La neu cobreix el Pi de les Tres Branques en l'últim adéu a Lluís Ballús

Unes 300 persones recorden el metge i militant independentista en un acte que perdurarà en la memòria

Aida Morales
22 de febrer del 2015
Actualitzat el 23 de febrer a les 15:46h
Acte d'homenatge de Lluís Ballús al Pi de les Tres Branques
Acte d'homenatge de Lluís Ballús al Pi de les Tres Branques | Aida Morales

L'estampa del Pi de les Tres Branques s'ha despertat aquest diumenge al matí diferent. Si més no, diferent de com centenars de berguedans estan acostumats a veure-la cada mes de juliol durant l'Aplec que recorda la unitat dels Països Catalans. Aquest diumenge, el Pi de les Tres Branques s'ha descobert nevat, i el seu simbolisme ha estat el millor homenatge que s'ha pogut fer al metge i militant independentista Lluís Ballús, que va morir el passat 11 de febrer a causa d'una malaltia.

Des de primera hora del matí, ni la neu, ni el vent han pogut frenar l'acte de record que la família i l'Assemblena Nacional Catalana (ANC) li han preparat, primer, al Pi jove, i després al Pi vell. Passades les 11.00, el Pla de Campllong ja recordava els seus millors moments, aquesta vegada, enmig de l'hivern i sota un mantell blanc. En total, l'acte d'homenatge ha reunit unes 300 persones, algunes d'elles familiars, altres amics i coneguts, i bona part d'aquestes, companys de militància vinguts d'arreu de Catalunya. I és que Ballús, durant els darrers anys, havia augmentat la seva implicació en la causa que havia defensat tota la vida, i s'havia convertit en un dels impulsors de l'ANC a Catalunya, així com un referent al Berguedà. 

 
Ballús, però, combinava la lluita per la independència amb un altre dels seus grans amors, la música, motiu pel qual els membres dels grups en què va participar li han volgut dedicar tres cançons al Pi jove tot just començar l'acte. També els seus fills, l'Ignasi i el Martí, s'han acomiadat del seu pare. El poema Ara mateix de Miquel Martí i Pol, han estat les paraules triades pel primer; i la carta del Gran Cabdill Seattle al president dels Estats Units d'Amèrica el 1855, el missatge del segon. “Lluís, no sé on ets, però et sento a prop”, ha continuat la dona de Ballús, Rosa Maria Edo, que ha lamentat que la “bèstia” hagi estroncat el somni que els dos compartien. No obstant això, ha afirmat que aquesta “no ha pogut amb el teu somriure que tots portem imprès al cor, ni amb el teu coratge, ni amb la teva força”, que ha assegurat que serà el que guiarà i ajudarà a continuar avançant. “Lluís,  no sé on ets, però et sento aquí present, compartint amb tots nosaltres el teu desig, essent aquí, formant unitat amb els símbols sagrats de la nostra, la teva terra estimada”, ha acabat.

 
A continuació, i en un acte simbòlic de l'Assemblea, diverses territorials del Berguedà i de Catalunya han escampat terra de diversos pobles al voltant del Pi jove: “Que aquest grapat de terra que ara escamparem, t'acompanyi en el teu viatge”. Un acte ple de caliu en què han participat 29 territorials d'Avià, Bagà, Berga, Borredà, Casserres, Castell de l'Areny, Cercs, Gironella, Gósol, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, l'Espunyola, la Nou, la Pobla de Lillet, Montclar, Montmajor, Olvan, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Saldes, Vallcebre, Vilada, Esplugues de Llobregat, Castelló d'Empúries, Collbató, Premià de Dalt, Folgueroles i Palamós. En aquest punt, el mar d'estelades s'ha traslladat al Pi vell, on els Castellers de Berga han realitzat un pilar de dol. 

Després d'això, el record de Ballús ha continuat al Centre Cívic d'Espinalbet, on s'ha organitzat un dinar popular i se li han dedicat diverses cançons. A la majoria de taules, Ballús continuava present i, fins entrada la tarda, el seu somriure no s'ha deixat de veure ni un instant al recull de fotografies projectades al costat de l'escenari. Un acte ple d'emoció, esperança i força, tal i com els familiars i amics de Ballús afirmen que aquest hagués desitjat.
 

GALERIA DE FOTOS de l'acte d'homenatge de Lluís Ballús al Pi de les Tres Branques

 

Acte d'homenatge de Lluís Ballús al Pi Jove Foto: Aida Morales