Jordi Sabata creu que «Berga ha de liderar la comarca» des del «treball col·lectiu» amb la resta de pobles

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, explica en un esmorzar - col·loqui que en els propers dos anys es faran 90 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar 13 municipis del Berguedà

22 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:58h
Jordi Sabata amb el conseller Puigneró i Pere Ballarà, fundador d'Inforber.
Jordi Sabata amb el conseller Puigneró i Pere Ballarà, fundador d'Inforber. | Pilar Màrquez Ambròs
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat a Berga que està previst que en els propers dos anys es facin 90 quilòmetres nous de fibra òptica al Berguedà per connectar 13 municipis de la comarca. La connexió amb aquests pobles ha d'estar feta abans de 2022. Puigneró ha fet l'anunci en un esmorzar-col·loqui  amb empresaris i membres de la candidatura Junts per Berga a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona a la capital del Berguedà. Puigneró ha defensat l'aposta de la Generalitat en l'estesa de la fibra òptica, que ja s'ha realitzat en 29 de les 41 capitals de comarca, també a Berga.

Jordi Sabata ha aprofitat la trobada per recordar que "Berga ha de liderar la comarca" i relatar que "volem crear un Centre d'Empreses per retenir talent dels joves i no tan joves. Es tracta d'ajudar als emprenedors amb l'inici de les noves empreses". "Hem de liderar no des de la supèrbia, sinó des d'un treballa col·laboratiu amb la resta de municipis", ha considerat Sabata. 

"Ara mateix potser no podem tenir un grau universitari, però sí optatives o postgraus. Hem de potenciar la formació acadèmica perquè els joves no es vegin obligats a marxar", ha posat també sobre la taula el candidat de Junts per Berga. 

Sabata s'ha mostrat partidari d'enfortir la relació de la ciutat amb el Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament. El candidat de Junts per Berga ha exposat que les últimes setmanes s'ha reunit amb persones de la societat civil berguedana com són les associacions de veïns i ha advertit que li han expressat "els mateixos problemes que tenien fa quatre anys". Sabata ha desplegat les propostes de Junts per Berga per aconseguir un Govern Obert, que aposti per "les noves tecnologies" i que avanci "en administració electrònica". Ha explicat que cal aprofitar aquest entorn digital per dinamitzar sectors com el turístic. "El santuari de Queralt ni tan sols té pàgina web on puguis consultar quins recursos o atractius hi pots trobar", ha lamentat Sabata. 

Justament, pel que fa a les polítiques digitals, el conseller Puigneró ha subratllat que el Govern català "està fent la feina" que li pertoca a tot el país. "La Generalitat deixa un punt de connexió d'aquesta xarxa a les capitals de comarca i, a partir d'aquí, és competència municipal estendre-ho. Es nota molt quan un municipi ha fet els deures", ha explicat el conseller.

Davant de les qüestions i problemàtiques de connectivitat que li han exposat diversos empresaris, Puigneró ha recordat que "la ciutat ha de ser l'encarregada d'assegurar que arribi a tot arreu", ha dit el conseller. "El sector de les TIC ja ocupa a Catalunya més que tot el sector de l'automoció. És un nínxol que està creixent de manera clara. Aquestes empreses busquen un municipi on l'Ajuntament aposti clarament per les polítiques digitals, que tingui un bon entorn i que tingui fibra òptica", ha exposat Puigneró. El conseller ha manifestat que la inversió digital en molts municipis encara tendeix a ser "zero", malgrat l'esforç de la conselleria per arribar al territori amb un 95% del pressupost dedicat a comarques. Jordi Puigneró ha demanat a Sabata que faci aquesta aposta per les noves tecnologies si governa. 

El col·loqui ha comptat amb el fundador d'Inforber, Pere Ballarà. Ballarà ha recordat les queixes dels empresaris pel retard de l'ajuntament en concedir permisos d'obres. També ha exposat la falta encara del polígon d'Olvan, els problemes de mobilitat amb comarques com el Solsonès, o la pujada de l'IBI. "Cada any que hi ha eleccions municipals tornem a parlar de les mateixes problemàtiques, això no pot ser", ha insistit Ballarà.
Arxivat a