«L'Entrefils» de Cal Rosal es reivindica com una aposta consolidada i única a la comarca

La fira tindrà lloc dissabte 11 i diumenge 12 de maig | Els organitzadors han fet una crida per a què el proper ajuntament aposti per les fires i el comerç

08 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:25h
Presentació de 'L'Entrefils' a Cal Rosal.
Presentació de 'L'Entrefils' a Cal Rosal. | Pilar Màrquez Ambròs
"L'Entrefils" de Cal Rosal arriba a la novena edició amb una aposta consolidada "per la qualitat" i amb una vintena d'expositors del món del tèxtil i els complements, amb tallers i també amb activitats infantils. La directora de la mostra, Esther Barniol, ha assegurat en roda de premsa que "es manté l'estructura de passades edicions" per posar en valor un sector que històricament ha estat clau per al Berguedà. La fira tindrà lloc dissabte 11 i diumenge 12 de maig, de 10 del matí a les 8 del vespre i d'11 del matí a les 8 del vespre, respectivament. 

"L'Entrefils" exposa un producte fet a mà i busca ressaltar-ne les particularitats. Enguany, acull 19 creadors i artesans relacionats amb el món tèxtil, tres menys que la passada edició. Aquests arriben a Cal Rosal des de diversos punts de Catalunya, com Barcelona, Lleida i Girona. El recinte firal, situat al centre de Cal Rosal, prendrà vida dissabte a les 10 del matí, amb l'obertura d'un mercat amb ampli ventall de dissenyadors, creadors, artesans i merceries, moda, kraft i handmade. A la tarda, de 5 a dos quarts de 7 de la tarda, la mostra acollirà els tallers infantil de Bernadette Cuxart. Entre d'altres, s'ensenyarà als més petits a estampar i a decorar un pai pai. Diumenge, el mercat tornarà a obrir al matí. En aquesta ocasió, a més de continuar amb els tallers infantils de Bernadette Cuxart, dedicats a ensenyar com es cus i decora un moneder o una guardiola, hi haurà un taller de circ amb malabars i cable elèctric, a càrrec de la Crica. 

El president de la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal i Olvan, Xavier Curriu, ha destacat als mitjans que l'entitat dedica cada any entre 4.000 i 5.000 euros a l'activitat. "És una fira que ens agrada perquè el tèxtil és part del passat històric de la comarca. A més, no és una fira repetitiva perquè no es fa enlloc més de la comarca", ha asseverat Xavier Curriu.
 

La directora de la mostra Esther Barniol i el president dels comerciants Xavier Curriu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El retrat robot del públic de "L'Entrefils" és el d'una assistent majoritàriament de gènere femení d'entre 25 i 50 anys. "Una dona que acostuma a estar molt assabentada de les últimes novetats del handmade", ha descrit Barniol. També es compta amb un públic molt familiar. 

Productes artesanals i propostes modernes

Curriu ha assegurat que es tracta d'una mostra ben consolidada, arrelada al nucli després de nou edicions, i que a més aporta singularitat. "No és una fira que ens puguin copiar", ha explicat. El comerç de Cal Rosal es manté obert els 365 dies a l'any, "de manera que és una fira que quan obre al matí ja es troba que hi ha gent que hi passeja, sempre té públic i compta amb una gran afluència de persones", ha apuntat Xavier Curriu. "Com a comerciants tenim el valor afegit  que no tanquem mai, tant els restaurants com les botigues d'alimentació i el centre de jardineria obren cada dia", ha afegit. 

Esther Barniol ha destacat que no s'accepta a qualsevol expositor, sinó que es procura sempre que compleixin uns requisits, per mantenir "la qualitat" de la fira. "És una bona oportunitat per conèixer marques de proximitat, són productes totalment artesanals, busquem propostes modernes, totalment actualitzades", ha dit. 
 

Roda de premsa de presentació de 'L'Entrefils'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs



Crida al proper govern d'Olvan perquè aposti per les fires de Cal Rosal

La mostra està organitzada per la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal - Olvan. L'Ajuntament d'Olvan col·labora amb la col·locació de carpes i logística, però l'organització i el muntatge va a càrrec exclusivament dels botiguers. "L'Ajuntament d'Olvan no va apostar per aquesta fira, però nosaltres sí que hi hem apostat com a botiguers", ha recordat Curriu.

Els comerciants han demanat que, qui sigui que agafi el relleu de l'actual govern local després de les eleccions municipals, aposti pel comerç i per fires com "L'Entrefils".

"I no només per aquesta fira, sinó per la Fira de la Tòfona, el Mercat del Bolet, entre altres", ha reclamat Curriu. "Els últims anys se'ns ha deixat de banda, no hi ha hagut una aposta per donar continuat al comerç", ha lamentat. 
Arxivat a