Contrast d'opcions als dos pobles més petits: Gisclareny ja coneix el seu alcalde, Sant Jaume té 6 candidats

L'únic alcaldable al poble amb menys habitants de Catalunya és l'històric Joan Tor, que és batlle des del 1991, i que també ho va ser del 1979 al 1983

Redacció
10 de maig del 2019
Actualitzat el 19 de maig a les 11:54h
Nucli de Gisclareny.
Nucli de Gisclareny. | Wikicommons.
Gisclareny, als peus del Pedraforca, es va convertir el gener de 2018 en el municipi més petit de Catalunya. La mort de dues persones els va fer baixar fins als 27 empadronats. D'aquesta manera, Sant Jaume de Frontanyà –també al Berguedà- va deixar de tenir el dubtós honor de ser el municipi català amb menys habitants.
 
Enguany, la població de Gisclareny encara s'ha reduït més i només són 26 habitants. El cens electoral és de només 24 persones i d'aquí ha de sortir-ne un ajuntament.
 
Actualment, els municipis de menys de 100 habitants es poden governar de dues maneres: amb tres regidors o bé només amb un alcalde –quan s'ha de decidir o aprovar alguna qüestió es convoca tot el poble al denominat consell obert-. Gisclareny ha apostat per aquest model i les eleccions del proper 26-M no tindran cap tipus d'emoció.
 
És un dels sis municipis del Berguedà que ja saben el nom de l'alcalde o alcaldessa. I és que l'únic candidat és l'històric Joan Tor, que és batlle des del 1991 –i també ho va ser del 1979 al 1983-. "M'estimo el poble i els veïns m'animen, per això repeteixo", ha argumentat Joan Tor sempre. Durant aquestes quatre dècades, s'ha presentat com a independent, per CiU –era d'Unió- i ara ha fet el salt a ERC. 
 

Joan Tor, alcalde de Gisclareny, amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, que també és d'ERC. Foto: Govern

 
La situació contrasta amb Sant Jaume de Frontanyà. El segon municipi més petit de Catalunya té un total de 25 electors... i fins a sis candidats: tres vinculats a la CUP, dos al PSC i un ERC.

Els votants hauran d'escollir tres regidors en uns comicis que seran una mica més emocionants que a Gisclareny.
 

Façana de l'Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà. Foto: Flickr / Moisès Rial


Llegeix més històries del 26-M a municipals.cat