Joan Torres: «La canalització de la Rasa dels Molins és una qüestió de salut pública»

El candidat de Berga en Comú a l'alcaldia de la capital del Berguedà respon les preguntes fetes pels lectors de NacióBerguedà

17 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 16:14h
Joan Torres, candidat de Berga en Comú.
Joan Torres, candidat de Berga en Comú. | Cedida
Dies enrere el diari Nació Berguedà va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin preguntes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Berga. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès per preguntar als o a les alcaldables. Nosaltres hem fet de corretja transmissora i els les hem traslladat i aquestes són les respostes.

El candidat de Berga en Comú a la ciutat, Joan Torres (Almeria, 1965), respon en aquest qüestionari les preguntes dels nostres lectors:


- Berga va ser la primera ciutat de fora l'àrea metropolitana a tenir un pla local contra la LGTBfobia. En la darrera legislatura s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creuen que és prioritari desenvolupar? Com ho faran?

- Promourem un canvi en les pràctiques i en la cultura organitzativa. Garantirem la incorporació de la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere en el treball intern de la institució. Promourem Berga Ciutat de Drets, promourem polítiques públiques per fer visible la diversitat sexual i de gènere.

- Si pot decidir al proper govern de la ciutat, què pensa fer amb els llaços grocs, les pintades i missatges polítics a les façanes i murs de la ciutat?

- Des de Berga en Comú creiem en la llibertat d'expressió, sempre des del respecte a persones i entorn, mantenint una ciutat neta i cuidada. No tenim res en contra de les expressions de la població lliure i democràticament. És una forma d'expressió d'una part important de la ciutat de Berga

- Pensa aplicar més homenatges socials com el que s'ha fet a la baixada de la presó?

- Em sembla molt bona iniciativa, una forma de mantenir la ciutat viva, cal dir que prioritzarem primer arranjar murs, parets i edificis on puguem plasmar aquestes expressions artístiques. 

- Executaran el projecte de canalització de la claveguera on aboquen aigües grises moltes cases i blocs de pisos directament a la Riera de la Rasa dels Molins? Saben que ho frena? Ho executaran ja?

- Des d'ICV, vam ser els primers en defensar l'arranjament de Rasa dels Molins, fins i tot vam instar al Síndic de Greuges, que va emetre un informe a favor del soterrament immediat, ja que és una qüestió de salut pública. Crec que no està soterrada perquè l'equip de govern actual no ho ha tingut com a prioritat, com tantes d'altres obres a la ciutat.

- Per què no s'implanta d'una vegada el sistema d'identificació d'ADN? Hi estan a favor? Les mesures que s'hagi pogut adoptar fins ara no han tingut resultat. Aquesta de l'ADN sí que en dóna. Es pot costejar o amb les sancions econòmiques o amb treballs socials dels infractors recollint els excrements. 

- Nosaltres apostem per mesures de sensibilització, educació i conscienciació dels incívics. D'altres mesures hauran de ser punitives i dotar al consistori d'un seguit de treballadors per vigilància i control d'actes incívics, per tal d'informar i avisar als propietaris de gossos.

- Com a candidat a l'alcaldia, quina opinió li mereix el mal estat dels carrers?

- Crec que és una absoluta vergonya, tant en asfaltatge com en voreres. En quatre anys, les actuacions han estat gairebé inexistents. Ara sembla que asfaltarem per valor de 350.000 euros, aproximadament; quan la CUP sap que, per actuar integralment, calen més de 800.000 euros. Cal un pla anual i constant de manteniment, una partida anual fixa. 

- Sobre els reductors de velocitat que hi ha instal·lats a alguns carrers de Berga, caldria substituir-los per altres menys agressius. Alguns podrien incomplir la normativa, que ja és prou confusa. Potser els polítics no han tingut en compte com repercuteixen en els serveis d'emergència, i més concretament amb les ambulàncies. Faran alguna actuació per millorar-los i/o eliminar-los?

- No tenim els reductors ajustats a la normativa viària. Cal fer un mapatge de tots els reductors existents i ajustar-los segons normativa.

- El mal estat de les voreres és evident, però s'hi afegeix un altre problema: Les rajoles lluents que fan caure més d'una persona, sobretot quan plou que sembla una pista de gel, per no dir les del carrer Major que semblen de vidre. Els demano si pensen fer alguna cosa en aquesta qüestió, per exemple comprar rajoles gravades? [La lectora que formula la pregunta ens explica que va patir un traumatisme per aquesta raó].

- No podem fer actuacions aïllades, hem de fer un pla integral d'arranjaments de carrers, que impliqui des del poliment de carrers, perquè quedin més gravats; al canvi de segons quins terres de la ciutat per llambordes i materials més antilliscants. 

- Com creu que es pot solucionar el que passa als jardins del passeig de la Pau? S'han convertit en una zona de consum d'alcohol diari, i comportaments poc cívics? Què hi està passant?

- La veritat és que s'està deixant degradar molt la zona. Cal reconduir aquest tipus de comportaments, com pel que fa a la solució que donem per l'actuació en el tema excrement de gossos. A banda, caldria ubicar un WC permanent al passeig de la Pau. 

- A quina mesa exerceix el seu vot?

- Al Centre Cívic de Santa Eulàlia. 

Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a