Jordi Sabata: «El futur passa per la promoció econòmica i per l’ajut a la retenció de talent»

El candidat de Junts per Berga a l'alcaldia de la capital del Berguedà respon les preguntes fetes pels lectors de NacióBerguedà

22 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 16:13h
Jordi Sabata, candidat de Junts per Berga.
Jordi Sabata, candidat de Junts per Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Dies enrere el diari Nació Berguedà va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin preguntes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Berga. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès per preguntar als o a les alcaldables. Nosaltres hem fet de corretja transmissora i els les hem traslladat i aquestes són les respostes.

El candidat de Junts per Berga, Jordi Sabata (Berga, 1983), respon en aquest qüestionari les preguntes dels nostres lectors:


- Berga va ser la primera ciutat de fora l'àrea metropolitana a tenir un pla local contra la LGTBfobia. En la darrera legislatura s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creuen que és prioritari desenvolupar? Com ho faran? 
 
- Des de Junts per Berga veiem molt necessari sensibilitzar la ciutadania en tot allò relacionat amb la orientació sexual i la identitat de gènere.  Hem de ser capaços de construir una societat que respecti els col·lectius LGTBI ja que, des del meu punt de vista, ni la orientació sexual ni la identitat de gènere son qüestions relacionades amb l’elecció sinó amb la pròpia integritat. Cal impulsar tot allò relacionat amb la sensibilització i el coneixement per part de la població. A Berga tothom ha de poder estimar a qui vulgui.
 
- Executaran el projecte de canalització de la claveguera on aboquen aigües grises moltes cases i blocs de pisos directament a la Riera de la Rasa dels Molins? Saben que ho frena? Ho executaran ja?
 
- Sí. Es tracta d’un problema greu de salut pública i ha de ser resolt immediatament. Hi ha el finançament i només s’han de pactar algunes qüestions amb propietaris de terrenys afectats per aquesta obra. Ho executarem.
 
- Per què no s'implanta d'una vegada el sistema d'identificació d'ADN? Hi estan a favor? Les mesures que s'hagi pogut adoptar fins ara no han tingut resultat. Aquesta de l'ADN sí que en dóna. Es pot costejar o amb les sancions econòmiques o amb treballs socials dels infractors recollint els excrements. 
 
- Al programa electoral de Junts per Berga hi incloem específicament aquesta proposta i creiem fermament que pot ser part de la solució. També cal sensibilitzar els propietaris, sobretot aquells que tenen gossos sense censar, ja que si no hi ha aquest control, fins i tot la política d’identificació per ADN seria insuficient. El tema animal ha passat molts temes dins d'un calaix sense rebre atenció i és hora de revertir aquesta situació. 
 
- Com creu que es pot solucionar el que passa als jardins del passeig de la pau? S'han convertit en una zona de consum d'alcohol diari, i comportaments poc cívics? Què hi està passant? 

- Junts per Berga proposa recuperar els agents cívics i realitzar campanyes de sensibilització i d’ajuda per evitar que aquestes situacions siguin recurrents. Hem de tenir una ciutat amable i segura i aquesta mesura ajudaria a aconseguir-ho. 
 
- No troba que el processisme ha esdevingut un entrebanc pel projecte d'alliberament nacional? 

- Durant els darrers anys l'estat espanyol ens ha volgut acostumar a una violència institucional i policial inaudita. No podem permetre normalitzar el fet de tenir persones a la presó o a l’exili per les seves conviccions polítiques. Recordem que hi son per haver-nos deixat votar. Per mi, personalment, l’entrebanc més gran del nostre projecte és la divisió interna. I això només ho podem arreglar nosaltres mateixos.
 
- Si el PSC, partit del 155, treu representació, pactareu amb ells per tenir majoria i assolir l'alcaldia?

- En aquest aspecte, hem sigut molt clars. D'entrada, jo soc una persona que creu que s'ha de poder parlar amb tothom i de tot, i més si es tracta de política, que esdevé pràcticament un deure i una responsabilitat. Bàsicament, perquè hem d’arribar acords de manera contínua per millorar la ciutat. Dit això, tinc clar un segon punt. Pactaré amb aquells qui vulguin treballar per Berga i per preservar els drets i llibertats de tots els ciutadans de Catalunya. El nostre compromís amb els drets i llibertats polítiques i socials del nostre país fa que haguem de traslladar la pregunta als partits del 155: estan disposats a reconèixer els nostres drets ja no com a país sinó com a persones voluntat d’esdevenir lliures? Depèn més d’ells que de nosaltres. Jo ho tinc clar: de cap de les maneres pactaré amb algú que defensa el 155. 
 
- En primer lloc voldria saber com es defineixen ideològicament vostès i el seu partit? En segon lloc, voldria conèixer quin és el seu programa social per combatre l'atur juvenil i l'exclusió social? Per últim, m'agradaria preguntar-li si vostè condemna els múltiples casos de corrupció de convergència?

- Nosaltres hem construït una llista diversa expressament, una candidatura de ciutat. Alguna persona de la llista em va dir, literalment, no et pensis que et vindré a riure les gràcies jo. I aquest és el motiu pel qual vaig demanar-li que s’incorporés al nostre equip. És doncs des de la diferència des d’on ens hem construït i des d’on volem seguir movent aquesta ciutat. Jo personalment tinc un perfil més aviat socialdemòcrata i les sensibilitats a la llista són diverses. Nosaltres creiem en una ciutat amb serveis públics que siguin accessibles per tothom i per tant, en la igualtat d’oportunitats. També entenem que la col·laboració del món públic i el món privat ha de ser intensa i per això defensem la necessitat de cercar vies de finançament com els patrocinis i els mecenatges. En aquesta mateixa línia de col·laboració, proposem la creació d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana que, precisament, pretén unir esforços públics i privats amb el model de Business Improvement District. També volem implementar un Centre d’empreses, precisament per retenir talent i fer que els joves es vulguin quedar a Berga però, alhora, puguin generar i tenir oportunitats.

En referència a la darrera pregunta, jo condemno qualsevol acció o omissió que des de les institucions no tinguin per objectiu el bé comú per sobre de tot. Rebuig total a qualsevol corrupció, vingui d'on vingui. En aquesta línia, nosaltres impulsarem la signatura d'un codi de conducta i de bones pràctiques pels membres de la corporació fonamentat en, com deia, la responsabilitat pel bé comú, la centralitat de les persones i els criteris d’objectivitat i imparcialitat.
 
- És evident l'esforç que ha fet la llista de Junts per Berga per distanciar-se del que era convergència. És així? Ens podria aclarir si aquest canvi és només estètic? 

- Des del primer dia vaig reclamar dos conceptes: renovació i transversalitat. Els dos conceptes són molt clars en el seu significat i els fets han passat per davant l’estètica. Hem presentat una llista renovada, renovadora i transversal i l’hem construida des de dins la pròpia llista, pensant en persones amb les quals podriem treballar conjuntament, però també i molt important, pensant en els perfils concrets per portar àmbits concrets. ÉS un canvi profund, des del respecte a totes les sensibilitats, però construint la idea de Junts per Catalunya per fer una política més permeable a la ciutadania. Jo no hagués acceptat imposicions; tampoc n’he tingudes.

- Què pensa sobre el parc de la natura? I sobre la concessió de la Font Negra i Queralt? I sobre l'endeutament de l'ajuntament? 

- Sobre el parc de la natura crec que cal definir un projecte que mostri l’activitat que s’hi vol portar a terme i així poder-ho valorar en un futur. Enguany hi havia una subvenció concedida per part de la Diputació en aquest sentit, però no s’ha executat. Sobre la Font Negra i Queralt haurem de veure com finalitza el procés judicial en el qual ens trobem en ambdós casos, però en qualsevol cas els seguim veient com a grans pols d’atracció i estructuració de l’oferta relacionada amb la natura. En el cas de Queralt, nosaltres ja hem iniciat converses per incloure la serra dins la Xarxa d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Sobre el deute de l’ajuntament jo crec que a cap alcalde li agrada un ajuntament amb un volum de deute problemàtic. En aquest sentit, des de Junts per Berga apostem en la sostenibilitat com a eix de funcionament global, també en el marc de la sostenibilitat financera. No venim, com diuen alguns, a destrossar l’Ajuntament; venim a treballar per la gent des de la responsabilitat. Si alguna cosa reclamo a la vida, i a la política en concret, és honestedat. Aquí en trobaran. 

- És partidari d'augmentar el deute o incrementar el temps de pagament a proveïdors com els seus predecessors? 

- El pagament a proveïdors ve fixat per llei i per tant s’han de complir els terminis establerts i s’ha de fer amb una bona planificació financera. Sobre l’increment de deute s’ha de valorar: en l’actual legislatura s’ha incrementat el deute per poder fer front al canvi de lluminàries dels carrers i ningú dubta que aquesta acció, que va ser projectada en el darrer mandat, ha estat positiva per Berga. La CUP va prendre aquesta decisió i creiem que ha estat positiu per la ciutat.

- És capaç de dir quines coses bones ha tingut l'actual govern?

- I tant. És molt positiu el traspàs de l’hospital a la Generalitat però caldrà seguir gestionant-lo fins que no es faci efectiu: les llistes d’espera de segones visites i de proves complementàries son massa llargues i això correspon a la gestió interna de l’hospital.

Per altra banda també s’ha redactat el reglament de participació ciutadana tot i que les accions de participació han estat més aviat poques. La legislació que incentiva la participació ciutadana ve del 2013, 2014 i 2015 i el reglament s’ha redactat el 2019.

També és cert i és inqüestionable que s'ha reduït el deute. Però això no pot ser la gran política de futur. El futur passa per la promoció econòmica i per l’ajut a la retenció de talent. Nosaltres apostem per un centre d’empreses o per accions relacionades amb fer venir empreses, sobretot del món digital.

- Què opina de la gestió de Juli Gendrau?

- Com qualsevol govern es van fer coses bé i coses malament. En una entrevista a la televisió em demanaven que posés una nota a la CUP i no vaig voler. Vull ser respectuós amb tothom i no vinc a qualificar els governs que no he encapçalat.

- Respectaran que la llista més votada pugui governar?

- Sí. Nosaltres vam respondre afirmativament aquesta pregunta en el primer debat. La resta de grups no hi mostren tan fervor com en la darrera legislatura quan, des de la CUP es va reclamar i tothom va acceptar. De fet, la senyora Venturós va dir en una entrevista a aquest mateix diari l'any 2015 que "respectar la llista més votada és respectar la voluntat del poble". Hi estic totalment d'acord. És sorprenent que ara no s'hi vulguin pronunciar. En aquest context, Junts per Berga es situa com l’alternativa real al canvi si la ciutadania així ho vol.

- A quina mesa de Berga exerceix el seu vot?

- Al Pavelló de Suècia.

- Sobre els reductors de velocitat que hi ha instal·lats a alguns carrers de Berga, caldria substituir-los per altres menys agressius. Alguns podrien incomplir la normativa, que ja és prou confusa. Potser els polítics no han tingut en compte com repercuteixen en els serveis d'emergència, i més concretament amb les ambulàncies. Faran alguna actuació per millorar-los i/o eliminar-los?

- Ara mateix és necessari revisar-los. Els pendents són molt pronunciats i en alguns cassos, com en els serveis d’emergència, generen problemes. És necessari valorar-los i veure com millorar-los.

- Què en pensa del mal estat dels carrers?

- Malauradament hem arribat a la conclusió que no fer res surt molt car. Durant aquests anys hem tingut deficiències de manteniment considerables tant dels carrers com dels equipaments. En aquest sentit, nosaltres realitzarem un pla de xoc però també redactarem un pla de manteniment a llarg termini, per poder anar gestionant els inconvenients habituals que sorgeixen a tots nivells. Una falta de manteniment acaba sent un problema més greu.

- El mal estat de les voreres és evident, però s'hi afegeix un altre problema: Les rajoles lluents que fan caure més d'una persona, sobretot quan plou que sembla una pista de gel, per no dir les del carrer Major que semblen de vidre. Els demano si pensen fer alguna cosa en aquesta qüestió, per exemple comprar rajoles gravades? [La lectora que formula la pregunta ens explica que va patir un traumatisme per aquesta raó].

- És molt necessari que actuem en aquells llocs on es detectin aquest tipus de problemàtiques. Cal que, primer de tot, la ciutat sigui segura per evitar accidents com els que ens comenta.
 


Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a