Gairebé 500 alumnes participaran al Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà

La novena edició d'aquesta activitat que engloba 16 escoles de primària i 7 centres de secundària de la comarca se celebrarà dissabte

Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:21h
Mercat de Cooperatives Escolars a Berga.
Mercat de Cooperatives Escolars a Berga. | ADBerguedà
La novena edició del Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà, que se celebrarà aquest dissabte, aplegarà un total de 27 cooperatives, formades per 495 alumnes de 23 centres educatius del Berguedà.
 
L'esdeveniment és la culminació d'un projecte que es treballa durant tot el curs escolar a diferents centres de la comarca, i que es planteja des de diferents assignatures, i de forma transversal. Per exemple, el càlcul dels costos i preus de venda dels productes, des de les matemàtiques; o la presentació des de la llengua catalana. Durant el curs escolar, els alumnes han d’assumir el rol d’empresaris, a través de crear i gestionar la seva cooperativa.
 
Aquest projecte impulsat des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà va néixer el 2010 amb l'objectiu de difondre i potenciar la cultura l'emprenedoria entre infants i joves, per tal que adquireixin capacitats emprenedores ja des de petits.
 
De mica en mica aquest projecte ha anat creixent i s'han anat adherint noves escoles. En l'edició d'enguany hi participen el 66,7% de les escoles de primària i el 100% dels centres de secundària del Berguedà. S'hi han implicat un global de 16 escoles de primàries, que participen amb 17 cooperatives que estan formades per 388 alumnes; i de 7 centres de secundària, que hi participen amb 9 cooperatives i 107 alumnes.
 
La creació i funcionament de les cooperatives escolars és lleugerament diferent entre primària i secundària. A primària elaboren els productes directament els alumnes (CUEME), mentre que a secundària s'estableixen relacions comercials amb altres cooperatives d'alumnes d'altres comunitats autònomes o països, amb la finalitat d’importar i exportar productes entre si (EJE).
 
En els últims mesos, les cooperatives han rebut la visita de diferents emprenedors participants en el concurs d'Idees Emprenedores del Berguedà, els quals han explicat l’experiència del seu projecte de negoci i han aconsellat als alumnes en la creació de la seva cooperativa. Aquesta actuació, que fa poc temps que es porta a terme, permet als alumnes a conèixer de primera mà nous projectes emprenedors, segons expliquen fonts de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. 
 
Aquesta setmana els alumnes dels centres estan acabant d'ultimar els últims detalls per muntar la parada el proper dissabte 18 de maig on vendran els seus productes a la plaça Cim d'Estela de Berga. Però el projecte no s'acaba aquí, ja que amb els beneficis obtinguts amb la venda, els alumnes realitzaran una activitat conjunta i també donaran una part dels beneficis a una entitat sense ànim de lucre del Berguedà.