La regidora Garcia destaca les accions fetes a la Casa de la Patum per erradicar goteres i humitat

Ha explicat que hi ha hagut tres intervencions "molt importants" durant el mandat i ha subratllat que l'informe que alertava del risc que corrien les figures va ser un encàrrec de l'Ajuntament per "plantejar actuacions a llarg termini"

14 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:43h
Sala on s'exposen les figures de la Patum.
Sala on s'exposen les figures de la Patum. | Aj.Berga
La Casa de la Patum ha viscut des de 2015 "tres actuacions molt importants" per "acabar amb les goteres", "erradicar els tèrmits" i "estabilitzar humitat i temperatura". Així ho ha destacat aquest dimarts la regidora de Cultura, Mònica Garcia, després que ahir NacióBerguedà publiqués l'informe on la restauradora alertava del risc que corrien les figures, entre altres, per les filtracions endèmiques de l'edifici. En un fil de Twitter, Garcia ha exposat que aquest mandat "s'han dut a terme diverses actuacions d'urgència" per adequar l'equipament.
 
La regidora ha recordat que "l'any 2007 es van posar les figures de la Patum en un espai d'exposició provisional [l'actual Casa de la Patum], esperant finançament per a un futur Museu de la Patum". Mònica Garcia ha indicat que "el finançament encara no ha arribat, tot i els esforços reiterats amb els diferents consellers de Cultura" i que, per això, "l'espai va quedar enquistat". 

Davant de "la gravetat" de l'episodi de desembre de 2018, el govern de Berga va fer revisar "tot el sistema de deshumidificació", arribant "a la conclusió que el primer sistema que s'havia instal·lat anys enrere no havia tingut en compte les dimensions de la sala d'exposició i era insuficient", ha afirmat Garcia.

Amb les comparses malmeses per algunes floridures, l'equip de govern de la CUP va actuar "d'urgència" i va instal·lar "dos nous deshumidificadors a la Casa de La Patum i diverses fonts de calor que permeten que avui en dia (maig de 2019) les condicions ambientals es mantinguin estables i controlades", ha reiterat la regidora. La mateixa Mònica Garcia va explicar les mesures preses en els últims plens municipals, tal com va recollir també aquest diari. 

Mònica Garcia ha apuntat que "l'informe que ara es fa pública" és "un informe tècnic de treball encarregat per la regidoria de Patum el gener de 2019 per poder plantejar actuacions a llarg termini coneixent amb profunditat l'estat de la Casa de la Patum".

"Per canviar la dinàmica d'actuacions 'sobre urgència' i passar a una política de planificació, es dona a conèixer aquest informe als membres del Patronat i es planteja el fet de començar a treballar per avançar esdeveniments en el manteniment i conservació de la comparseria", ressalta. Garcia defensa que "la dinàmica" que ha seguit la regidoria de Patum des de 2015 és "la intenció de treballar en la millora, incloent una visió a llarg termini i escoltant sempre el Patronat de La Patum a través de les seves comissions de treball", i considera que la tasca feta és una "mostra del treball planificat i conscient el fet d'haver contractat una tècnica encarregada de Patum, material per a facilitar la restauració, complir amb el pla de restauració tèxtil i estar treballant per a la inclusió d'una restauradora a la plantilla municipal". 

Segons ha exposat  la regidora, durant aquest mandat també "s'han anat fent actuacions constants de millora, com és ara l'adquisició de bastides i suports mòbils per a facilitar la restauració de la comparseria". De la mateixa manera, "s'ha complert amb el pla anual de restauració de materials tèxtils al museu de Terrassa". 

La restauradora va presentar a l'última reunió del Patronat de la Patum la proposta de restauració de la comparseria que se centrarà en les coles orgànigues de les figures a causa de l'aparició de floridures per les humitats detectades el 2018. 
 
La renovació dels vestits dels gegants 
 
Garcia ha assenyalat, a més que "queda al tinter la renovació dels vestits dels gegants, projecte completament tancat i que no s'ha dut a terme degut a la recomanació del Patronat de La Patum de no iniciar-lo en un període electoral". Es tracta d'una renovació que, segons la proposta de la regidoria, comptava "amb una fase de votació popular, participativa".
Arxivat a