Decidim Berga proposa dotar d'un pressupost la Valldan i reconèixer-ne la singularitat

Ortega diu que l'objectiu és atorgar-li un tractament similar al d'un nucli descentralitzat, permetent que s'autogestioni el pressupost i dotant de contingut la tasca del regidor de districte

23 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:14h
Daniel Fàbregas i Maria Antònia Ortega amb altres membres de la candidatura (al fons) a la plaça de Sant Joan.
Daniel Fàbregas i Maria Antònia Ortega amb altres membres de la candidatura (al fons) a la plaça de Sant Joan. | Pilar Màrquez Ambròs
Decidim Berga es proposa reconèixer la singularitat de la Valldan i pretén atorgar-li un tractament similar al d'un nucli descentralitzat, que li permetria autogestionar un pressupost per al manteniment i dinamització del seu terme. A més, aquesta seria una experiència de cogestió que es podria estendre després a diferents barris de Berga. Així ho ha explicat aquest dimecres la número 2 de la candidatura Maria Antònia Ortega, en l'acte final de campanya, que ha constat d'una xocolatada a la plaça de Sant Joan.
 
La Valldan va ser annexionada "per la força" a Berga el dia 23 de setembre de l'any 1966 sense comptar amb l’opinió dels seus veïns. Amb tot, mai ha perdut la personalitat pròpia ni la voluntat de gestionar els seus afers, conservar les seves tradicions i la vida comunitària; mitjançant una participada i viva associació veïnal que ha mantingut viu, conjuntament amb la voluntat de veïns i veïnes, l'esperit de poble. Per aquest motiu, Decidim Berga vol reconèixer "el fet diferencial valldanenc". Segons Ortega, la idea és dotar cada any el nucli "d'un pressupost" i tornar a donar contingut a la tasca del regidor de la Valldan, figura que encara existeix, però que no té atribucions. 

"Estem convençuts que aquesta experiència de cogestió tindria efectes positius per a la Valldan perquè des de la proximitat és més fàcil detectar les mancances, establir prioritats d’acord amb les necessitats de les persones que viuen en el territori, actuar més àgilment vetllant per la qualitat de les actuacions", han defensat els candidats de Decidim Berga. Al mateix temps, la formació presenta aquesta "prova pilot" com un primer pas de corresponsabilització ciutadana que després, amb els aprenentatges que se’n derivessin, podria  estendre’s a diferents barris de Berga, de forma que l’Ajuntament treballés colze a colze amb les associacions de veïns.

Propostes econòmiques

El candidat de Decidim Berga, Daniel Fàbregas, ha explicat que aquestes dues setmanes de campanya s'han reunit per separat amb els principals actors econòmics locals (UBIC, ACEB, associació d'empresaris del polígon i sindicats), així com amb diverses entitats de la societat civil (autònoms, comerciants, paradistes del Vall, entre altres), i que han constatat "la preocupació" de tots plegats pel futur de Berga. Fàbregas ha recordat que la ciutat té "900 persones a l'atur", moltes d'elles de llarga durada. Entre altres, la política econòmica de la candidatura passa per "posar en condicions el polígon de Berga, executant la subvenció que ha atorgat la Diputació", "la creació d'aparcament per al barri dins muralla al mercat municipal", "la millora de comunicacions amb el Solsonès i el Ripollès", i fer una aposta decidida "per més cicles formatius, sobretot de grau superior". 

Fàbregas també ha afirmat que cal treballar perquè els dos instituts de la ciutat ofereixin Batxillerat, i reivindicar la segona línia de P3 a l'escola de Sant Joan. "No ens afavoreix en res perdre capacitat, com està passant a la línia de P3", ha dit. Ha explicat que, per fer pressió, Decidim Berga ha estat en contacte amb el diputat de Demòcrates Antoni Castellà, entre altres. Per al candidat de Decidim Berga la situació actual de manca d'efectius de la Policia Local afavoreix "l'incivisme" i "posa en risc" la ciutat. 

Estar atents per una bona transició a l'hospital

Daniel Fàbregas ha dit que va viure el traspàs de la Clínica de Vic a l'Hospital General, i ha advertit que "l'Ajuntament de Berga ha d’estar molt a sobre de com es fa aquesta transició" a la Generalitat. En aquest sentit, ha considerat que el consistori "ha de vetllar perquè sigui el més ràpida i eficaç possible" per tal "d'evitar imprevistos".
Arxivat a