Tatuatges gratuïts per a dones que han patit càncer de mama

Les afectades podran recuperar l'aparença de l'arèola del mugró a través d'un tatuatge oncològic gràcies a la iniciativa de Ginkgo

21 de maig del 2019
Actualitzat a les 4:44h
Presentació de la iniciativa de Ginkgo al local de Roy's Tattoo
Presentació de la iniciativa de Ginkgo al local de Roy's Tattoo | Pilar Màrquez Ambròs
Ginkgo, l'Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà, oferirà sessions gratuïtes de tatuatges a dones a qui han extirpat el pit per culpa d'un càncer de mama. Les afectades podran recuperar l'aparença de l'arèola del mugró a través d'un tatuatge oncològic que realitzarà una tatuadora especialitzada en aquesta matèria. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, i la tatuadora Mireia Ortega han explicat en roda de premsa que aquest tipus de tatuatge permet dibuixar de nou el mugró i ajuda a moltes pacients, un cop superada la malaltia, a tancar una etapa, ja que marca un punt final a un procés que també els suposa una gran càrrega psicològica. Les sessions es faran a Roy's Tattoo, l'estudi de Roger Canals.

Ginkgo assumirà el cost del material i el desplaçament de la tatuadora, d'entrada amb els diners recollits per la venda de roses solidàries de Sant Jordi i una donació de l'entitat Sense Por de Puig-reig, però més tard amb noves activitats i campanyes solidàries. El tatuatge oncològic és un procediment no agressiu que permet actuar sobre la pell que envolta el mugró, emprant pigments basats en tons marrons i vermellosos que imiten el color de les arèoles i busquen un resultat harmònic amb la pell de la pacient. 

El procediment tot just s'està començant a implantar al sistema públic de salut però encara és molt desconegut. A més, al sistema públic sovint es realitza "amb micropigmentació" que no resulta tan efectiva "com la tècnica del tatuatge", segons ha apuntat Ortega. Mireia Ortega treballa a Barcelona i contribueix a la iniciativa oferint el seu treball de forma no remunerada. Aurora Fernández ha afirmat que oferiran les sessions gratuïtes "a les afectades de les comarques centrals" que els contactin, ja que no els consta que mai abans s'hagi emprés una iniciativa d'aquestes característiques a la zona i volen ajudar el màxim de dones possibles. 

Les primeres sessions de tatuatge que ofereix Ginkgo s'iniciaran aquesta setmana. "El projecte tindrà continuïtat amb els diners de les campanyes solidàries que fem periòdicament", ha apuntat la presidenta de Ginkgo. Mireia Ortega hi col·labora posant-hi la mà d'obra i Roger Canal cedeix el local.

Consentiment de l'oncòleg

"Les persones que ens contactin ens han de garantir que tenen el consentiment de l'oncòleg, que ha d'assegurar que no corren cap risc i que estan preparades per fer-se aquest tatuatge", ha dit Aurora Fernández. "A més, necessitem conèixer una mica l'expedient de la pacient, saber si ha passat per quimioteràpia o radioteràpia, per exemple, perquè la pell queda afectada de manera diferent", ha manifestat Mireia Ortega. La principal diferència de la tècnica d'aquest tatuatge amb una altra és justament que s'ha d'anar en compte perquè és una pell "molt més delicada", ha afegit. 

Malgrat que el tatuatge no curi, sí permet que les pacients se sentin més còmodes. "El tatuatge oncològic és molt important per a les afectades de càncer de pit per poder deixar enrere una etapa del procés de la malaltia", segons Ortega. En aquest punt, també hi ha coincidit Anna Altimiras de l'entitat puireigenca Sense Por, que ha patit la malaltia. Altimiras ha recordat que va conéixer Mireia Ortega mesos enrere a través d'un familiar que hi va recórrer.

Les persones que vulguin informar-se o rebre el tracten poden contactar amb Ginkgo o al telèfon 696 07 48 12.
Arxivat a