Camps diu que Esquerra Berga és l'alternativa a «la falta de projecte» i a qui «va portar el deute»

ERC dibuixa el futur de la ciutat i del barri vell, una de les seves prioritats, a partir de la seva aposta per la participació ciutadana

15 de maig del 2019
Actualitzat el 16 de maig a les 11:28h
Acte central de campanya d'Esquerra a Berga.
Acte central de campanya d'Esquerra a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Esquerra Berga ha celebrat aquest dimecres el seu acte central de campanya en un míting al passeig de la Indústria. L'alcaldable dels republicans Ramon Camps hi ha intervingut acompanyat de Jordi Bacardit, candidat a les europees, Raquel Sala, alcaldessa i alcaldable d'ERC per Montclar, i Quim Espelt, alcaldable dels republicans per Vilada. Camps ha defensat la seva candidatura com a "l'alternativa viable per governar". Davant d'una setantena d'assistents, el candidat ha argumentat que Esquerra és "l'alternativa viable" a "aquells que venen d'un projecte que ens va portar el deute que tenim" i "als que no tenen un projecte de futur per a la ciutat", en referència a Junts per Berga i la CUP encara que sense mencionar-los explícitament. "Nosaltres podem aportar responsabilitat i projectes", ha afirmat l'alcaldable republicà. "La CUP ha fet coses però no han estat suficients", ha apuntat.

Ramon Camps ha exposat el projecte d'Esquerra per Berga posant en valor que volen dibuixar el futur de la ciutat i del seu barri vell, a partir de la "transparència i la participació ciutadana". Però també amb tres eixos més com l'atenció a les persones, la cultura i la sostenibilitat.

"Quan nosaltres treballem per la ciutat, ho fem per treballar per la ciutat que vol la gent, per tant, la participació és cabdal", ha afirmat Camps. L'alcaldable ha explicat que volen plantejar processos participatius en molts temes. "Nosaltres volem l'estació d'autobusos a la Rasa dels Molins, però la Generalitat té dos projectes fets, farem un procés de participació per saber on la vol la gent de Berga", ha dit. "Nosaltres tenim una idea però no la volem imposar, volem que ho decideixi la ciutadania", ha afegit Camps. 

Un dels projectes pels quals Esquerra vol utilitzar la participació ciutadana "com a eina" és el "pla estratègic" per revitalitzar el barri vell, el projecte amb el qual - han assegurat - "obrirem la llauna" del mandat. "Hi volem incloure tot el que hem dit de fer al barri vell, l'eix comercial del Carrer Major, Sant Francesc, el Mercat Municipal, el Cine Catalunya on hi ha els castellers, l'Ateneu i l'Hospital Vell, hi ha moltes coses que s'han d'arreglar. Això ho hem de decidir entre tots perquè això és a molt llarg termini, és evident que hi ha tantes coses que no ho veurem en 5 o 10 anys", ha exposat Ramon Camps. 
 

Acte central de campanya d'Esquerra a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"En aquest ajuntament moltes vegades s'inicia un projecte i, quan es canvia d'equip de govern, el projecte es deixa de banda. Això s'ha de resoldre perquè dediquem uns esforços i uns recursos que es perden. Volem donar aquesta importància a la participació perquè els projectes importants i a llarg termini siguin de tots, consensuats i assumits per tots", ha explicat Ramon Camps. 

El candidat d'Esquerra ha començat l'acte recordant que el deute ha estat "la gran bandera" de l'equip de govern de la CUP, si bé ha recordat que s'ha retallat en aspectes "importants" com "el manteniment" i que "han faltat projectes a més llarg termini". Segons Camps, "reduir el deute era una obligació bancària i s'hauria fet igualment". 

Ramon Camps ha dit que Esquerra es vol centrar "en les polítiques per la gent", i que això passa també pel manteniment de carrers, places i parcs, així com per la cohesió social. "Perquè ningú quedi enrere, volem que tothom tingui les mateixes oportunitats, farem èmfasi en aquells col·lectius que és més fàcil que no tinguin a ningú que els defensi", ha dit. Un segon eix important pel partit, que s'ha subratllat, és la cultura. Perquè ERC aposta perquè Berga sigui "Capital de la Cultura Popular i Tradicional Catalana", ha indicat el seu cap de llista. "A la ciutat es fan moltes activitats, però en necessitem més i, per això, les entitats són primordials", ha afegit. 

Ramon Camps ha recordat que "la Patum té un patrimoni incalculable que hem d'aprofitar; molta gent quan parla de cultura tradicional ja pensa en Berga, ara hi hem de pensar nosaltres".

Un altre dels eixos que ha destacat Camps ha estat "la sostenibilitat" per cuidar l'entorn "potenciant les energies renovables, el vehicle elèctric i el transport públic". "No tenim estació d'autobusos i aquesta serà una prioritat, haurem de treballar colze a colze amb la Generalitat, però haurem d'incidir-hi molt perquè és molt important per la sostenibilitat i per reduir l'ús del transport privat", ha exposat l'alcaldable. "Volem una ciutat amable per viure, activa per créixer i plena d'oci i de cultura per gaudir", ha resumit Ramon Camps. 


El paper d'Esquerra en el traspàs de l'hospital a la Generalitat

Ramon Camps també ha parlat sobre el conveni signat amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat pel traspàs de gestió de l'Hospital Sant Bernabé, que ha dit que, a banda, del treball del consistori, ha estat també possible per "la voluntat" d'Esquerra Republicana d'assumir-lo. El traspàs va anunciar-se el juliol de 2017 amb una visita de qui era conseller de Salut en aquella època, Toni Comín.

En l'acte central de campanya d'Esquerra, el seu cap de llista també ha considerat que les obres a l'Institut Serra de Noet s'han endarrerit pels "incompliments" de l'Ajuntament. 

Pel que fa a les altres persones que han intervingut en el míting, Raquel Sala, que ja sap que serà alcaldessa de Montclar quatre anys més perquè no té contrincants, ha posat en valor Berga com el node "d'unió" de la resta de pobles de la comarca, sobretot dels petits, on les persones que hi viuen, moltes vegades, han d'anar a comprar, a estudiar o a treballar a la capital de comarca. Quim Espelt ha reivindicat la feina feta per Esquerra a la comarca on el partit presenta 25 candidatures. 
 

Raquel Sala, alcaldessa de Montclar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Finalment, Jordi Barcardit, candidat a les europees, ha demanat el vot per Esquerra a les europees i a les municipals "per agrair a Oriol Junqueras el sacrifici que està fent per tot el país". Entre el públic, s'hi han pogut veure membres de la candidatura i militants d'Esquerra, ciutadans i ciutadanes de Berga de diverses edats, i dos exalcaldes de Berga; un exregidor que va ser batlle durant un breu període de temps l'any 2003 i que concorre a la candidatura com a suplent, Josep Xoy, i l'exalcalde de Berga Ramon Camps, pare del candidat. 

 
Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a