Urbanisme

Nova marxa exploratòria per detectar punts insegurs per a les dones als carrers de Berga

L'activitat es farà el divendres 31 de maig i s'adreça a tot tipus de dones a títol individual i dones que formin part d’alguna entitat local

per Redacció, Berga | 8 de maig de 2019 a les 13:42 |
Marxa Exploratòria per Berga. | Aj. Berga
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Berga i l'Observatori Noctámbul@s organitzen una nova marxa exploratòria per integrar la perspectiva de gènere en l'urbanisme "amb l'objectiu de disposar d'una ciutat més segura i igualitària", segons fonts del consistori. Es tracta d'una de les accions previstes en la diagnosi per elaborar el protocol d'actuació per a la prevenció i detecció de violències sexuals en espais d'oci. El passat mes de juliol la ciutat ja va fer una marxa nocturna per detectar punts insegurs per a les dones als carrers de la ciutat des d'una perspectiva de gènere. 

Les marxes exploratòries són rutes urbanes a peu fetes per a dones que permeten comprovar in situ els elements que poden millorar la seva percepció de seguretat i la utilitat dels espais públics tenint en compte aspectes com la il·luminació, el mobiliari urbà, l'accessibilitat, l'arbrat i el verd urbà, entre d’altres.


La marxa estarà dinamitzada pel Col·lectiu Punt 6 que és una cooperativa integrada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues feministes especialitzades en l’anàlisi de la matèria urbanística amb perspectiva de gènere. La marxa es farà el divendres, 31 de maig, i s'adreça a tot tipus de dones a títol individual i dones que formin part d’alguna entitat local. L'activitat començarà a les 6 de la tarda a la Plaça de Sant Pere i tindrà una durada aproximada de tres hores. 
 
Una eina d'apoderament 
 
Les marxes exploratòries consisteixen en recórrer un barri o un entorn concret amb un grup reduït de dones per detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la percepció de seguretat de les dones que viuen i utilitzen un entorn determinat. A banda de ser una eina de diagnosi per obtenir informació de com respondre a aquesta problemàtica des de l'urbanisme, també és una eina d'apoderament de les dones, ja que permet visibilitzar el seu coneixement sobre l'entorn on viuen i promou la seva participació activa en el disseny i transformació dels seus entorns urbans. 

L'origen de les marxes exploratòries

Les marxes exploratòries van iniciar-se a la dècada dels anys 90 a les ciutats de Montreal i Toronto, al Canadà. La iniciativa va sorgir en resposta a l'increment d'agressions sexuals contra dones que es van produir a Montreal a finals dels anys 80, després que grups feministes s'organitzessin per pressionar al govern de la ciutat per fer front a aquesta problemàtica. 

Per participar a la marxa exploratòria caldrà inscriure's prèviament a través de l'adreça de correu electrònic vilanaaj@ajberga.cat indicant el nom i cognoms de la persona, l’entitat a la qual representa (en cas de formar part d'alguna entitat) i una adreça de correu electrònic de contacte. 

En pocs dies, els passats mesos de gener i febrer, la comarca del Berguedà va registrar amb poques setmanes de diferència tres denúncies per agressions sexuals de diferent índole. Una de les quals la va patir una dona de 72 anys que va ser agredida en ple carrer, en un punt cèntric de la ciutat com és la Gran Via, un diumenge a primera hora del vespre. 

 

Participació