De la política de reducció del deute a l'estació de busos, el debat d'alcaldables de Berga en 12 frases

Els candidats han posat l'accent en el bloc econòmic, el barri vell i equipaments com la reclamada terminal d'autobusos o Sant Francesc com a pol cultural

18 de maig del 2019
Actualitzat el 19 de maig a la 1:07h
Debat entre alcaldables, organitzat per Televisió del Berguedà.
Debat entre alcaldables, organitzat per Televisió del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Els candidats a l'alcaldia de Berga en les eleccions municipals del 26-M han participat aquest divendres en un debat a Televisió del Berguedà. La protesta de les famílies de Sant Joan per exigir una segona línia de P3 ha marcat l'acte, quan una trentena de persones han pujat a l'escenari amb una pancarta en favor de l'educació pública i amb la petició d'un pacte de ciutat per una línia desdoblada en aquesta escola. Al debat hi han intervingut Montse Venturós (CUP), Jordi Sabata (Junts per Berga), Ramon Camps (ERC), Abel García (PSC) i Joan Torres (Berga en Comú) amb representació al ple, i en una segona part també s'hi han afegit  Joan Antoni López Noguera (PP) i Daniel Fàbregas (Decidim Berga) sense representació. El candidat de Ciutadans, Juan José Olaya, ha declinat participar-hi. 

La primera part del debat ha constat de quatre blocs: Economia, equipaments i serveis, turisme i participació ciutadana. Aquest ha durat poc més d'una hora i mitjana, amb la periodista berguedana Sílvia Culell com a conductora. El debat també ha tingut una ronda de debat obert. Els candidats han posat tota la carn a la graella en el bloc econòmic.

Montse Venturós ha defensat, durant el debat, la política de reducció del deute de l'actual govern de Berga i ha incidit en l'aposta de la CUP per posar en marxa projectes "per generar més ocupació", "de diversificació econòmica" i "per la dignificació del territori". Com per exemple, l'actuació al polígon industrial amb una subvenció d'1,2 milions d'euros de la Diputació, el mercat municipal i "una promoció del comerç que capaciti el sector". En altres blocs, Venturós ha explicat l'aposta de la CUP per reformar la plaça de les Cols i convertir part del mercat municipal en aparcament, si bé ha remarcat que aquesta última és una qüestió que s'ha de parlar amb els paradistes que en tenen concessió. També s'ha posat sobre la taula la fita del traspàs de l'Hospital Sant Bernabé a la Generalitat de Catalunya

Montse Venturós ha respost a les diferents intervencions dels altres partit sobre la falta d'inversió en manteniment de la CUP, asseverant que "s'ha quintuplicat els metres quadrats d'asfaltat respecte a les dues anteriors legislatures". També ha respost a les crítiques per no haver concorregut als FEDER i a altres subvencions, assegurant que durant aquests quatre anys "s'han obtingut 4 milions en finançament tant de la Diputació com per l'enllumenat". Montse Venturós ha fet una intensa defensa del barri vell, un dels punts dels quals l'esquerra independentista ha fet bandera en altres campanyes i durant el mandat. 

Jordi Sabata de Junts per Berga ha començat posant l'accent en la recerca de finançament extern i la necessitat de tenir una major capacitat "per buscar subvencions i no perdre patrocinis" per tirar endavant projectes a la ciutat. "El nostre projecte aposta per la sostenibilitat, també la sostenibilitat econòmica, hem pensat en perfils de persones molt concrets, tenim en Cesc Torrents, que és responsable del departament d'Operacions d'una gran empresa de la ciutat", ha indicat Sabata. "Sabem quin és l'estat de l'economia de l'ajuntament", ha apuntat. El candidat de Junts per Berga ha defensat "la necessitat de ser a Barcelona cada dia" per tocar portes i aconseguir subvencions d'altres administracions. "L'Ajuntament de Gironella ha rebut 2,6 milions d'euros en inversions, Berga zero", ha dit.

A més, ha apel·lat "a un urbanisme del segle XXI" pel futur de la ciutat. També ha posat sobre la taula "la cultura com a element cohesionador amb la iniciativa Ciutat Viva 2019". A més, ha reiterat la seva aposta per un pla de millora de carrers i places si governa.
 

Montse Venturós (CUP) i Jordi Sabata (Junts per Berga) durant el debat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Al nostre programa no hi trobareu projectes faraònics, però sí ambiciosos i realistes. Presentem propostes concretes després de parlar amb desenes de col·lectius de la ciutat", ha afirmat Sabata. Sabata ha alertat a la CUP que "s'ha perdut una gran oportunitat" en el traspàs de les antigues carreteres, perquè "mentre que s'ha acordat el traspàs per 40.000 euros en adequació de les vies, altres pobles ho han aconseguit per 90.000 euros". 

Sabata també ha descartat pactes amb el bloc del 155. "Només pactarem amb aquells que defensin Berga i els drets i llibertats del nostre país, de Catalunya", ha apuntat. 

Ramon Camps d'Esquerra ha argumentat que cal "basar el futur de la ciutat en l'economia". Camps ha lamentat que "Berga no hagi treballat en aquest sentit durant aquest mandat", i ha subratllat que "això ens ha impedit fer moltes coses". "Cal buscar molt més finançament a la Diputació i la Generalitat, guanyar-nos el futur", ha apuntat.

Una de les apostes més importants d'ERC, ha exposat Camps, se centra en dibuixar el futur de la ciutat "a partir de la participació ciutadana". El pla estratègic pel barri vell es començarà a treballar només encetar el mandat, segons la voluntat d'Esquerra Berga. Camps ha recordat que el seu partit continua apostant per Berga com a Capital de la Cultura Popular Catalana. 

Abel García del PSC ha fet èmfasi en el fet que "Berga està a punt de perdre l'últim tren" i que cal evitar "l'austericidi", i s'ha mostrat convençut que "cal reactivar els eixos comercials, buscar els recursos allà on son i presentar-se als plans de foment de turisme o projectes com els FEDER, perquè fent això municipis molt més petits han aconseguit finançament", ha argumentat. Els socialistes coincideixen amb la CUP en l'aposta per situar la biblioteca municipal a Sant Francesc.
 

Moment del debat televisiu de candidats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per la seva banda, Joan Torres de Berga en Comú s'ha compromès durant el debat a invertir en el polígon de la Valldan i en una economia verda i sostenible. "Cal recuperar projectes estratègics de ciutat,  que la CUP ha deixat de banda unilateralment", ha dit. "A mig i llarg termini, cal poder invertir en manteniment de la ciutat i llocs de treball estable també per aturats de llarga duració", ha apuntat Joan Torres. 
 
En el debat també s'ha posat l'accent en apostes i projectes que, des de diferents plantejaments i punts de vista, són presents en una majoria de programes electorals, com són l'estació d'autobusos, Sant Francesc com a pol cultural o les actuacions de manteniment de la ciutat. En la segona part del debat, han presentat els seus projectes Daniel Fàbregas, candidat de Decidim Berga - que proposa un síndic de greuges local o la professionalització en la gestió del consistori - i Joan Antoni López Noguera, cap de llista del Partit Popular, que ha defensat que cal millorar la imatge de la ciutat i aconseguir que "estigui neta i arreglada" per tirar endavant projectes. 

Aquestes han estat les 12 frases més destacades dels set candidats presents al debat: 

1. Montse Venturós (CUP). "El juny s'haurà quintuplicat els metres quadrats en asfaltat respecte a les dues anteriors legislatures". 

2. Montse Venturós (CUP). "Es va permetre durant molt temps que la banca i el mercat especulatiu es fessin seus el nostre barri vell. Hem de revertir-ho urgentment". 

3. Jordi Sabata (Junts per Berga). "Des del Consell Comarcal del Berguedà s'han gestionat inversions de fons europeus i de promoció turística, per valor de 5,6 milions d'euros, dels quals Berga n'ha demanat zero. L'Ajuntament de Gironella, en canvi, ha rebut 2,6 milions d'euros en inversions". 

4. Jordi Sabata (Junts per Berga). "Nosaltres respectarem la llista més votada. La pregunta és si els altres també ho faran, com s’ha fet en les últimes eleccions. És un tema de salut democràtica". 

5. Ramon Camps (ERC). "L'aposta per l'estació d'autobusos, la portem tots al programa. Suposo que aquesta serà la legislatura guanyi qui guanyi". 

6. Ramon Camps (ERC). "Parlar de municipalitzar serveis, com el de l'aigua, és un error de concepte. És un servei que ja és de l'ajuntament, però que es va externalitzar. Nosaltres estem d'acord en recuperar-ne la gestió i fer-la directa. També tenim la neteja viària, que s'ha de plantejar"

7. Abel García (PSC). "Berga està a punt de perdre l'últim tren que li queda, no el podem deixar perdre. S'està parlant molt del deute, s'ha de fer una gestió econòmica de restricció, però no podem caure en l'austericidi".
 
8. Abel García (PSC). "El primer turista, el primer consumidor que ha de tenir la ciutat de Berga és el mateix berguedà o berguedana. Proposem fer una reformulació de tots els temes d'aparcament i, per una altra banda, esponjar el barri vell pel que fa a aquells edificis que ja sabem que no tenen un futur viable pel seu estat". 

9. Joan Torres (Berga en Comú). "El futur de la nostra ciutat passa, sí o sí, per retenir talent, jovent i integrar tots l'acollida de la immigració. Per últim, treballarem sense descans per dignificar Queralt, estudiarem un projecte conjunt per rehabilitar i posar en funcionament l'hostatgeria". 

10. Joan Torres (Berga en Comu). "Des del minut 1 del mandat del 2015, hauríem d'haver començat a treballar per dignificar el barri vell". 

11. Daniel Fàbregas (Decidim Berga). "Cal preguntar-se com després de 40 anys encara no hi ha estació d'autobusos, no hi ha museu de la Patum, hi ha goteres al pavelló. Per nosaltres, el problema és gairebé de mètode. Sis o set regidors no és suficient per portar l'ajuntament, necessitaríem 10 o 12 regidors".

12. Joan Antoni López Noguera (PP). "El que em sap greu és que fa anys que parlem de les mateixes coses, que fa anys que tenim projectes sobre la taula que acabem sense fer. Sempre parlem de Queralt com a projecte estratègic, de l'estació de busos o del mercat municipal. El primer que va proposar un pàrquing al mercat municipal vaig ser jo l'any 2011. Creiem que cal una gestió de veritat".
 

Abel García (PSC), Joan Torres (Berga en Comú) i Joan Antoni López Noguera (PP). Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Irrupció de pares, mares i alumnes de Sant Joan durant el debat, per exigir la segona línia de P3. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a