La CUP vol reformular la plaça de les Cols i convertir part del Mercat Municipal en aparcament

La candidatura encapçalada per Montse Venturós presenta el seu programa electoral que preveu renovar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Berga

16 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:39h
Presentació del programa electoral de la CUP de Berga.
Presentació del programa electoral de la CUP de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) vol reformular la zona de la plaça de les Cols per tal que esdevingui una entrada al centre històric i una àrea on fer-hi activitats. Per això, segons han explicat en la presentació del seu programa electoral, la futura ampliació de la plaça que es durà a terme mitjançant l'enderroc i l'eliminació dels garatges en planta baixa actuals, anirà acompanyada d'un projecte de pavimentació que converteixi l'espai en una plaça per a vianants. El projecte pretén "donar resposta" a la necessitat d'espai públic al barri vell i "dotar d'espais" una zona on s'hi generen activitats de forma freqüent.

La candidata Montse Venturós ha encapçalat una roda de premsa de presentació del programa electoral, en la qual també han intervingut el número dos de la llista Aleix Serra, Eloi Escútia, Roser Valverde, Roser Rifà i Marià Miró.

Aleix Serra ha detallat que la proposta de la plaça de les Cols es vincula, a més, a la reutilització de l'edifici de l'actual mercat en un aparcament municipal per a l'ús veïnal i pel comercial, que convertiria la plaça de les Cols "en una porta d'accés al barri vell de Berga que recuperi vitalitat". Les actuals parades del mercat - actualment només en són tres - es concentrarien en un punt de l'equipament, guanyant espai per un pàrquing. 

La CUP es planteja restringir la circulació del vehicle a la mateixa plaça i als carrers Mossèn Huch i carrer del Balç. La plaça podria acollir així la realització d'activitats, concerts i assajos de castells a l'aire lliure, "amb la possibilitat d'incloure un escenari cobert". 

Una altra de les propostes importants que la CUP voldria desenvolupar el proper mandat és l'estació d'autobusos. El propòsit és estudiar els pros i contres de les dues ubicacions previstes, la Font del Ros o la part sud de la Rasa dels Molins, per definir-ne la situació. "Proposarem una consulta perquè la gent de Berga pugui expressar-se sobre allò que creu més convenient", ha afirmat Serra. Això també permetria alliberar la plaça de la Creu, on hi ha ara el baixador d'autobusos. "Convertint-lo en un espai més enfocat als vianants", ha afegit Aleix Serra.
 

Aleix Serra amb un plànol de Berga amb propostes d'urbanisme, habitatge i barri vell. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Recentment, la Generalitat ha cedit a l'ajuntament tres quilòmetres de les antigues carreteres que ja feien la funció de carrer, de manera que, per als propers quatre anys, la candidatura que encapçala Montse Venturós es proposa, paral·lelament, ampliar voreres i arbrat al carrer del Roser. 

Renovació del POUM

Una de les propostes de la Candidatura d'Unitat Popular és la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Berga. La candidata Roser Rifà, número 4, ha dit en la roda de premsa que l'actual POUM està "obsolet" perquè data de 2005. Durant aquest mandat, la CUP no l'ha renovat perquè l'ajuntament es trobava en una situació complicada "amb massa fronts oberts" en l'àmbit urbanístic. Si governa de la CUP, assumirà aquest procés de gran abast durant el mandat 2019-2023. 

Roser Rifà ha parlat en l'àmbit econòmic de "tres grans eixos" en la qüestió econòmica: Polígon, fires i comerç. El primer d'aquests eixos, serà la intervenció al polígon industrial de la Valldan, que serà possible per la subvenció aconseguida aquest mandat d'1 milió d'euros, a través de la Diputació de Barcelona. També han plantejat "rentabilitzar" la central de biomassa.

Paral·lelament, es continuarà treballant a favor "del tomb" que han donat les fires de la ciutat els últims anys, ha dit Rifà. "Per consolidar" la Fira de Maig, i fer que la Fira de Santa Tecla, sigui "de referència pel sector", ha assenyalat Rifà. El programa de la CUP, ha dit Rifà, també inclou treballar amb les entitats per potenciar la Berga Bolet, "i ampliar-ne dates", ha indicat la candidata. I es treballarà per "la interconnexió" dels eixos comercials, a partir també de la renovació del POUM.
 

Roser Rifà i Montse Venturós, en roda de premsa a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Sant Francesc, pol cultural

Una de les propostes destacades del programa és la de convertir l'antic convent de Sant Francesc "en un pol cultural" per encabir-hi la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet i l'arxiu, a més de serveis com el Consorci per a la Normalització Lingüística, segons ha apuntat Roser Valverde. La CUP ha plantejat que Sant Francesc aculli propostes educatives, per exemple, arribant a acords amb la universitat d'Estiu de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i per als artistes. 

A més, s'ha explicat que la candidatura proposa una regidoria de Feminisme, LGTBI i Societat inclusiva perquè aquestes polítiques siguin presents "en l'agenda política" de Berga. El programa tracta, a més, les qüestions de feminisme i societat inclusiva com un tema transversal en les diferents àrees de ciutat. La participació ciutadana i l'organització popular és un altre dels eixos que han ressaltat, posant l'accent en l'aprovació del reglament de participació ciutadana "com una de les fites" del mandat, ha apuntat Montse Venturós. 

Eloi Escútia, actual regidor i número 5, ha estat l'encarregat d'exposar les propostes de l'àmbit educatiu. Ha exposat que l'Ajuntament ha de donar "un suport incondicional" a l'escola pública i que Berga ha de ser una ciutad educadora més enllà dels centres educatius, així com centrada en el medi ambient.

Marià Miró ha estat l'encarregat de recordar que l'alliberament nacional i social continuarà molt present en el govern de Berga si governa la CUP. 
Arxivat a