MAPA Només un 28% dels caps de llista del Berguedà són dones

Menys d'un terç dels caps de llista de les principals ciutats són dones: a Berga d'un total de 8 llistes només hi ha una candidata de gènere femení | La CUP és l'única formació que presenta més candidates que candidats a les capitals i grans ciutats del país

Roger Tugas / Pilar Màrquez Ambròs
09 de maig del 2019
Actualitzat a les 23:18h
Mapa comarcal segons la paritat en els caps de llista.
Mapa comarcal segons la paritat en els caps de llista.

Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el nombre de candidates dones, el nombre de llistes totals i el percentatge que representen de dones (en tots els casos, respecte la capital de comarca i les ciutats de més de 75.000 habitants). També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

El lideratge a les principals ciutats catalanes és cosa d'homes. Aquesta és una de les principals conclusions que es treuen quan s'analitzen els caps de llista de la cinquantena de capitals de comarca i municipis de més de 75.000 habitants del país. Només un 31,3% d'aquests són dones, menys d'una de cada tres.

La llei electoral, que obliga a que les llistes siguin paritàries, no és suficient perquè els números u també ho siguin. Ni en les ciutats, on hi hauria d'haver-hi més planter entre el qual escollir alcaldables, les dones s'acosten a la igualtat -el percentatge, de fet, és similar al del conjunt del país, segons una anàlisi de Catalunya Plural-. Només a cinc municipis, la majoria de caps de llista són dones, començant per Tremp, on les tres persones que pugnen per l'ajuntament ho són.

Al Berguedà prop d'un 28% dels caps de llista són dones. Hi ha 19 candidates per un total de 68 llistes. Però, a Berga, on es presenten un total de 8 llistes, només hi ha una única candidata que sigui dona: Montse Venturós (CUP). És a dir, un percentatge del 12,5%. 

A la resta de la comarca les dones que concorren a les municipals són Patrocini Canal de Som Avià, Maria Viso de Compromís per Bagà, Isabel Escribano de Treballem Junts per Borredà - Alternativa Municipalista, Mireia Besora de Som Capolat - Acord Municipal, Anna Maria Serra de Junts per l'Espunyola, Maria del Carme Sànchez de Junts per Gósol, Raquel Sala de Montclar - Acord Municipal, Maria del Mar Monell de Fem Poble - Acord Municipal, Maria Mercè Fuentes de Som Poble Grup d'Electors de la Nou i Malanyeu, Judit Carreras d'Esquerra Republicana de Catalunya d'Olvan, Araceli Esquerra de Junts per Catalunya - Puig-reig, Marta Puigantell d'ERC de la Quar, Silvia Triola de l'Agrupació d'Electors de Sagàs, Lluïsa Vilalta de Sant Jaume de Frontanyà - Alternativa Municipalista, Ana Simón de Primer Vallcebre - Acord Municipal, Montserrat Badia de Fem Pinya - CP per Vilada, Natividad Uson de Mirant pel poble-Candidatura de Progrés de Viver i Serrateix, i Isabel Serra de Junts per Catalunya de Viver i Serrateix.
 

L'alcaldessa de Berga i candidata de la CUP a les eleccions, Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'alcaldessa accidental i candidata de la llista adscrita al PSC de Bagà, Maria Viso. Foto: Cedida


Les escasses excepcions 

També hi ha majoria femenina a Moià (75%), Valls (71,4%), Santa Coloma de Farners (66,7%) i Sant Boi de Llobregat (55,6%). I hi ha igualtat entre homes i dones a cinc ciutats més: Mataró, Puigcerdà, Ripoll, Sabadell, Solsona i Sort.

A la resta de casos analitzats, hi ha més caps de llista masculins. I no hi ha cap opció de votar una dona a cinc municipis: ni a Mollerussa, on es presenten sis llistes, ni a Banyoles, Gandesa, Montblanc o el Pont de Suert, on se'n presenten quatre a cada lloc. A Tàrrega, on s'han registrat nou llistes, només una té una dona al capdavant i, a Terrassa, on hi ha 12 candidatures, tan sols dues tenen candidates.

Diferències entre partits

Les diferències entre partits són notables i els que se situen més a l'esquerra són els únics que presenten paritat entre els caps de llista. Fins i tot, la CUP té més dones que homes al capdavant d'aquestes 50 ciutats (20 de les 36 on es presenta), mentre que, en els comuns, un 42,9% de les caps de llista són dones (12 de 28). Per contra, només ho són sis de les 38 del PP, així com 22 de les 98 de candidatures locals o d'altres formacions amb menys pes nacional. En la resta de casos, el pes femení balla entre el 29% i el 36%.

 
PERCENTATGE DE DONES CAPS DE LLISTA A LES PRINCIPALS CIUTATS CATALANES, PER PARTITS