Primer debat electoral al Berguedà: Defensa en bloc de les polítiques d'integració, en absència de PP i Cs

CUP, Junts per Catalunya, ERC, PSC, Berga en Comú i Decidim Berga prenen el compromís de treballar per la convivència i l'arrelament passat el 26 de maig

12 de maig del 2019
Actualitzat el 13 de maig a les 0:02h
Debat sobre immigració i arrelament al Casal Cívic de Berga.
Debat sobre immigració i arrelament al Casal Cívic de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR)-Berguedà ha organitzat aquest dissabte el primer debat electoral de la campanya del 26-M a la comarca. Ha estat en el marc de la iniciativa "Som diversitat d'interrogants, busquem respostes per la convivència" que convidava a la ciutadania a formular qüestions socials relatives a la immigració als candidats. La crida d'UCFR-Berguedà va ser un èxit: l'entitat va reunir un centenar llarg de preguntes sobre la qüestió. El periodista Carles Solà va conduir l'activitat al Casal Cívic de Berga on van assistir representants de tots els partits, menys el PP i Ciutadans. Ivan Sànchez (CUP), Anna Maria Serra (Junts per Catalunya), Alba Camps (ERC), Abel García (PSC), Joan Torres (Berga en Comú) i Daniel Fàbregas (Decidim Berga) van debatre sobre arrelament i immigració, i van estar d'acord en la majoria de qüestions. 

Els candidats van reflexionar sobre la tasca en immigració que porten a terme els ajuntaments i el Consell Comarcal del Berguedà, sobre com erradicar el racisme institucional i sensibilitzar les persones contra el racisme estructural de la nostra societat. Van estar d'acord en el fet que les institucions locals i comarcals no sempre tenen la resposta perquè no tenen competències en qüestions essencials pels nouvinguts com quan es tracta dels impediments per tenir dret a vot o obtenir la nacionalitat. Però també van ressaltar que hi ha coses que sí es poden fer des dels ajuntaments, com procurar que als nouvinguts els arribi una millor informació sobre quins són els seus drets, o treballar perquè participin en les entitats i la vida social del poble on arriben. 
 

Ivan Sànchez (CUP), Daniel Fàbregas (Decidim Berga) i Anna Maria Serra (JxCat) al debat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Alba Camps, regidora d'ERC a Puig-reig i delegada del Govern a la Catalunya Central, va argumentar, per exemple, que "hi ha coses que les institucions poden fer per acollir persones migrades: cursos i aprenentatge del català o iniciatives de cost zero com el pregó de la Festa Major de Puig-reig 2018, on es va convidar a persones no nascudes al poble per tal que expliquessin la seva experiència vital". Va haver-hi consens sobre la importància de treballar en l'arrelament dels nous berguedans i de millorar les condicions en les quals aquest s'estableix. Abel García del PSC va mostrar-se partidari d'una "recaptació progressiva" quan es va parlar de taxes com la d'arrelament. En aquest mateix sentit, Anna Maria Serra de Junts per Catalunya va defensar que "des d'ajuntaments com el de Gironella es cobren taxes per tràmits com l'arrelament estrictament per cobrir els costos del propi tràmit".

Daniel Fàbregas de Decidim Berga va proposar "aprofitar experiències com la del consorci dels serveis socials i crear un consorci al Berguedà per millorar polítiques socials". 

Ivan Sànchez de la CUP va recordar la tasca feta a Berga amb l'acollida de refugiats i la importància de mantenir-la: "S'han acollit 232 immigrants, entre altres d'Afganistan i Síria, dels quals ara a l'alberg n'hi ha 47 i 37 en la segona fase d'acollida". Sànchez va lamentar que 19 d'ells hagin quedat fora del programa perquè l'Estat els ha denegat la condició de refugiats. També es va exposar la tasca del Consell Comarcal del Berguedà, al respecte. L'ens comarcal i els ajuntaments van aprovar invertir 40.000 euros per trobar habitatge a les persones refugiades el 2018. 

El debat va ser extens i va haver-hi pocs punts de fricció. "Jo sí que crec que existeix el racisme institucional, fins i tot als mitjans de comunicació", va apuntar Joan Torres de Berga en Comú quan els presents van reflexionar-se sobre el racisme en les institucions i en els espais públics. I també va fer un apunt sobre la tasca del govern: "No pot ser que el departament de Cultura no sàpiga el que fa el d'Economia, cal treballar de forma transversal", va dir. Els candidats van advocar per la tolerància zero contra el racisme i el feixisme encara que sí que hi va haver punts de vista divergents sobre si s'asseurien a debatre amb Vox o si l'estat espanyol és o no "un estat racista", com va argumentar Ivan Sànchez. Un punt que va negar minuts després Abel García. 
 

Alba Camps (ERC) i Abel García (PSC) durant el debat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El debat va comptar amb mig centenar d'assistents entre el públic, la majoria dels quals vinculats a partits polítics, amb una àmplia representació de les llistes dels partits que concorren a la ciutat de Berga. Solà va explicar que el PP havia declinat participar en el debat perquè només assistirà a actes organitzats pels mitjans de comunicació, i que Ciutadans no va donar resposta a l'organització. 

Tots els presents van prendre el compromís comú de treballar "per la convivència" i "l'arrelament" dels nouvinguts passat el 26 de maig. 
 

Públic assistent al debat al Casal Cívic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Moment del debat amb candidats de la comarca. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a