Decidim Berga es proposa crear la figura del síndic de greuges local

El candidat Daniel Fàbregas assegura que a l'ajuntament ha d'existir, a més, la figura "del gestor públic professional"

17 de maig del 2019
Roda de premsa de Decidim Berga.
Roda de premsa de Decidim Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Decidim Berga es proposa crear la figura del síndic de greuges local. Aquest és un dels punts que planteja al seu programa electoral aquesta candidatura. Ho ha explicat l'alcaldable Daniel Fàbregas aquest dijous en roda de premsa, acompanyat de la número 2 de la llista, Maria Antònia Ortega. "El ciutadà se sent menystingut i hem de buscar eines perquè es pugui implicar a la ciutat", ha assegurat Daniel Fàbregas, tot presentant el seu programa electoral. 

Decidim Berga aposta "per un programa diferencial" que els distingeixi d'altres candidatures, segons Daniel Fàbregas i Maria Antònia Ortega. "A vegades, costa troba les set diferències, però hi ha dos aspectes fonamentals en què Decidim Berga és diferent: l'empoderament ciutadà i un canvi profund del funcionament municipal", ha relatat Ortega.

Daniel Fàbregas ha considerat que calen "governs amplis que vagin més enllà de sis o set regidors, repartint responsabilitats entre els diversos partits per teixir un pla estratègic de futur més enllà de 4 anys". Segons Fàbregas, malgrat les diferències ideològiques, "moltes vegades hi ha un acord entre formacions per posar en marxa un projecte, però no com s'ha de fer". Això no ha de ser un problema perquè, segons Decidim Berga, l'última paraula l'ha de tenir sempre el ciutadà. Per aquest motiu, proposen dues consultes ciutadanes a l'any, vinculades a la confecció del pressupost municipal. Així mateix, demanen "prioritzar" els projectes, encabint-los en un pla d'actuació municipal a quatre anys i en plans anuals estratègics. 
 
Decidim Berga planteja el síndic de greuges com una figura en l'àmbit local que atengui queixes dels veïns, i que sigui capaç d'actuar independentment dels colors polítics del govern local. Un altre dels compromisos de Decidim Berga és respondre les instàncies dels ciutadans "en un temps màxim de 14 dies" i obrir els despatxos de l'alcalde i els regidors quinzenalment. 

La formació també es mostra partidària de "corresponsabilitzar" les entitats i la ciutadania en les iniciatives que es tirin endavant. És a dir, buscar l'ajut i la perspectiva d'aquells "que han de ser destinataris de l'acció municipal". Daniel Fàbregas ha exemplificat aquest punt amb l'acció de promoció comercial. Segons això, "si ja hi ha una iniciativa associativa que funciona, l'Ajuntament no cal que s'hi fiqui", sinó limitar-se a donar-hi suport. 

Professionalitzar la gestió municipal

L'aposta de Decidim Berga també és la de "professionalitzar" la gestió municipal. "L'ajuntament no pot funcionar per inèrcia o sobre la marxa", ha afirmat el candidat. "El gestor públic professional hi ha de ser, ha de vetllar per l'ús dels recursos, fixar els objectius de gestió, coordinar, revisar i millorar els processos interns", ha afirmat Fàbregas. "Estem parlant de gestors públics experts escollits per processos competitius meritocràtics, una part de la seva retribució ha de dependre de la consecució d'objectius", ha assenyalat Fàbregas. "Això no treu que, per molt que hi hagi gestors públics, la decisió la prengui l'alcalde", ha afegit.

"Aquestes figures són necessàries en qualsevol petita o mitjana empresa; i més en la situació en la qual ens trobem, en un moment en què l'ajuntament no es pot permetre perdre recursos", ha indicat Fàbregas. 
Arxivat a