Daniel Fàbregas: «No ens presentem en contra de ningú, sinó en positiu, amb propostes diferenciades»

El candidat de Decidim Berga a l'alcaldia de la capital del Berguedà respon les preguntes fetes pels lectors de NacióBerguedà

20 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 16:17h
El candidat de Decidim Berga, Daniel Fàbregas.
El candidat de Decidim Berga, Daniel Fàbregas. | Pilar Màrquez Ambròs
Dies enrere el diari Nació Berguedà va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin preguntes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Berga. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès per preguntar als o a les alcaldables. Nosaltres hem fet de corretja transmissora i els les hem traslladat i aquestes són les respostes.

El candidat de Decidim Berga, Daniel Fàbregas (Mataró, 1972), respon en aquest qüestionari les preguntes dels nostres lectors:


- Berga va ser la primera ciutat de fora l'àrea metropolitana a tenir un pla local contra la LGTBfobia. En la darrera legislatura s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creuen que és prioritari desenvolupar? Com ho faran? 
 
- Tots els esforços en el sentit de normalitzar una situació tan intima com escollir amb qui vols compartir la teva vida o la teva sexualitat és una prioritat per a Decidim Berga. Cal tolerància zero quan hi ha vulneracions d'aquests drets  i l'ajuntament ha d'abanderar, amb les actuacions que es considerin més oportunes en cada cas, que aquesta sigui un fet. 
La formació i educació han de ser uns dels principals eixos, començant per les escoles i arribant al màxim nombre de ciutadans i ciutadanes. Dita formació ha d'estar liderada per l'ajuntament de la mà de persones del col·lectiu LGTBI. 
 
A nivell del consistori crearem un comissionat, transversal en relació a les regidories, dirigit a garantir els drets i deures de tots i per a tots. L'esmentat comissionat ens permetrà establir una relació directa de corresponsabilitat amb l'associacionisme i amb la Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFRB) de la nostra ciutat, a qui cal agrair la gran feina que estan fent al respecte.
 
Com a capital de comarca impulsarem la creació del Consorci de Benestar Social del Berguedà en col·laboració amb els ajuntaments, el Consell Comarcal, associacions i ens públics i privats per tal de sumar esforços per a coordinar les actuacions i facilitar l'accés a suports per educar, conscienciar i lluitar contra la LGBTI fòbia.
 
- Executaran el projecte de canalització de la claveguera on aboquen aigües grises moltes cases i blocs de pisos directament a la Riera de la Rasa dels Molins? Saben que ho frena? Ho executaran ja?
 
- Sí, sense cap dubte. El que ha faltat ha estat voluntat política de tots els grups i si som capaços de considerar-ho una prioritat del nou consistori, es farà. El projecte està fet i aprovat. Disposem d'una part del cost que ve de la Diputació i una altra del pressupost municipal que ha d'assumir.

Falta un projecte realista de ciutat en matèria de canalització de les aigües brutes. Un altre exemple és al capdamunt de la vila, darrere la plaça Santa Magdalena, on les aigües residuals passen pel costat els murs divisoris a cel obert i són de diàmetre insuficient, cal també una actuació en aquest sentit. Per no parlar del manteniment general del clavegueram en el barri vell i determinades àrees de la ciutat.
 
- Per què no s'implanta d'una vegada el sistema d'identificació d'ADN? Hi estan a favor? Les mesures que s'hagi pogut adoptar fins ara no han tingut resultat. Aquesta de l'ADN sí que en dóna. Es pot costejar o amb les sancions econòmiques o amb treballs socials dels infractors recollint els excrements. 
 
- Cal motivar als propietaris d’animals de companyia per a què censin els seus animals. Cal ser imaginatiu, mesures com lliurar gratuïtament les bosses de recollida d'excrements, esprais netejadors d'orins o fins i tot acords amb els veterinaris locals d'una revisió anual de la mascota poden incentivar aquest cens i acostar-lo al tan necessari 100%. Passat un temps, a més, s'hauran de fer controls per garantir que tots els animals estan censats (que és una obligació). Un cop censats es podran identificar els excrements que embruten la ciutat, per part d'agents cívics o la policia local, i emetre les denúncies pertinents als propietaris incívics. Denúncies que, a part de la sanció que s'estableixi, imputi el cost total de l'expedient. Una prioritat d’un ajuntament és una ciutat neta i cuidada de la qual ens sentim orgullosos, i aquesta mesura és necessària. Tan debò poguéssim detectar també els excrements de determinades persones que utilitzen l'espai públic per a fer les seves necessitats, sobretot al barri vell i al Passeig de la Pau.
 
- Sobre els reductors de velocitat que hi ha instal·lats a alguns carrers de Berga, caldria substituir-los per altres menys agressius. Alguns podrien incomplir la normativa, que ja és prou confusa. Potser els polítics no han tingut en compte com repercuteixen en els serveis d'emergència, i més concretament amb les ambulàncies. Faran alguna actuació per millorar-los i/o eliminar-los?
 
- Tota mesura que redueixi la velocitat en llocs sensibles de la nostra ciutat és fonamental per a la seguretat dels vianants i dels mateixos conductors. És un acte de responsabilitat del consistori. Hi ha diverses mesures per a dur-ho a terme i moltes duen anys d’experiència en altres poblacions, caldrà valorar-les.
 
Cal un treball conjunt amb la Policia Municipal, són qui millor coneixen els punts calents i mesures més adequades, i definir un pla de seguretat viària de ciutat efectiu. 
Amb l’entrada del nou cap de la Policia Local caldrà posar en ordre aquest problema i d’altres dins del cos perquè recuperin les seves funcions en condicions, disposin d’un equipament modern, rebin formació i valoració per evitar el recanvi no desitjat, ajustant la plantilla a les necessitats reals perquè sigui un orgull per als nostres ciutadans en una ciutat segura en tots els sentits. 
 
La Policia Local està fent un gran esforç, tot i els pocs efectius actuals, en identificar debilitats i fortaleses i estan treballant en grans idees per renovar i enfortir el cos, cal que totes les formacions defensin la independència del cos i deixin fer la seva feina en base a les necessitats polítiques que es vagin identificant en el dia a dia.
 
- El mal estat de les voreres és evident, però s'hi afegeix un altre problema: Les rajoles lluents que fan caure més d'una persona, sobretot quan plou que sembla una pista de gel, per no dir les del carrer Major que semblen de vidre. Els demano si pensen fer alguna cosa en aquesta qüestió, per exemple comprar rajoles gravades? [La lectora que formula la pregunta ens explica que va patir un traumatisme per aquesta raó].
 
- Per Decidim Berga, la seva prioritat és tenir cura de la ciutat i de l'espai públic, posarem tots els esforços perquè es prioritzi el manteniment dels carrers, l'enquitranada, la neteja de carrers i parets, disposar d'un mobiliari urbà en condicions... ens centrarem en aquests temes perquè l'obligació d'un ajuntament és cuidar l'aspecte de la ciutat. No és una qüestió estètica sinó d'imatge, d'identitat, de qualitat de vida, d'economia, de civisme, d'orgull.

Garantir la seguretat dels vianants, com el cas que planteja de les rajoles, és per descomptat una prioritat essencial i hi ha solucions tècniques que poden resoldre fàcilment aquests problemes.
 
- L'estat actual de la ciutat quant a forats als carrers, excrements de gos, etcètera, creu que és un problema?
 
- Els darrers anys la ciutat s'ha degradat molt en aquest sentit, està deixada i bruta, no s'ha realitzat un bon manteniment i s'han fet molts pegats. Els pegats i la manca de manteniment a la curta i a la llarga sempre surt car. La deixadesa és un problema comú a la nostra ciutat i en boca de molts ciutadans, sobretot en llocs com el barri vell, el Carrer Major, la Rasa dels Molins, el Menfis... on es planteja com un problema d'important rellevància. Tant en la pregunta 3 com en la pregunta 5 crec que exposo àmpliament el nostre punt de vista i les solucions que proposem.
 
- Com creu que es pot solucionar el que passa als jardins del passeig de la pau? S’han convertit en una zona de consum d’alcohol diari, i comportaments poc cívics? Què hi està passant?
 
- El problema és de manca d’espais de trobada per a joves que no entri en conflicte amb la normal convivència amb els veïns i veïnes. El jovent té una manca important d'espais d’oci i de relació entre ells i elles, i és necessari. Tots hem gaudit d’espais públics de trobada entre joves i cal recuperar-ho.  Aquestes necessitats, però, no justifiquen les conductes incíviques que es poden associar a determinats espais de trobada, el consum de begudes alcohòliques en la via pública, o el consum de substàncies il·legals. Les conductes incíviques s'han de combatre amb fermesa perquè l'espai públic és de tots i tots l’hem de gaudir cívicament, i per això necessitem disposar d’un grup d’agents cívics que es dediquin precisament a aquesta mena de tasques.
 
El que cal és posar-nos d'acord en quin oci necessita el jovent, amb la participació directa de les associacions de joves i l'ajuntament, garantint dues qüestions importants: En primer lloc, fer una gestió directa de l'espai comú, tothom té dret a utilitzar l'espai comú amb ordre i convivència. En segon lloc, garantir que aquesta utilització de tots de l'espai comú s'ha de fer amb respecte i no pot pertorbar la normal convivència amb els veïns i el descans o lleure al mateix domicili.
 
- Els comerços i l'oficina de turisme tanquen els diumenges. Creu que Berga és una ciutat turística?
 
- La promoció turística i econòmica ha estat un desastre i s'han perdut oportunitats, tan sols cal destacar temes com la realització de fires amb poca notorietat, l'intercanvi turístic amb Canet de Mar amb escassa repercussió i un alt cost per alguns empresaris, els entrebancs i pals a les rodes que s'han posat al projecte del Parc de la Natura, el poc rendiment que es treu de Queralt, del castell i de la Torre de la Petita, la Font Negre, la falta d'impuls del programa d’agermanaments... i la Patum, és clar; no vull allargar-me mes.

Cal immediatament realitzar un pla realista en promoció turística, buscar els avantatges que aporta rebre el segell de ciutat turística, reforçar Berga ciutat de turisme familiar, promocionar activitats suplementàries com les competicions esportives a la nostra ciutat per a donar-la a conèixer, crear una política d'aparcaments propers a la zona comercial i facilitar la implantació de nous negocis també ha de ser una prioritat. Però el que està clar és que si el visitant arriba a Berga i veu l’escassa oferta d’oci de què disposa, no es planteja, molts cops, tornar. Un exemple de la decadència en àmbit turístic és el tancament d’un altre hotel a la nostra ciutat.
 
Patum tot l’any. Treure rendiment a la nostra festa per excel·lència reconeguda a nivell mundial ha de ser una prioritat. Però actualment, la Casa de la Patum té un munt de defectes estructurals que estan posant en risc la imatgeria de la Patum i part del seu patrimoni més antic. És imprescindible buscar una nova ubicació de forma urgent i valorar que el nou emplaçament compleixi les condicions per a una correcta conservació, com exposar-ho provisionalment per a fer-ho accessible als visitants i treure’n el màxim de rendiment tot l’any. Caldrà consensuar un projecte que permeti anar a demanar amb garanties, tant a la Generalitat com a l'estat espanyol, com a Europa, els fons que permetin un edifici nou que inclogui el centre-museu d'interpretació de la Patum amb acords amb universitats, realització de cursos, permetre estudis i exposar tot el material relacionat amb la festa, no tan sols estàtic sinó creant espais vivencials.
 
Cal que el consistori treballi conjuntament amb la UBIC i l'ACEB perrquè complementin les propostes de promoció turística i es corresponsabilitzin en les mateixes per fer de Berga un centre turístic de referència a Catalunya i més enllà.
 
-  Quina és la seva opinió sobre el futur de la nostra ciutat?
 
- Si tot l'esforç i promeses que es posa actualment en la campanya, som capaços de posar-los també tots junts en una taula amb l’únic objectiu d’aconseguir el millor per la nostra ciutat, estic convençut que el futur de Berga no té límit. Segurament ningú es capaç de preveure el potencial de Berga i els berguedans. Només fa falta que els propis berguedans creguem que ho podem assolir.
 
Però inicialment caldrà un esforç de priorització, hem de continuar amb la contenció del deute, no hi ha diners per tot, i cal anar a poc a poc sense deixar de fer el més important. Cal unitat, hi ha massa feina a fer perquè la responsabilitat recaigui tan sols en 6 regidors, tots els que entrem al consistori hem de participar del projecte comú de ciutat més enllà dels colors i les legislatures, tan sols així serem capaços d’avançar. És necessari que l’ajuntament incorpori experts en gestió pública, que liderin les diferents àrees i que complementin l’àmbit polític i el tècnic; un regidor o un alcalde s’ha de dedicar a fer política com a servidor públic que és i prendre les decisions de ciutat millors per a tothom, per això necessita d'experts que l’ajudin en la presa de decisions i que es facin càrrec de portar-les a la pràctica i avaluar-ne els resultats.

Finalment, demanem corresponsabilitat, l’ajuntament ha de ser obert, eficaç i àgil; però no ho pot fer tot, i és important que aquelles associacions, ens o ciutadans disposats a contribuir al bé comú, aportin també els seus coneixements i s'arremanguin pel benefici de tots.
 
- Si consideren que els partits polítics són una mescla de secta i d'empresa (tal i com diuen a la seva web), que hi fan la majoria de vostès vinculats? Poden dir amb sinceritat que no han fet Decidim Berga perquè no els hi han deixat espai "en les seves sectes" d'origen? N'acaben de fer una altra quan s'anuncia el 12 d'abril ja posicions a la seva llista i no han fet ni l'assemblea (14 d'abril) per decidir. Que són unes Primàries Internes Obertes? (O són obertes o són internes, les dues coses és impossible). 
 
- Anem per parts. En la nostra llista tan sols una tercera part venen de partits polítics, i ja no en són militants, la resta són ciutadans i ciutadanes molt implicats socialment i sense militàncies prèvies.

Si l'actual model de partits demostrés més consideració pels seus afiliats i el potencial que tenen; i fossin més respectuosos amb les demandes ciutadanes després de les eleccions com sembla que ho són abans, molts seguiríem militant i altres hi confiarien més. Cal restaurar la verdadera política i per això ha nascut Decidim Berga, un moviment ciutadà que creu que la política ha d’anar de baix a dalt i no com fins ara en què un petit grup de professionals de la política decideixen les línies polítiques que sovint no representen ni els seus afiliats ni als ciutadans.

Preguntem-nos perquè cada cop hi ha menys afiliats als partits polítics que diuen representar a la ciutadania. Nosaltres aspirem a recollir vots dels decebuts de tots els partits, i també vots provinents de l'abstenció, però no ens presentem en contra de ningú, sinó en positiu, amb una manera de fer i amb propostes diferenciades.
 
Inicialment la nostra voluntat era ser una de les candidatures de Primàries Catalunya, que com sabeu va ser una idea secundada per l'Assemblea Nacional Catalana que en una consulta interna va rebre gairebé un 90% de suports per part dels seus membres. Està impulsada per ANC, Demòcrates de Catalunya, Solidaritat Catalana per la Independència, Reagrupament i Els Verds (Catalunya). Personalitats com Pep Guardiola, l'advocat escocès Aamer Anwar, Clara Ponsatí, Vicent Partal o Elisenda Paluzie s'han mostrat, a títol personal, favorables a Primàries. Desafortunadament, no vam encaixar en el calendari previst per Primàries i vam optar per fer les coses al nostre ritme i ben fetes. 
 
L'ordre de la llista es va definir en l’assemblea que vàrem fer el 14 d'abril, en la qual podien votar tots els berguedans que s’haguessin inscrit per a fer-ho (requisit per a garantir la pulcritud del procés), estant d'acord amb la filosofia de Primàries. Tothom que es va inscriure va poder votar. Per això parlem de Primàries (no ens limitàvem a ratificar caps de llista, sinó que decidíem els llocs dels candidats) i obertes (tothom que va voler votar va poder fer-ho).  
 
Recomano fermament que es llegeixi el reglament aprovat el dia 14 d'abril i que és públic en la nostra web i crec que resoldrà la totalitat dels dubtes que planteja, en especial li recomano que es llegeixi el capítol II i III. 
 
Aprofito el final de l'enquesta per a desitjar molta sort a totes les candidatures en els propers comicis. Desitjo que arribem a fer moltes coses junts en benefici de Berga i que siguem capaços entre tots d'aconseguir, en un futur no molt llunyà, la igualtat d'oportunitats a tota la ciutadania de participar de la política i escollir lliurement qui vol que els representi en igualtat de condicions. 
 
Per a Decidim, la veritable democràcia és la que ens ha de permetre autodeterminar-nos i exercir els nostres drets i llibertats cada dia, a nivell individual i col·lectiu; per aquesta justa causa estan encausats, empresonats i exiliats els nostres polítics i són perseguits molts dels nostres conciutadans, als quals tenim sempre presents. Un país diferent i millor, la República Catalana, si hi creiem de debò, és possible. Construïm-lo entre tots des dels ajuntaments.


Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a