catalunya liderada per Araceli Esquerra. Fa quatre anys, Josep Maria Altarriba va aconseguir per primera vegada l'alcaldia, que llavors ostentava el convergent Antoni Clement.  
 

L'alcaldable puigreigenc d'Esquerra, Josep Maria Altarriba. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Altarriba ha elogiat les campanyes que s'han fet als diferents pobles de la comarca i la feina de totes les candidatures republicanes. "Tenim equips molt bons i molt potents, que estan en condicions de governar els ajuntaments", ha ressaltat. 

Ramon Camps ha defensat que Berga ha d'exercir de capital de comarca. "Berga sola no és res, les coses que passen al Berguedà són rellevants per Berga i a l'inrevés. Hem d'ajudar tota la comarca a fer pressió en les qüestions que siguin necessàries, aprofitant la força que té Berga", ha manifestat Camps. "Berga és la capital perquè hi sou vosaltres, per tant és la nostra obligació ser-hi quan ens necessiteu", ha apuntat l'alcaldable republicà a la ciutat. "Entenc que ho heu d'exigir i ens heu de forçar des dels pobles a fer aquesta feina", ha exclamat Camps. "Per exemple, nosaltres apostem perquè Berga sigui Capital de la Cultura Popular Catalana, però més enllà de la Patum hi ha altres representacions culturals d'altres pobles de la comarca que ens enriqueixen i ens permeten esdevenir-ne la capital de debò", ha asseverat Camps. 

A més, Ramon Camps ha demanat el vot a les candidatures d'Esquerra perquè - ha dit - al Berguedà li fa falta un projecte com a comarca, que fins ara no ha fet realitat. "Els que han governat fins ara es preocupen del seu poble i alguna cosa més. Necessitem fer un projecte de comarca", ha indicat. "Això crec que ho podem fer nosaltres, perquè amb 25 llistes estarem a tot al territori", ha dit Camps. "Esquerra és qui pot dirigir la comarca a un mateix camí, som els únics que podrem fer un projecte comú a la comarca", ha considerat el cap de llista d'ERC a la ciutat. 
 

Cinc dels sis caps de llista que ja són alcaldes perquè no tindran contrincant a les municipals: Moisès Masana, Marta Puigantell, Raquel Sala, Josep Maria Colillas i Joan Tor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Tant Maria del Mar Monell de Montmajor com Ana Simon de Vallcebre han explicat la seva experiència en política local, en la qual tot just s'estrenen, i han relatat els motius pels quals volen aconseguir un canvi de color polític en els seus dos municipis. Simon ha exposat, per exemple, problemàtiques dels municipis petits com l'envelliment de la població i el despoblament. De la mateixa manera, Simon ha dit que el seu equip està format per "veïns inconformistes" que volen donar un nou impuls a Vallcebre. Aquest poble de l'alt Berguedà estrena enguany el sistema de llistes obertes per la davallada de població.

Per la seva banda, Maria del Mar Monell s'ha mostrat disposada a treballar per Montmajor en tots els seus aspectes des de l'escola fins al Museu del Bolet.

La importància de ser a Europa

Un dels que també ha parlat ha estat Josep Subirana, alcaldable d'Avià i candidat a les europees. "Molta gent entén la política com l'art o mala art d'assumir el poder i mantenir-s'hi, però aquesta definició de política no ens interessa. N'hi ha una que és molt simple i que m'agrada molt, que diu que la política és la presa de decisions que afecten la col·lectivitat. Per això hi som, des dels nostres pobles, la nostra comarca i des d'Europa", ha argumentat Josep Subirana.

"A Europa es prenen moltes decisions i hi hem de ser. Les coses no han anat tan bé com voldríem, però hi hem de ser. Segur que, sense Europa, les coses haurien anat molt pitjor", ha explicat Subirana pel que fa al procés. "No hi hauria hagut ni vergonya ni aturador", ha sentenciat Subirana. "Hem de fer Europa en tres àmbits molt importants: l'ambiental, el social i l'econòmic", ha conclòs el cap de llista d'ERC per Avià. 
 

El cap de llista d'Esquerra a Berga, Ramon Camps. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Candidats 

Un dels caps de cartell destacats és Ramon Camps d'ERC de Berga, que vol optar a l'alcaldia de la capital de comarca. A Gironella, el candidat és Albert Xoy i a Puig-reig optarà a la reelecció Josep Maria Altarriba. A Avià es presenta Josep Subirana; a Borredà, els republicans s'estrenen amb Jaume Magrans; a Capolat, la cap de cartell és Mireia Besora; a Bagà, Joan Oña; a Castellar de n'Hug, Eduard Coronado; a Castellar del Riu; Jordi Riu; a Cercs, Jordi Riera; a Fígols, Otger Calduch; a Gisclareny, Joan Tor; a Olvan, Judit Carreras; a Gósol, Lluís Campmajó; a Montclar, Raquel Sala; a Montmajor; Maria del Mar Monell; a Saldes, Moisès Masanas; a Sant Jaume de Frontanyà, Jordi Codina; a Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias; a Vallcebre, Ana Simon; a Vilada, Quim Espelt; a la Quar, Marta Puigantell; i Enric Pla a la Pobla de Lillet.

Dels 25 pobles on es presenta Esquerra, n'hi ha sis que ja saben que el seu alcalde serà del partit republicà perquè no hi ha cap altra candidatura. Es tracta de Casserres (Josep Colillas), Gisclareny (Joan Tor), Saldes (Moisès Masanas), Sant Julià de Cerdanyola (Agustí Elias), Montclar (Raquel Sala) i la Quar (Marta Puigantell).