Berga obre el termini de sol·licitud per participar al sorteig de salts de Plens i per accedir al balcó

Per tercer any es distribuiran una quarantena de salts corresponents a la Patum de dijous (20) i diumenge (20) a través d’un sorteig el 31 de maig, i el consistori posarà a disposició del públic 368 places al balcó

Redacció
21 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:34h
Salt de Plens.
Salt de Plens. | Josep Maria Montaner
Berga obre el termini per participar al sorteig de salts de Plens de la Patum de 2019. Per tercer any consecutiu, es repetirà el sistema de distribució d'una quarantena de salts de Plens corresponents a la Patum completa de dijous (20) i diumenge (20) a través d’un sorteig públic que se celebrarà el 31 de maig, a les 6 de la tarda, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Berga. De la mateixa manera, també es portarà a terme una formació sobre seguretat a les persones que hagin obtingut els salts, així com als seus acompanyants. El sorteig s'adreça a persones que no hagin fet mai de ple amb l'objectiu de garantir la participació de saltadors novells. També podran prendre part en el sorteig les persones que van saltar per última vegada l'any 2007.
 
L'Ajuntament de Berga, a més, tornarà a obrir el balcó consistorial a la ciutadania durant els actes de la Patum de 2019. Es tracta d'una iniciativa que es va posar en marxa l'any passat per primera vegada amb l'objectiu que la festa fos més oberta i participativa.
 
 
Inscripció al sorteig de salts de Plens 
 
Les persones interessades en obtenir un salt de Plens per a la Patum de 2019 caldrà que formalitzin la sol·licitud a través d’una instància genèrica. La tramitació es podrà fer presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) ubicada a la planta baixa del consistori berguedà, de dilluns a divendres de 9 del matí a 2 del migdia i el dilluns, de 5 a 7 de la tarda. La presentació de les sol·licituds també podrà fer-se de forma telemàtica completant el formulari disponible al web municipal. 
 
El termini de presentació de les sol·licituds estarà obert del 20 al 30 de maig de 2019 fins a les 2 del migdia. Un cop finalitzada la inscripció, els participants obtindran una còpia del document de sol·licitud en què apareixerà un número que fa referència al registre d'entrada de la seva petició. Aquest número estarà format per quatre xifres i serà el que s'utilitzarà per assignar els salts mitjançant el sorteig.
 
El tràmit de sol·licitud només podrà efectuar-lo la persona interessada en obtenir un salt de Plens i no es permetrà la inscripció de terceres persones. Tanmateix, cada sol·licitant podrà tramitar una sola inscripció, de manera que la persona que formuli més d’una sol·licitud quedarà exclosa del sorteig a través de l'anul·lació automàtica de totes les peticions que hagi registrat. A més, després de la realització del sorteig es farà el creuament de dades dels guanyadors i guanyadores del sorteig i del registre de saltadors i saltadores de la comparsa dels vestidors de Plens i Maces per comprovar que no hagin saltat en els últims onze anys. 
 
En cas que el nombre de demandes sigui menor que el nombre de salts disponibles, es procedirà a l'assignació directa dels salts entre les persones sol·licitants. Els participants no podran escollir el salt, ja que aquest serà assignat a través del procediment establert en el sorteig que s'efectuarà a través d'una aplicació informàtica. La persona que s'hi inscrigui ha de ser major d'edat. 
 
Assignació de salts
 
Primerament, es procedirà a la constitució de la mesa de sorteig integrada per un representant de cadascuna de les formacions polítiques que formen part del plenari municipal corresponent a la legislatura de 2015-2019, un representant del Patronat de la Patum, l’alcalde o alcaldessa i la tècnica de Participació Popular.
 
En aquest cas, es realitzarà un únic sorteig emprant una aplicació informàtica que, de forma aleatòria, extraurà quatre intervals de sol·licituds corresponents al primer i segon salt de dijous (20 de juny) i diumenge (23 de juny), respectivament. En cas que una sol·licitud es trobi en un o més intervals, s'inclourà en el primer interval guanyador. L’assignació dels salts serà nominal i intransferible i no es permetrà l’intercanvi de dia ni de salt. Les persones que no hagin resultat guanyadores formaran part d’una llista d’espera per efectuar la reposició de salts vacants en cas que es produeixi la renuncia d’alguna de les persones que hagi obtingut un salt o no compleixi els requisits esmentats anteriorment. 
 
Formació i obtenció del salt
 
Les persones que hagin resultat guanyadores del sorteig i els seus acompanyants hauran d’assistir obligatòriament a la formació que es portarà a terme el dissabte, 15 de juny, a la Plaça de la Ribera, tot i que el punt de trobada serà a la Plaça de Sant Pere. 
 
Disponibilitat de places i sistemes d’adjudicació del balcó
 
El consistori berguedà posarà a disposició de la ciutadania un total de 368 places corresponents a les passades de dimecres i dissabte (250), a la Patum completa de dijous i diumenge (100) i a la Patum Infantil (18). En aquesta ocasió, l’assignació d’una part dels llocs disponibles es farà a través d’un sorteig públic, mentre que les places corresponents a les passades seran de lliure accés fins a completar l’aforament. 
 
En el cas de les passades de dimecres i dissabte, l'espai al balcó s'atorgarà segons l'ordre d'arribada fins a completar les 50 places per a cada torn. L'obertura del balcó es produirà mitja hora abans de l’inici de les passades, de manera que l’accés al consistori durant la passada de dimecres al migdia es realitzarà a les 11.30h, mentre que en les passades de dimecres i dissabte a la tarda es farà a les 19.30h i a les 19.00h, respectivament. Tanmateix, es permetrà l’accés al balcó per veure els Tirabols de la Plaça de Sant Pere. En aquets cas, l'accés s'obrirà quan hagin finalitzat els Tirabols a la Plaça de Sant Joan. El control d’accés a l0edifici de l'ajuntament es realitzarà, des de l’entrada principal, mitjançant l'entrega de tiquets numerats per evitar sobrepassar l'aforament establert. Només s’entregarà un tiquet per persona en el moment d'accedir al consistori. 
 
D’altra banda, es repetirà la fórmula del sorteig per designar les places que es posaran a disposició de la ciutadania durant el 3r i 4t salt de la Patum completa de dijous i diumenge, tenint en compte que els dos primers salts l'espai estarà ocupat per autoritats, representants polítics i convidats del consistori. En aquest sentit, se sortejaran 50 places, 25 en cada cas, ja que la resta de llocs corresponen a les persones acompanyants dels guanyadors i guanyadores del sorteig. Per tant, només es permetrà un acompanyant per cada guanyador o guanyadora. 
 

El balcó de l'Ajuntament de Berga durant la Patum. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
En el cas de la Patum Infantil es disposarà de 18 places, de les quals, se'n sortejaran 9 pel 3r i 4t salt de la Patum completa de la tarda. El sorteig s'adreça a infants de 3 a 14 anys i els acompanyants hauran de complir una sèrie de requisits: si l'infant que hagi obtingut la plaça té de 3 a 7 anys, haurà d'estar acompanyat per una persona major de 18 anys. En canvi, si té entre 8 i 14 anys, podrà portar a un acompanyant que tingui entre 3 i 14 anys, però es requerirà la presència d'una persona adulta responsable que els acompanyarà i haurà d'esperar-los a la sala adjacent del balcó, és a dir, a l'anomenada Sala d'Agermanaments. 
 
Procés i termini d'inscripció pel sorteig 
 
La participació al sorteig d'accés al balcó consistorial, un sorteig que també es farà el 31 de maig, es podrà fer de forma presencial o telemàtica. D'una banda, les persones interessades podran realitzar la sol·licitud adreçant-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), situada a la planta baixa de l’Ajuntament de Berga, de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia i el dilluns, de 5 a 7 de la tarda. Tanmateix, es podrà tramitar la petició a través del web. 
 
El termini de presentació de les sol·licituds estarà obert del 20 al 30 de maig fins a les 2 del migdia. 
Arxivat a