Municipis del Berguedà gairebé tripliquen l'índex de reciclatge després de mig any amb el porta a porta

El mes de març el percentatge de recollida selectiva als 12 pobles que tenen implantat el nou sistema va enfilar-se al 85% | Si abans l'abocador rebia 1,2 tones, ara aquesta quantitat és de 500.000 quilos

14 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 2:22h
Josep Lara i Francesc Xavier Francàs, aquest dimarts al matí.
Josep Lara i Francesc Xavier Francàs, aquest dimarts al matí. | Pilar Màrquez Ambròs
Els dotze pobles que van implantar el porta a porta la passada tardor han aconseguit gairebé triplicar l'índex de reciclatge enfilant-lo al 82,83%. Així ho ha fet públic avui el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, en roda de premsa. Es tracta d'Avià, Bagà, Berga, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Olvan, Olvan, Gironella, Casserres, Puig-reig i Vilada. Segons les dades que han facilitat els responsables del Consell, aquestes dotze poblacions han passat d'un índex del 30% a superar el 80% en sis mesos. El març l'índex de recollida selectiva va situar-se en el 85%. 

El nou sistema va implantar-se en 9 municipis el 14 d'octubre. Més tard, el 4 de novembre, va arribar a Berga, Avià i Vilada. Des de llavors, en aquests pobles, s'han recollit 1,3 tones de fracció orgànica, 477.130 quilos d'envasos, 406.230 de paper i cartró, 450.720 de vidre i 565.310 de resta. Un 43% dels residus reciclats són d'orgànica, un 17% de residus sòlids que van a l'abocador, un 14% de vidre, un 14% d'envasos i un 12% de paper. "L'èxit del porta a porta l'hem d'atribuir a la població, si els projectes són clars, la gent respon", ha celebrat Francàs. Si abans es podien arribar a abocar 1,2 tones a l'abocador de Font Ollera, ara aquesta quantitat ha baixat a més de la meitat, fins al mig milió de quilos. "Ens han vingut a buscar d'altres comarques, ens hem situat a un nivell de referència per d'altres poblacions catalanes i de l'Estat", ha ressaltat Francàs. 

En global, el nivell de reciclatge a la comarca es situa gairebé en el 60%. Això és perquè manca per implementar una segona fase del nou model de recollida de deixalles que ha d'arribar en el proper mandat als 19 municipis restants del Berguedà. Es tracta d'una majoria dels municipis més petits de 500 habitants que no van afegir-se al porta a porta i que funcionaran per un sistema d'illetes de contenidors amb accés restringit. Segons ha explicat Francesc Xavier Francàs, n'hi ha planificades un total de 80 amb un cost per unitat de 20.000 euros. L'actuació, per tant, costarà 1,6 milions d'euros, uns diners dels quals ja disposa l'ens comarcal, ha assegurat Josep Lara. Francesc Xavier Francàs ha concretat que encara no s'ha fet la implantació del nou sistema a aquests 19 municipis, perquè alguns dels alcaldes han preferit esperar a després dels comicis municipals del 26-M. Serà, doncs, una tasca pel nou govern, que haurà de treure el concurs la seva implantació. 

80 expedients sancionadors i un 0,25% d'impropis als residus orgànics

L'esforç dels ciutadans de la comarca per adaptar-se al porta a porta ha estat notori. Això es desprèn de les dades que han compartit aquest matí els responsables comarcals. Només el 0,25% de residus que van a parar a l'orgànica són impropis. És a dir que una gran majoria dels berguedans i berguedanes que reciclen, a més, ho fan bé. "És espectacular", ha expressat Francàs. Això fa que el Consell estalviï, perquè se'l penalitza menys econòmicament. Pel que fa als envasos, el percentatge d'impropis puja fins al 19%. Això s'atribueix al fet que encara hi ha alguns dubtes sobre què ha d'anar a parar a aquesta fracció, si bé Francàs ha valorat també molt positivament aquesta xifra. 
 
Des que el servei porta a porta està en marxa, s'han iniciat entre 70 i 80 expedients sancionadors. Ara pertoca als respectius ajuntaments tramitar aquestes sancions cap a persones que no han reciclat correctament. Es tracta principalment d'aquells que han llançat la brossa en punts on no tocava i han abocat deixalles al carrer en llocs on abans hi havia contenidors. 

Les bosses del porta a porta continuaran sent gratuïtes almenys fins el 31 de desembre de 2019, així ho ha assegurat Francesc Xavier Francàs, desprès que en els últims dies s'hagi detectat que a la comarca corre el rumor que aviat s'hauran de pagar. Francàs ha volgut llançar un missatge per "tranquil·litzar a tothom", recordant que l'estoc de l'ens comarcal no s'acabarà fins a final d'any i que llavors serà el nou equip de govern del Consell qui decideixi si continuen sent gratuïtes o si es pagaran. 

Els càmpings, cadascú el seu sistema

Entre els aspectes per millorar des de la nova implantació del nou sistema, encara hi ha pendent com es fa la recollida als 19 càmpings del Berguedà. Francesc Xavier Francàs havia explicat fa uns mesos que s'instal·larien illetes d'emergències en cadascun dels recintes per tal que poguessin adherir-se al nou sistema de recollida selectiva. Ara bé, s'ha decidit que cada càmping funcioni com considera que pot funcionar millor. Per exemple, al càmping Berga Resort s'ha engegat ja un sistema pel qual els campistes poden tirar les seves deixalles en uns contenidors que obren amb un clauer electrònic que porten a la polsera de clients i que els dona també accés a la resta de serveis del complex.