Eleccions municipals 2019

Junts per Berga i ERC reclamen garantir la conservació de les comparses de la Patum

La candidatura de Jordi Sabata demana "una reubicació urgent i provisional" dels elements de la festa, "així com iniciar els tràmits per tal que les peces siguin bé moble" | Ramon Camps diu que la situació no s'ha donat a conèixer als regidors "amb la intensitat que tocava"

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 14 de maig de 2019 a les 17:44 |
Un cap dels Nans Vells al taller de restauració. | Aj.Berga
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Junts per Berga i Esquerra Berga han reaccionat en les últimes hores a la publicació de l'informe que advertia que les figures de la Patum havien arribat a córrer perill de danys "irreversibles" durant l'episodi de filtracions d'aigua de la Casa de la Patum de l'any 2018, un document que va treure a la llum aquest dilluns NacióBerguedà.

En un comunicat, la candidatura de Junts per Berga, liderada per Jordi Sabata, i vinculada al PDECat malgrat que renovada i amb cares independents, ha demanat "una reubicació urgent i provisional" dels elements de la festa, "així com iniciar els tràmits per tal que les peces de la Patum siguin reconegudes com un bé moble", i poder accedir "a més línies de finançament per la seva protecció", una acció que han recordat, consta al seu programa electoral. El candidat d'Esquerra Berga, Ramon Camps, també ha reclamat solucions en un vídeo a xarxes. 


Des de la candidatura de Junts per Berga s'ha lamentat "profundament" que "la notícia pública de la posada en risc de la comparseria" es contraresti amb "l'anunci de la proposta d'un nou projecte de la Casa de la Patum, sense detallar-ne pressupost" [en referència a aquesta informació de Regió7 sobre un dels punts del programa electoral de la CUP] i "ometent qualsevol responsabilitat en la gestió de l'actual ubicació com a principal problema d'urgentíssima resposta".
 
Segons proposen, cal treballar conjuntament "per trobar quin espai s’adequa millor a les necessitats de la museografia del segle XXI que ens permeti mantenir, conservar i divulgar els elements de la festa". "Certament l’actual edifici de l’Ajuntament no compleix part d'aquestes característiques", diuen. Des de Junts per Berga proposen "posar la decisió en mans expertes i comprometre's conjuntament a actuar en una línia definida, compartida i de futur". 

La nota assenyala que "fer servir l'alarma de manera pública és irresponsable". Així mateix, adverteixen que "el mal estat dels elements i la continua voluntat que els patumaires no gestionen la festa, ens podria portar a perdre el reconeixement de la UNESCO. En qualsevol cas, no podem traslladar el debat sobre el mal estat dels elements de la Patum al lloc on hem de fer la casa de la festa". La nota de Junts per Berga recorda que l'Ajuntament de Berga té el deure de tenir cura d'aquest patrimoni material, tal com contempla la legislació vigent. Segons el concepte d'espoli de la legislació de patrimoni històric, s'estableix que "l'administració de l'Estat, amb independència de les competències del govern autonòmic, podrà interessar al departament de Cultura del govern català l'adopció de mesures d'urgència" en cas que un patrimoni cultural, artístic o monumental es trobi en risc. 

Per la seva banda, el candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya, Ramon Camps, ha explicitat, en un vídeo que ha publicat a xarxes, la seva preocupació per la situació de risc de la que posava en coneixement l'informe de la restauradora. "Ha sortit una notícia sobre l'estat de la Casa de la Patum i ens hem assabentat que les comparses han estat en perill, ja que hi ha hagut episodis de goteres. S'hi va fer algunes reparacions, però resulta que hem arribat tard i hi ha florits en algunes comparses, com per exemple, als vestits dels gegants, algunes peces de cuir o, fins i tot, a l'interior dels Nans. Això és per la falta de manteniment d'aquests darrers 10 anys i no es pot permetre", ha exposat Camps. 

 
Esquerra que, com el PDECat, ha format part aquest mandat de la bancada de l'oposició del plenari municipal, ha posat de relleu que la situació no s'ha donat a conèixer als regidors "amb la intensitat que tocava". "Cal que entre tots ho solucionem, que ens posem mans a l'obra perquè el patrimoni que tenim a la ciutat, i precisament el de la Patum, és molt important i no ens podem permetre perdre'l de cap de les maneres", ha assegurat Camps. 

L'informe de la restauradora fa una cronologia de l'estat de la Casa de la Patum i del material de la comparseria. Explica que la memòria del procés de conservació i restauració de 2011, amb govern de l'antiga CiU, ja va alertar de "l'aparició d'eflorescències" tant en els vestits de les figures com els materials amb components orgànics de la majoria dels elements per un excés d'humitat relativa i una temperatura per sota dels valors recomanables, informant-ne a la regidoria i al Patronat de la Patum" i que les filtracions i els problemes per l'estat de l'equipament s'han acumulat des d'aleshores. El 2016 el govern de la CUP va veure's obligat a traslladar temporalment la imatgeria als baixos del consistori per garantir-ne la integritat i va realitzar diverses actuacions de rehabilitació a zones de l'edifici que havien quedat malmeses. Posteriorment, les filtracions han continuat, malgrat diverses actuacions. 

 

Participació