Esquerra Berga proposa un pla estratègic pel barri vell

Els republicans asseguren que comptaran amb la participació ciutadana per desencallar "un dels grans projectes de ciutat"

13 de maig del 2019
Actualitzat el 14 de maig a les 11:29h
Marc Pons i Ramon Camps durant la roda de premsa d'aquesta tarda.
Marc Pons i Ramon Camps durant la roda de premsa d'aquesta tarda. | Pilar Màrquez Ambròs
El cap de llista d'Esquerra Berga, Ramon Camps, i el portaveu del Jovent Republicà de Berga i membre de la candidatura de Camps, Marc Pons, han exposat aquest dilluns les propostes del partit pel barri vell de Berga. Una de les problemàtiques que ha identificat Ramon Camps és que els diferents equips de govern de la ciutat no han mantingut una única línia estratègica pel barri, de manera que Esquerra considera que és "fonamental" que els partits i la ciutadania treballin conjuntament per confeccionar un pla estratègic "amb un acord de ciutat" per dibuixar el futur del centre històric.

El pla estratègic del barri vell es farà, segons planteja ERC si governa, amb participació de tots els grups, però també amb el conjunt de la ciutadania. Per així, pautar unes línies comunes i consensuades. Ramon Camps ha explicat que "cal que hi hagi un projecte clar de ciutat, assumit per tots". Els republicans han assegurat que, més enllà dels diferents partits polítics del plenari, comptaran també amb la participació de la ciutadania per definir-lo. "El barri vell és el paradigma d'aquesta incapacitat de posar-nos d'acord i de tenir una idea clara de la ciutat, fa molt temps que està així i que tots veiem que s'ha de solucionar, però no aconseguim fer-ho", ha expressat Camps. 

Esquerra entén que el carrer Major ha de ser "el punt" que uneixi els dos eixos comercials de la ciutat, la zona del Passeig de la Indústria i la del Passeig de la Pau i el camí del Roser, segons el candidat Ramon Camps. Pel que fa al mercat municipal, Esquerra Berga considera que l'equipament ha de servir com a connexió directa entre el barri vell i el passeig de la Indústria.

El partit també planteja una gran zona dedicada a la cultura i les entitats a Sant Francesc, unint així aquest equipament al Teatre Municipal, la Sala Casino, el Teatre Patronat, l'Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de música dels Pirineus, que ja són en aquesta àrea. "D'aquesta manera es creen sinergies entre aquests punts", ha dit Ramon Camps. 
 

Marc Pons i Ramon Camps d'Esquerra Berga al barri vell. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Per acabar, Ramon Camps ha dit que "cal evitar" que la degradació dels habitatges i el conjunt de l'espai públic vagi a més. Amb aquest objectiu, ha proposat resoldre aviat aquesta qüestió i tot allò relatiu a la seguretat. Perquè, ha considerat que, aquest és un tema que no pot esperar al pla estratègic. El pla estratègic, segons Camps, també hauria de contemplar equipaments com l'Hospital vell, l'Ateneu o l'edifici on abans s'ubicava l'antiga Llar Santa Maria de Queralt. 

Habitacions a l'antiga hostatgeria de Sant Francesc
 
Marc Pons ha posat sobre la taula la necessitat de convertir Sant Francesc en un espai cultural on ubicar-hi diferents propostes: com la d'un Hotel d'Entitats, que complementi l'antic centre cívic, que s'ha quedat petit; i una zona per a exposicions permanents i temporals, on es puguin desenvolupar diferents activitats artístiques i culturals.

Pons també ha explicat que el partit vol estudiar la viabilitat de fer habitacions a l'antiga hostatgeria del convent, "perquè serveixi com a residència publica per acollir, per exemple, visitants que venen a la ciutat per grans esdeveniments". Pons ha diferenciat aquesta proposta de la d'un alberg perquè, ha puntualitzat, aquest aniria destinat a les persones que es traslladessin a Berga per organitzar esdeveniments de pes, ja sigui culturals o espotius, de la mà de les entitats de la ciutat. 
 
El partit s'ha compromès a facilitar l'accés a l'habitatge en aquesta zona, per aconseguir que la gent jove i més famílies s'hi quedin a viure. Concretament, Camps ha assegurat que Esquerra promourà "la millora" dels mecanismes per obtenir ajudes "per als joves que decideixin viure en aquesta zona". El fet que al barri vell existeixi una problemàtica amb fons voltors, entre altres, suposa un repte en si mateix durant el procés de l'elaboració del pla estratègic del barri vell, segons ha apuntat Ramon Camps.
Arxivat a