La CUP proposa situar el Museu de la Patum a l'edifici de l'ajuntament

El programa dels cupaires proposa reubicar les oficines administratives a l'hospital vell i la policia al Centre d'Atenció Turística

15 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:09h
L'Àliga de la Patum amb l'Ajuntament de Berga al fons.
L'Àliga de la Patum amb l'Ajuntament de Berga al fons. | Josep Maria Montaner
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP), encapçalada per l'alcaldessa Montse Venturós, que opta a la reelecció, proposa, en el seu programa electoral pel 26-M, situar el Museu de la Patum a l'edifici de l'ajuntament. La CUP ha fet públic a principis de setmana el seu programa amb les propostes per al proper mandat. 

La casa consistorial, obra de l'arquitecte Emili Porta i projectat el 1929, d'estil modernista, acull la sala de plens i els despatxos i serveis municipals administratius de l'ajuntament. En la proposta, que es pot trobar a la pàgina 6 del programa, s'explicita que "no es contempla com una modificació de màxima urgència", si bé es planteja "el desenvolupament de l'actual pla de millora urbana P04" que permetria "canviar l'emplaçament del futur museu" i "la seva col·locació definitiva a l'actual edifici consistorial". D'aquesta manera, expliquen al programa, la casa consistorial modernista de l'arquitecte Porta es convertiria "en un equipament destinat a l'activitat més institucional i al futur espai de museu de les comparses de la Patum de Berga". 

La conversió, creuen, "permetria reduir costos respecte a les propostes d'antigues legislatures, rehabilitar per dins l'edifici històric i patrimonial actual, enfortint la centralitat de la plaça de Sant Pere i aprofitant la connexió amb l'edifici d'Oficines de Turisme del carrer Mare de Déu dels Àngels per crear una gran zona de museïtzació lligada amb el Carrer Major i la plaça de Sant Pere". 

Les oficines administratives es reubicarien a la zona de l'actual hospital vell. "Fent una valoració de costos que permetés determinar si seria necessària la construcció d’un nou equipament o la reutilització parcial de l’actual edifici. Aquesta reubicació hauria de permetre, en planta baixa, dur a terme un itinerari accessible entre la zona de la Ronda Moreta i la Plaça de l’Hospital", segons la proposta.

Reubicació de la Policia Local a l'edifici del CAT

Paral·lelament, el programa de la CUP planteja la reubicació de les oficines de la Policia Local de Berga a l’actual Centre d’Acollida Turística (CAT), reutilitzant un edifici nou que està destinat a l'abandonament. L'edifici del CAT va enllestir-se l'any 2011 i va suposar un cost 1 milió d'euros. No s'ha fet servir mai ni tampoc es troba connectat a la xarxa de serveis.  "Aquesta reubicació es podria dur a terme de forma més immediata i permetria alliberar la plaça de l'hospital vell de vehicles patrulla i disposar d'un edifici més ben connectat i situat pel que fa als desplaçaments d'emergència que ha de dur a terme la policia municipal", afirma la candidatura al document. 

A la zona on se situa la casa consistorial, la CUP aposta per "la restricció del vehicle, l'eliminació dels aparcaments i l'estudi de la reurbanització i millora de la plaça de Sant Pere". 

El Museu de la Patum és una assignatura pendent de Berga. Aquesta és una idea que fa poc més d'una dècada semblava a tocar, però que la falta de finançament i l'endeutament de les arques municipals va obligar a deixar en un calaix. Des del 2005, governs de diferents colors polítics han fet propostes d'ubicació del museu, però mai cap ha prosperat. Aquesta també és la primera vegada que algú proposa l'edifici consistorial com a ubicació.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals al Berguedà: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Arxivat a