Esquerra vertebra un programa amb quatre grans eixos per «desencallar» Berga

Els republicans presenten un extens document de propostes, basat en: l'atenció a les persones, la sostenibilitat, la cultura i la participació ciutadana per projectar el futur | El primer objectiu del partit serà dibuixar un pla estratègic per revitalitzar el barri vell

10 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:06h
L'alcaldable Ramon Camps i el president d'ERC de Berga Aleix Camprubí.
L'alcaldable Ramon Camps i el president d'ERC de Berga Aleix Camprubí. | Pilar Màrquez Ambròs
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Berga ha presentat aquest divendres el programa de propostes que, segons el parer del partit, ha de guiar la ciutat els propers quatre anys. L'alcaldable Ramon Camps i el president d'ERC de Berga Aleix Camprubí han explicat, en una roda de premsa al Carrer Major, els quatre eixos bàsics que esdevenen fil conductor del seu programa: "l'atenció a les persones, la sostenibilitat, la cultura, i la transparència i la participació". Segons fonts del partit, es tracta "d'un programa fet per desencallar la ciutat", i "treballar amb tots els berguedans per convertir Berga en la millor ciutat on viure, créixer i gaudir, per tant una ciutat amable, una ciutat activa i una ciutat plena d'oci i cultura". 

Ramon Camps ha especificat en la compareixença davant dels mitjans que un dels eixos que volen destacar és l'atenció a les persones, un punt que inclou tot allò que fa referència a la cohesió social. D'una banda, aquest punt se centra "en les polítiques per a la gent" i "els problemes reals del dia a dia", fent èmfasi "en el suport als col·lectius més vulnerables"; i de l'altra banda, en el manteniment de carrers, places i parcs perquè els ciutadans en puguin gaudir.

Camps ha assegurat que "hi ha moltes eines que l'ajuntament té al seu abast, que no s'han desenvolupat prou". "No s'ha potenciat prou la dualitat i la tasca conjunta d'atenció a les persones amb el Consell Comarcal del Berguedà", ha exemplificat. A més, ha ressaltat el compromís d'ERC per millorar "carrers, places i parcs", tenint en compte que "és molt important que estiguis orgullós de la teva ciutat, per passejar-hi i per viure-la", ha afirmat el candidat republicà. 
 

Ramon Camps en la roda de premsa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un altre dels eixos que els republicans han ressaltat dins del seu programa és la sostenibilitat. Ramon Camps ha argumentat que l'entorn natural de Berga "és molt ric" de manera que recau en l'ajuntament la responsabilitat "de cuidar-lo" amb "noves formes d'energia, tractament de la indústria des d'una perspectiva mediambiental, fer sostenible el servei de l'aigua o la depuradora".

Els republicans han recordat que el partit compta amb un referent de les polítiques mediambientals: Avià, un precursor en la defensa de les energies renovables i la sostenibilitat. "És un poble més petit que Berga, però en Avià hi tenim un gran exemple", ha afegit Camps. Entre altres, el programa contempla fixar objectius d'emissions, eficiència i renovables a curt i mitjà termini, estudiar bonificacions de l'impost de circulació i la taxa d'aparcament en zona blava als vehicles elèctric, fomentar subvencions directes o bonificacions de l'import d'obres, promoure cobertes fotovoltaiques en equipaments públics, i renovar gradualment la flota de vehicles de l'ajuntament per vehicles elèctrics. Un dels compromisos principals d'Esquerra Berga és millorar el transport públic de la comarca i, conseqüentment, fer definitivament l'estació d'autobusos. 

El tercer eix important que han tret a la llum ha estat la cultura. Un dels projectes del programa d'Esquerra aposta per fer de Berga la Capital de la Cultura Catalana. "Tot el que és l'activitat cultural ha d'augmentar, omplint l'agenda d'activitats cada cap de setmana i donant suport a les entitats", ha ressaltat l'alcaldable. Entre les propostes del programa d'Esquerra hi ha: proposar Berga com a Capital de la Cultura Popular Catalana, un reconeixement que anualment atorga l'entitat independent de la societat Organització Capital de la Cultura Catalana; garantir la presència de l'element cultural com a eix transversal en totes les polítiques del municipi (sanitat, educació, benestar social, econòmica, recerca i desenvolupament, entre altres); i la creació a llarg termini del Centre d'interpretació de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. 

Es vol fomentar la creació cultural i potenciar l'organització d’actes per difondre la cultura catalana, prioritzant la programació d'espectacles, concerts i activitats vinculades, entre altres.
 

Ramon Camps ha explicat els quatre eixos bàsics del programa d'Esquerra Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per acabar, el quart i últim eix - un apartat del programa que han dit que busca desencallar "problemes endèmics de la ciutat -  és "la transparència i la participació", conceptes que Ramon Camps considera que són "cabdals". El programa dels republicans aposta per mirar més enllà del curt termini. L'objectiu és que Berga sàpiga que "vol arribar a ser d'aquí 10 o 20 anys", ha dit Camps. "Hem d'apostar per la participació per definir-ho", ha afegit. El partit també vol que la ciutat esculli el seu futur de forma col·lectiva a través de la Comissió de Plans Estratègics. "El nostre primer objectiu serà un pla estratègic per revitalitzar el barri vell", ha posat l'accent el cap de llista d'Esquerra.

La confecció del programa

Aleix Camprubí ha relatat que el partit va estrenar ahir l'eslògan de campanya: "Més Esquerra, més Berga". Perquè aquests són els dos conceptes que volen posar en valor. "D'una banda, més esquerra, perquè el nostre programa i el que tenim pensat fer, contempla realment polítiques d'esquerra i d'esquerra responsable. De l'altra, més Berga, perquè la nostra opció de govern buscarà refermar el sentiment de pertinença a un lloc com és Berga. I alhora volem treballar molt per la cohesió social, per la cohesió de tots els berguedans i berguedanes", ha afirmat. 

El programa, expliquen, neix del treball dels darrers cinc anys. "En certa manera aprofitem l'experiència que vam tenir ja en el redactat del programa de les últimes eleccions, perquè es va fer un gran treball d'associacions i entitats, i aprofitem també el treball i el dia a dia viscut a l'ajuntament de la ciutat aquests quatre anys", han indicat. Ramon Camps lidera una ERC que parteix d'una base actual de tres regidors d'un total de disset al plenari municipal.
Arxivat a