Com s'encaren els pactes postelectorals, un dels temes destacats del darrer debat de candidats

La porra dels candidats amb els pronòstics de les eleccions a Berga marca la recta final de l'espai electoral de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB)

23 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:48h
Debat d'alcaldables de l'ACEB.
Debat d'alcaldables de l'ACEB. | Pilar Màrquez Ambròs
Tots els candidats a l'alcaldia de Berga presents en l'últim debat de campanya, o gairebé tots, s'han atrevit a fer una porra dels resultats de les eleccions del 26-M. Ha estat en l'últim tram del debat organitzat aquest dimecres al vespre per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB). Aquesta és la primera porra que es fa pública durant la campanya, amb la CUP i Junts per Berga al centre de la disputa per l'alcaldia. En la recta final del debat d'àmbit econòmic, un dels temes destacats ha estat com encaren les formacions els pactes postelectorals, encara pendents de l'escenari que deixi la nit de diumenge. 

L'alcaldessa i candidata de la CUP, Montse Venturós, s'ha donat per guanyadora de la travessa amb 7 regidors, i n'ha pronosticat 5 a Junts per Berga, 3 a Esquerra, 1 a Berga en Comú i 1 a Decidim Berga.

Segons el candidat de Junts per Berga, Jordi Sabata, el seu partit guanyarà les eleccions amb 7 regidors, la CUP quedarà amb 5 regidors, Esquerra Republicana amb 3, PSC amb 1 i PP amb 1.  En canvi, l'alcaldable d'Esquerra Ramon Camps s'ha mostrat convençut que hi haurà un triple empat a cinc regidors de la CUP, Junts per Berga i Esquerra, i 2 regidors pel PSC. 

El cap de llista del PSC, Abel García, ha preferit esquivar la bala i ha optat per fer broma: "Permeteu-me fer broma, però serà allò de la productivitat al màxim, li dono 17 regidors a Ciutadans per la magnífica campanya que ha fet, se'n riurà de tots nosaltres", ha ironitzat. "El felicito, m'ha fet la tocada de violí de la nit", s'hi ha dirigit moments després el moderador del debat, el periodista i empresari Xavier Gual. 

El candidat de Berga en Comú, Joan Torres, ha predit 5 regidors per Junts per Berga, 4 regidors per la CUP, 3 per Esquerra, 2 per Berga en Comú, 1 pel PSC, 1 pel PP i 1 per Decidim Berga. Com la resta d'alcaldables, exceptuant el PSC, Torres també ha deixat fora a Ciutadans. 

Deixar governar (o no) la llista més votada, a debat

L'expectativa és que els resultats siguin ajustats i que no hi hagi majories absolutes. Un dels moments d'alta tensió de la nit ha estat la discussió sobre si deixar governar (o no) la llista més votada. 

El moderador Xavier Gual ha plantejat la qüestió en la recta final del debat. "El senyor Sabata em va fer saltar de la cadira al primer debat: va dir que respectaria la llista més votada. És a dir que només serà alcalde si la seva llista queda en primer lloc", ha concretat Gual. Jordi Sabata ha respost amb rapidesa: "Nosaltres el que hem plantejat és que pactarem amb aquells que vulguin treballar per Berga, i preservar els drets i llibertats del nostre país. Òbviament em serà difícil pactar amb algú que defensi l'aplicació del 155", ha dit Sabata."Però he demanat per activa i per passiva si es respectarà la llista més votada i el que rebo són evasives", ha afegit el candidat de Junts per Berga. 

"Defensem que la llista més votada governi, com va passar l'any 2015. Recupero una cita de Montse Venturós i m'hi remeto. Una cita que diu que: 'Respectar la llista més votada, és respectar la voluntat del poble'", ha apuntat Jordi Sabata. "Però i si la llista més votada té 4 regidors i cal formar govern?", li ha rebatut la mateixa Montse Venturós.

Sabata ha considerat que el plantejament de Venturós era poc realista. "Tant això com la possibilitat que guanyi Ciutadans, com va argumentar el senyor Camps en un altre debat, són escenaris molt difícils que passin", ha retret Sabata. 

Davant de veus que dibuixen un pacte entre la CUP i ERC, Montse Venturós ha estat contundent: "Pactar alguna cosa abans de cap tipus de resultat electoral, no té cap tipus de lògica".
 

Montse Venturós i Jordi Sabata, que parteixen com a favorits en les previsions, escoltant l'alcaldable d'Esquerra, Ramon Camps. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El republicà Ramon Camps ha recordat que, fa quatre anys, CiU els va contactar per arribar a un acord de legislatura, ja que en aquell moment sumaven 9 regidors. "Enteníem que calia canviar de govern, no ho vam fer pas per respectar la llista més votada", ha afirmat Camps. "Ara mateix dient que respectarem la llista més votada, potser estem deixant a fora el vot de molta més gent", ha reflexionat.

Abel García s'ha mostrat obert a pactes, si bé la majoria dels candidats del bloc sobiranista ha descartat arribar a un acord de governabilitat amb una formació que hagi avalat el 155, imposant un cordó sanitari que García ha lamentat. Per la seva banda, el candidat de Berga en Comú, Joan Torres, ha dit que ells mantenen oberta la possibilitat de pactar sempre que la primera prioritat de l'altra formació sigui Berga i la segona prioritat, la comarca. 

El deute centra l'enfrontament dialèctic en començar

El debat ha durat prop d'una hora i mitja, durant el qual cada força política ha exposat les seves propostes en matèria econòmica per a Berga.

Un altre dels temes destacats de la nit ha estat la reducció del 40% del deute de l'Ajuntament de Berga, de 20,2 a 12,2 milions d'euros. Montse Venturós ha reivindicat aquest fet i ha recordat que el deute que pesava sobre l'ajuntament el 2015 "impossibilitava de fer absolutament res". Venturós també ha rebutjat les acusacions "d'austericidi" d'alguns partits. Jordi Sabata de Junts per Berga ha reblat: "és evident que el deute s'ha reduït, però calen incrementar les vies de finançament i polítiques de promoció econòmica".

Ramon Camps (ERC) i Abel García (PSC) han coincidit en ressaltar que calia anar a buscar més subvencions. "No hi ha pitjor límit que el que t'imposes", ha dit Garcia. I per Joan Torres s'han deixat de banda "projectes de ciutat i de comarca".

L'estació d'autobusos o la modernització del Polígon de la Valldan, per la qual hi ha una subvenció d'1,2 milions d'euros de la Diputació, són projectes amb els quals han coincidit tots els candidats.
 

Públic assistent al debat realitzat a la seu de l'ACEB. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


També hi ha hagut una llarga discussió sobre el sou que ha de tenir l'alcalde, en el qual s'ha recordat que la CUP disposa d'un codi ètic que limita aquesta remuneració entre 1.600 i 1.800 euros i la majoria ha defensat que la tasca que es fa a l'ajuntament ha de ser una tasca remunerada de manera justa, i disputes inesperades com quan Ramon Camps s'ha mostrat en desacord amb la importància que ha tingut el Consell d'Alcaldes a la comarca.

"El ple del Consell Comarcal és més democràtic que el Consell d'Alcades, perquè hi ha tots els representants que han escollit els ciutadans", ha recordat Camps. Abel García s'ha mostrat contundent en la defensa d'aquest òrgan que s'ha posat en marxa aquest mandat. "Hem trobat a faltar molt a la Montse", ha deixat anar en referència al fet que el govern de Berga ha delegat sovint en els regidors l'assistència a la trobada de batlles comarcal. 

En total, l'acte ha aplegat una seixantena d'assistents a la seu de l'ACEB. El debat no ha tingut presència de les llistes sense representació al ple (Decidim Berga, PP i Ciutadans). Tot i que l'ACEB havia ofert aquesta setmana donar cinc minuts d'intervenció als candidats sense representació, no n'hi va assistir cap. El cap de llista de Decidim Berga, Daniel Fàbregas, ha argumentat que el votant hauria de poder escoltar tothom en les mateixes condicions". 
 

El moderador del debat Xavier Gual amb els cinc candidats amb representació consistorial. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a