Abel García: «Es necessita un gran pacte polític per tenir un horitzó Berga 2030»

El candidat del PSC a l'alcaldia de la capital del Berguedà respon les preguntes fetes pels lectors de NacióBerguedà

16 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 16:14h
Abel García, candidat del PSC per Berga.
Abel García, candidat del PSC per Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Dies enrere el diari Nació Berguedà va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin preguntes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Berga. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès per preguntar als o a les alcaldables. Nosaltres hem fet de corretja transmissora i els les hem traslladat i aquestes són les respostes.

El candidat del PSC a la ciutat, Abel García (La Pobla de Lillet, 1977), respon en aquest qüestionari les preguntes dels nostres lectors:


- Berga va ser la primera ciutat de fora l'àrea metropolitana a tenir un pla local contra la LGTBfobia. En la darrera legislatura s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creuen que és prioritari desenvolupar? Com ho faran?

- En primer lloc donar compliment a l'actual Llei. No pot ser que no s'hagi revisat la documentació i, malgrat que hagi canviat el marc normatiu, no s'ha posat al dia. A tall d'exemple, s'han d'adaptar tots els equipaments públics a la nova llei, no es visibilitza a nivell de pàgina web quins serveis i suports poden rebre les persones en aquest àmbit.

Donada la importància crearem una regidoria exclusiva sobre feminisme i LGTB, per tal de tractar d'una manera integral aquests temes, com per exemple: Impulsarem i implementarem el pla contra la LGTBfobia. Farem jornades a les escoles per educar en la tolerància, les diverses orientacions sexuals i de gènere. També treballarem perquè els drets LGTBI siguin presents de forma transversal en totes les accions de govern.

- Executaran el projecte de canalització de la claveguera on aboquen aigües grises moltes cases i blocs de pisos directament a la Riera de la Rasa dels Molins? Saben que ho frena? Ho executaran ja?

- Portem implícitament al programa aquest punt. No pot ser que al segle XXI una ciutat com Berga disposi d'espais propis del segle XIX. Serà un dels projectes al qual més esforços invertirem, de manera consensuada executarem per fases tot el que té incidència en aquest espai. En general la ciutat requereix solucionar temes urgents, a curt termini, i aquest n'és un. 

No sabem que frena aquests projectes, segurament és el no voler sortir de la zona de confort i arremangar-te per cercar i activar solucions. Intentarem cercar la implicació de totes les administracions per solucionar-ho. 

- Per què no s'implanta d'una vegada el sistema d'identificació d'ADN? Hi estan a favor? Les mesures que s'hagi pogut adoptar fins ara no han tingut resultat. Aquesta de l'ADN sí que en dóna. Es pot costejar o amb les sancions econòmiques o amb treballs socials dels infractors recollint els excrements. 

- Estem d'acord amb  la implantació del sistema d'anàlisi d'ADN per poder establir les sancions corresponents a les persones que demostren aquest tipus d'incivisme. És un sistema implantat a altres ciutats, s'ha demostrat que és eficient. Treballarem de manera integral el tema de la tinència responsable d'animals, per tal de salvaguardar els drets dels animals; i alhora per donar compliment a una tinència cívica i respectuosa. 

- Sobre els reductors de velocitat que hi ha instal·lats a alguns carrers de Berga, caldria substituir-los per altres menys agressius. Alguns podrien incomplir la normativa, que ja és prou confusa. Potser els polítics no han tingut en compte com repercuteixen en els serveis d'emergència, i més concretament amb les ambulàncies. Faran alguna actuació per millorar-los i/o eliminar-los?

- Estudiarem la millor solució per tal de minimitzar els riscos i accidents. Hi ha molts exemples, però ara i com a urgent cal senyalitzar correctament els passos, cosa que actualment no es perceben visualment ni la meitat d'ells.

- Què en pensa del mal estat dels carrers?

- És una vergonya que una ciutat com Berga presenti l'estat actual. Som capital de comarca i és inacceptable. Els veïns de Berga paguem impostos i aquests han de revertir en els propis veïns. Lluitarem perquè això sigui així. Cal millorar els espais i serveis públics. Els veïns de Berga ens ho mereixem. Aquest serà un dels nostres pilars fonamentals en l'acció de govern. Actualment els nostres carrers no estan a l'altura del que Berga és, ni del que mereixem com a ciutat. Buscarem el finançament allà on calgui. Aquest punt és tan rellevant per nosaltres que, fins i tot, aquest dies donarem a conèixer i farem arribar a tots els berguedans els nostres 20 compromisos amb els barris. Són 20 propostes d'accions concretes que durem  a terme per millorar els nostres carrers. Els hem recollit a través de xerrades amb veïns i veïnes, entitats i a través de les propostes que ens han enviat al nostre correu del PSC.

- Com creu que es pot solucionar el que passa als jardins del passeig de la pau? S'han convertit en una zona de consum d'alcohol diari, i comportaments poc cívics? Què hi està passant?

- És un problema que ens preocupa i molt perquè parteix de l'educació cívica i l'abandonament dels espais públics. Nosaltres treballarem per humanitzar els espais públics. Això és: donar-li utilitats, fer activitats diverses, adequant-los, netejar-los, etcètera. Aquest problema d'incivisme també és present en altres punts de la ciutat, per aquest motiu també impulsarem les patrulles a peu de la policia local i una nova figura: els agents cívics. Aquest s'encarreguen de vetllar per les situacions que es donen a la ciutat i poden intervenir per trobar-ne una solució.

- Si és necessari per a la governabilitat amb quin partit del consistori prefereix pactar?

- El que tingui un projecte realista, disposat a treballar temes d'urgència i marcar-se objectius que sobrepassin el mandat, amb vista al 2030, que posi Berga per davant de tot. Aquestes són les coses que posarem nosaltres sobre la taula per aconseguir suports o per sumar-nos.

- Quina valoració fa de l'oposició feta per Rosalia Monroy aquest mandat?

- Ha estat una oposició personal, en cap cas relacionada amb el PSC. La Rosalia fa més de 3 anys que no té relació amb el partit. Em desmarco de les bones i males decisions.

-  Els comerços i l'oficina de turisme tanquen els diumenges. Creu que Berga és una ciutat turística?

- Respecto plenament la decisió que tinguin els comerciants. El que hem de fer és generar les condicions objectives perquè una persona que fa una inversió en posar personal i obrir la seva botiga un determinat dia, sàpiga que tindrà una mica d'èxit. Ens hem de preocupar per treballar en què tingui aquest èxit, a partir de projectes que portem al nostre programa això hi està contemplat. L'oficina de turisme per descomptat.

Si vam arribar a un consens polític entre tots els ajuntaments de la comarca, quan existien els diferents consorcis, i vam crear l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Berga ha d'ocupar un paper important en aquesta agència. Actualment, la ciutat ni tan sols hi participa econòmicament. Ni és a l'Agència ni és en els projectes de foment de turisme ni ha concorregut als fons FEDER. Berga ha de tenir aquest lideratge, no només per la ciutat i pels seus comerciants, o per apostar pel turisme, si no per apostar per la comarca. Si Berga no fa els deures, si Berga no puja al tren, podem acabar quedant enrere. 

- Com veu el futur de la ciutat?

- El tema és que ara aquest és un punt molt important on si Berga no puja al tren, si Berga no fa els deures, podem acabar quedant enrere. Hem de fer coses molt urgents perquè sinó ja sabem on anem. I plantejar temes a llarg termini. Ha de ser un mandat de plantejaments a llarg termini, no només a quatre anys. Amb un objectiu que superi el mandat, amb un propòsit: que empresaris, comerciants i ciutadans puguin saber quin objectiu hi ha. Es necessita un gran pacte polític per tenir un horitzó Berga 2030. Trobar consensos i anar a buscar recursos per tirar endavant. 

- El mal estat de les voreres és evident, però s'hi afegeix un altre problema: Les rajoles lluents que fan caure més d'una persona, sobretot quan plou que sembla una pista de gel, per no dir les del carrer Major que semblen de vidre. Els demano si pensen fer alguna cosa en aquesta qüestió, per exemple comprar rajoles gravades? [La lectora que formula la pregunta ens explica que va patir un traumatisme per aquesta raó].

- Hi ha temes que poden esperar i temes que necessiten cirurgia de guerra. La ciutat necessita cirurgia de guerra per molts temes: l'adequació de la claveguera de la Rasa dels Molins, l'enderroc de cases velles i en mal estat, sinó patirem alguna desgràcia i ho lamentarem tots. Hi ha coses molt importants per fer. Cal que el paviment estigui en unes mínimes condicions per a les persones, tant pels que no tenim dificultats com pels que en tenen, i calen passos de vianants que es vegin, unes mínimes condicions de manteniment. Ho poso d'exemple: vaig amb una llum fosa del cotxe que em va deixar de funcionar en un sotrac de la Font del Ros. És un tema d'urgència.

- A quina mesa exerceix el seu vot?

- A la Pobla de Lillet, a la mesa de les escoles. Per primera vegada, no votaré al meu partit perquè no es presenta. Però tinc claríssim a qui votaré, a un bon amic. 


Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a