La protesta per exigir segona línia de P3 a Sant Joan irromp al primer debat d'alcaldables de Berga

Ramon Camps d'Esquerra ha retret a la CUP no haver trucat a la directora d'Educació dels serveis territorials, un fet que Montse Venturós ha negat rotundament

17 de maig del 2019
Actualitzat el 18 de maig a les 0:45h
Irrupció de les famílies durant el debat de Televisió del Berguedà.
Irrupció de les famílies durant el debat de Televisió del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
La protesta de pares, mares i mestres de l'escola pública de Berga per una segona línia de P3 a l'escola Sant Joan ha irromput aquest divendres al primer debat d'alcaldables de la ciutat, organitzat per Televisió del Berguedà. El debat, on els candidats han posat sobre la taula les seves propostes per als propers quatre anys i han dirimit diferències sobre la seva idea de ciutat, ha deixat una imatge significativa: la d'una trentena de famílies que han entrat al pavelló de Suècia de Berga a mig debat amb una pancarta ben visible a favor de l'escola pública.

Més de 200 persones han seguit en directe el debat electoral amb set dels vuit candidats a l'alcaldia de Berga convidats per Televisió del Berguedà. La periodista berguedana Sílvia Culell ha dirigit les intervencions. Montse Venturós (CUP), Jordi Sabata (Junts per Berga), Ramon Camps (ERC), Abel García (PSC) i Joan Torres (Berga en Comú) han debatut en un primer torn sobre diferents blocs de ciutat com són l'economia, els serveis i equipaments, la salut pública, l'urbanisme, la cultura, l'habitatge i la participació ciutadana. En un segon bloc del debat, s'hi han afegit Joan Antoni López Noguera (PP) i Daniel Fàbregas (Decidim Berga), que no tenen representació al ple. El candidat de Ciutadans, Juan José Olaya, ha declinat participar-hi. 

Cap al minut 45 del primer bloc, pares i mares han pujat a l'escenari - on debatien els candidats - per demanar-los un pacte de ciutat per a l'escola pública i per aquesta segona línia que reclama el centre públic i que va perdre ja el curs 2018-2019. Enguany, els responsables de l'escola esperaven recuperar la línia perquè el centre ha sumat 28 inscrits, però ara la decisió del departament d'Educació de no atorgar-la, deixaria fora a tres famílies.

Famílies i mestres de Sant Joan van tancar-se al gimnàs de manera indefinida per la segona línia de P3 aquest dijous, i més de 800 persones s'han adherit a una campanya de suport a les xarxes socials.

Tots els representants polítics de les diferents forces amb representació al ple de Berga han mostrat el seu compromís amb la crida de les famílies i han estat d'acord en demanar una reunió amb el departament d'Educació la setmana vinent.

La qüestió ha suposat una enganxada entre l'alcaldessa i cap de llista de la CUP, Montse Venturós, i el candidat a l'alcaldia d'ERC, Ramon Camps.

Camps ha retret al govern local no haver trucat encara a la directora d'Educació a la Catalunya Central, Dolors Collell, per plantejar-li el clam per una segona línia de P3 a Sant Joan. Un fet que Venturós ha negat rotundament. "És mentida", ha afirmat. "Hem trucat dilluns, dimarts i dimecres als serveis territorials per parlar amb ella, hem estat insistents, no ens ha tornat la trucada", ha exposat la candidata a la reelecció. Venturós ha reiterat que el regidor d'Educació Eloi Escútia, sí que ha parlat durant la setmana amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps (ERC), i li ha transmés el malestar de l'executiu local. 

La delegada Alba Camps i Dolors Collell han estat aquest divendres a l'escola Sant Joan de Berga, per parlar sobre l'actual situació d'aquesta segona línia amb el professorat, tal com ha explicat Ramon Camps durant el debat televisiu. No obstant, segons ha confirmat Venturós a aquest diari, no han contactat amb l'equip de govern. Collell ha exposat en la trobada amb el professorat els motius pels quals la Generalitat no atorga aquesta segona línia a l'escola de Sant Joan, i sí que desdoblaria línia a Santa Eulàlia on només hi ha hagut un inscrit més (29). 

Tot i que aquest és el primer debat que realitzen els mateixos candidats a l'alcaldia, la ciutat ja va viure el passat cap de setmana un debat sobre qüestions socials i immigració de tarannà comarcal organitzat per Unió Contra el Feixisme i Racisme (UCFR) - Berguedà. 
 

Debat de candidats a l'alcaldia de Berga, organitzat per Televisió del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a