Venturós sosté que mantenir la CUP al govern local és la millor recepta «per capgirar la història de Berga»

L'acte central de la Candidatura d'Unitat Popular a la ciutat ha aplegat una vuitantena de persones al Teatre Patronat de la ciutat

18 de maig del 2019
Actualitzat el 19 de maig a les 14:05h
Acte central de campanya de la CUP de Berga.
Acte central de campanya de la CUP de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
"Totes les persones que formen part d'aquesta llista porten una llarga trajectòria política de transformació i amb ganes de canviar les coses". Així ha començat la intervenció de la candidata a la reelecció Montse Venturós en l'acte central de campanya de la CUP Berga, que ha aplegat una vuitantena de persones al Teatre Patronat de la ciutat. "Portem molts anys de militància, veníem a capgirar la història de Berga, i capgirar-la no té més recepta que fer que l'equip de govern de Berga es pugui mantenir en aquest espai", ha afirmat Venturós. Entre l'acció de govern aconseguida, ha ressaltat la consecució de l'edifici del nou Institut Serra de Noet i el traspàs de la gestió de l'Hospital Sant Bernabé a la Generalitat. 

Montse Venturós ha admès que l'àmbit institucional genera a la CUP "multitud de contradiccions", perquè "estem en un sistema clarament capitalista, i per tant les seves normes i els seus fonaments són en aquesta base".

"Entenem la base del nostre treball des del municipalisme i la unitat popular. El municipalisme, entenent-lo no només com aquell que es desenvolupa des d'una institució, sinó que amb les accions que tenen a veure amb aquelles qüestions que incumbeixen les nostres vides", ha manifestat Venturós.
 

La candidata Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La candidata ha assegurat que "tenim uns eixos que van més enllà de l'àmbit institucional", però que "hem practicat i practicarem". Des de "la impugnació del règim del 78", "la defensa dels drets públics", "el compromís real amb la transparència", "la no professionalització de la política", i el compromís per "assenyalar els especuladors".

Venturós ha destacat no només la seva "desobediència de l'estelada", sinó altres accions de govern; com "la recuperació clara de la memòria històrica, la dignificació dels berguedans que van haver de patir l'exili i la repressió" o la "defensa dels serveis públics". "Des d'arremangar-nos al més alt nivell per tirar endavant el nou edifici de l'Institut Serra de Noet, fins a aconseguir mantenir el caràcter públic de l'hospital i traspassar-lo a la Generalitat de Catalunya", ha assegurat la cap de llista de la CUP. 

Montse Venturós ha defensat l'aposta de la CUP per reviure el barri vell. "El barri vell no és res més que un niu d'especulació que es va permetre durant anys i anys, i més anys. A dia d'avui, en patim les conseqüències, s'han fet fora persones de casa seva, les han desnonat de manera silenciosa, sense ordre bancari, sense ordre judicial, i sense absolutament res", ha indicat Venturós. "Hi ha un munt de persones que a dia d'avui viuen fora de casa seva, perquè se'ls va expulsar durant els anys 90 del nostre barri vell", ha afegit. 

Montse Venturós ha parlat també de qüestions que van més enllà de l'àmbit local, però que hi tenen repercussió, com el rescat de la banca en l'àmbit estatal. "Nosaltres no advocarem per dir que no s'especuli amb el barri vell i després serem els promotors d'una llei espanyola per executar de manera molt més ràpida els desnonaments", ha ressaltat.

Així mateix, ha defensat l'internacionalisme i el fet que Berga fos una de les primeres ciutats de Catalunya en acollir refugiats. 
 

Membres de la candidatura en l'acte central de campanya de la CUP de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Més i millor és el lema que hem triat. Més perquè portem construint un projecte des de fa anys i millor perquè tenim l'experiència d'aquests 4 anys per continuar-lo. Un projecte per a les persones. Visca la terra i visca Berga!", ha finalitzat entre aplaudiments. 

"Els que ara reivindiquen l'escola pública, van aprovar la llei que donava via lliure a la concertada"
 
Abans que ella, han parlat altres membres de la seva llista. Ha tingut especial rellevància la intervenció del número 5 de la llista i actual regidor d'Educació, Eloi Escútia, sobretot tenint en compte que les famílies i mestres de l'escola de Sant Joan continuen mobilitzats davant de la negativa de la Generalitat a concedir una segona línia de P3 al centre. "Seguirem des de l'Ajuntament invertint en educació, en equipaments i projectes", ha dit Escútia. "Hauríem de recordar que alguns d'aquests, que s'omplen la boca amb la reivindicació d'escola pública, l'any 2009 van aprovar una llei d'Educació en la qual es donava via lliure a les escoles concertades i en la qual es donava un cop bastant important al futur de l'escola pública. Aquest tancament de línies de l'escola pública, mentre que no es qüestionen les línies de les concertades, ve d'aquell moment", ha denunciat Eloi Escútia. 

El regidor ha explicat que l'ajuntament ha assumit competències que no li pertocaven, per tirar endavant una millora dels equipaments de les escoles públiques. Per exemple, amb la redacció de projectes de reforma, ampliació i millora d'instal·lacions, encara que les obres correspondrien a la Generalitat. "Malgrat encarregar i portar-los un projecte per a la reforma de tota la cuina de l'escola de Sant Joan, que és una cuina que incompleix la normativa actual, ells l'han posat en un calaix i han dit que no els correspon", ha exemplificat Escútia. 
 

Públic a l'acte central de campanya de la CUP de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
També ha intervingut el número 2 de la candidatura, Aleix Serra, que ha subratllat, entre altres, que "tot i que pugui semblar que les diferents forces que ens presentem diem el mateix, no és així. La pràtica ens ho demostra. Nosaltres hem mostrat una manera de fer diferent i no paraules buides". Serra també ha posat l'accent en "la bona salut" cultural de la ciutat, que s'ha propiciat des de l'ajuntament i la regidoria Mònica Garcia, ha apuntat. 

La número 9 Anna Boix ha pujat la primera a l'escenari per reivindicar, entre altres, l'aposta per una regidoria a favor del feminisme, polítiques LGTBI i inclusives. "Fer política feminista, LGTBI i antiracista implica prioritzar la vida o, com diuen les feministes llatinoamericanes, poner la vida al centro i no cedir a les pressions del capital i l’heteropatriarcat", ha afirmat.

També ha volgut parlar a nivell personal, per assegurar: "m'encanta i m'emociona formar part d'aquest projecte, seria preciós, poder-vos mostrar per un forat alguns moments del treball col·laboratiu que fa possible que tot això camini".

Abans de començar l'acte, s'ha tingut un record per l'exiliada Anna Gabriel, amb el passi d'un vídeo que va gravar l'exdiputada per donar suport als candidats de la CUP a les municipals del 26-M. L'acte ha estat amenitzat amb música reivindicativa del berguedà Marcel Tuyet. 
 

Moment final de l'acte central de campanya de la CUP de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a